جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

Loading

ظرفیت‌ها و موانع بهبود روابط ایران – تاجیکستان

۱۳۹۹/۰۷/۱۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در منطقه، کشورهایی وجود دارند که به روابط ایران و تاجیکستان، سابقه تاریخی و درکی که دو دولت و دو ملت از یکدیگر دارند، حسادت می‌کنند و در تلاش برای تخریب این روابط هستند. در این شرایط ایران و تاجیکستان باید ارتباطاتشان را با یکدیگر گسترش دهند و با هوشیاری در راستای حل‌وفصل این ادعاها و اختلاف‌افکنی‌ها اقدام کنند. دکتر عبدالرضا فرجی راد-کارشناس مسائل ژئوپلیتیک

روز جمعه چهارم مهرماه وزارت امور خارجه کشورمان با انتشار بیانیه‌ای از احضار آقای نظام‌الدین زاهدی، سفیر جمهوری تاجیکستان به این وزارتخانه برای دومین بار طی یک هفته خبر داد. خبری که در بحبوحه روند بازتنظیم مناسبات دو کشور پارسی‌زبان تا حدودی شوکه‌ کننده بود. در این بیانیه «اتهامات بی‌اساس وارده و رفتار غیرمسئولانه تلویزیون دولتی تاجیکستان» علت اصلی «احضار سفیر و ابلاغ مراتب شدید اعتراض جمهوری اسلامی ایران» عنوان شد. عامل این اعتراض نیز پخش یک سریال به‌اصطلاح مستند در تلویزیون دولتی تاجیکستان تحت عنوان «خیانت» بود که در آن اتهامات کذب و مغرضانه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است.

اکنون با وجود چنین مسائلی لازم است تا نگاهی به پیشینه روابط دو کشور پارسی‌زبان داشته باشیم و بر ضرورت هوشیاری مقامات دو کشور برای جلوگیری از گسترش این‌گونه اختلافات تأکید کنیم.

ایران و تاجیکستان دو کشور مستقل و جدا از هم هستند اما درواقع هیچ دو کشوری تا به این حد مردمانش به هم نزدیک نیستند؛ چه ازنظر تاریخی، چه ازنظر فرهنگی و چه ازنظر علمی و هنری. لذا علاقه‌مندی‌ بسیاری بین مردمان دو کشور وجود دارد. از زمان استقلال تاجیکستان، ایران جزء نخستین کشورهایی بود که این کشور را به رسمیت شناخت و روابط حسنه‌ای از ابتدا بین تهران و دوشنبه برقرار شد. این روابط خوب علیرغم برخی فراز و نشیب‌ها طی سال‌های اخیر تداوم داشته است. چنانکه در دهه های گذشته روابط نزدیکی بین دو کشور برقرار بود؛ اما اخیراً این روابط دچار برخی فرازونشیب‌ها شده اگرچه نمی‌توان از یک روابط خصمانه بین دو کشور سخن گفت. بعضاً سوءتفاهم‌هایی بین ایران و تاجیکستان به وجود می‌آید که ازجمله می‌توان به فیلمی که اخیراً در تلویزیون تاجیکستان پخش شد اشاره کرد. در این فیلم ادعاشده که برخی از عوامل ایران به فعالیت‌های اسلام‌گرایان در این کشور (به گفته آن‌ها تروریست‌ها) کمک می‌کنند. من تصور نمی‌کنم که در دولت جمهوری اسلامی یا در بین مردم علاقه‌ای وجود داشته باشد که در تاجیکستان مشکل یا مسئله‌ای ایجاد شود. لذا برخی کشورهایی که با ایران مشکل دارند، برخی افراد را با نام ایران تحریک می‌کنند که اقداماتی انجام دهند تا روابط دو کشور را تخریب کنند. در منطقه، کشورهایی وجود دارند که نسبت به روابط ایران و تاجیکستان، سابقه تاریخی و درکی که دو دولت و دو ملت از یکدیگر دارند حسادت می‌کنند و در تلاش برای تخریب این روابط هستند. در این شرایط ایران و تاجیکستان باید ارتباطاتشان را با یکدیگر با هوشیاری گسترش داده و در راستای حل‌وفصل این ادعاها و اختلاف‌افکنی‌ها اقدام کنند.

در مقطعی که روابط تهران و دوشنبه بسیار روبه بهبود بود، بیگانگان چنین مسائلی را در اخبار مطرح می‌کردند و دراین‌بین عربستان تلاش داشت که به تاجیکستان نزدیک شود تا این کشور از ایران دور شود؛ اما دولت دوشنبه به‌خوبی این مسئله را درک کرد و به‌جز یک مقطع کوتاه، اجازه نداد به‌هیچ‌وجه این رابطه تخریب شود. در این راستا طی یکی دو سال گذشته آقای روحانی سفری به تاجیکستان داشت و مسائل مختلف مورد رایزنی قرار گرفت؛ اما متأسفانه تحریم‌های آمریکا اجازه نداد توافقاتی که در آن سفر انجام گرفت به‌درستی اجرایی شود؛ زیرا پروازها لغو شد، تجار نتوانستند رفت‌وآمد داشته باشند و کارهای فرهنگی تا حدودی متوقف شد. در چنین شرایطی، دو دولت ایران و تاجیکستان باید دقت نظر داشته باشند که برخی کشورها مایل به تخریب این روابط هستند و باید مانع از تحقق این امر شوند.

درمجموع، کشورهایی مانند ایران، تاجیکستان و ازبکستان می‌توانند اقدامات مشترک بسیاری با یکدیگر انجام دهند. در حال حاضر روابط تاجیکستان و ازبکستان که پیش‌تر تیره بوده به‌صورت چشمگیری بهبودیافته است که خود نقطه عطفی در پیشبرد اقدامات این سه کشور به شمار می‌رود. باید توجه داشت که تاجیکستان و ازبکستان به دریاهای آزادراه ندارند لذا ایران می‌تواند نقطه اتصال آن‌ها به دریاهای آزاد باشد. در این خصوص با ازبکستان توافقاتی صورت گرفته که البته هنوز اجرایی نشده است. امید می‌رود که با تاجیکستان نیز در این راستا توافقاتی صورت بگیرد.

درنهایت نباید ازنظر دور داشت که هم ایران و هم تاجیکستان علاقه‌مند به گسترش روابط هستند و بارها دولت‌ها و ملت‌ها این علاقه‌مندی را نشان داده‌اند. درواقع ایران و تاجیکستان می‌توانند الگویی شوند برای دیگر کشورها مانند افغانستان و ازبکستان که فرهنگشان به این دو کشور نزدیک است و این 4 کشور می توانند در راستای گسترش و بهبود روابط گام بردارند.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *