جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

Loading

پیامدهای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی برای جنوب خلیج‌فارس

۱۳۹۹/۰۷/۱۵ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: نزدیکی با رژیم صهیونیستی می‌تواند تبعات سختی را برای رژیم‌های عرب منطقه به همراه داشته باشد؛ ازجمله اینکه افکار عمومی این کشورها به‌ویژه در بحرین باسیاست‌های دولت‌هایشان در خیانت به آرمان فلسطین و همراهی و همگامی با واشنگتن و تل‌آویو همخوانی ندارد. لذا نتیجه هرگونه شتاب در به رسمیت شناختن اسرائیل می‌تواند به ایجاد شکاف بیشتر بین دولتمردان سازش‌کار عربی و مردم آن تبدیل شود. داود احمدزاده-کارشناس مسائل خاورمیانه

یکی از مسیرهای ائتلاف‌سازی کشورهای عربی به رهبری عربستان سعودی، «مشارکت راهبردی با رژیم اسرائیل» است. ائتلاف نوین در خاورمیانه تلاشی است از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای به‌اصطلاح پایان دادن به منازعه کهن عربی- اسرائیلی در منطقه، آن‌هم به شیوه‌ای که آمریکا و رژیم اسرائیل می‌خواهند. درواقع می‌توان گفت که تلاش‌های اخیر و اعلام آمادگی برای عادی‌سازی روابط امارات متحده عربی و در پی آن بحرین با تل‌آویو و زمزمه‌های پیوستن احتمالی سودان به این روند سازش در راستای طرح معامله قرن است و این سیاست ترامپ را می‌توان در قالب هدیه‌ای به اسرائیل در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قلمداد کرد؛ زیرا این اقدامات می‌تواند با توجه به برخی شکست‌های آمریکایی‌ها در منطقه ازجمله عدم توانمندی راهبردی در حفظ نفوذ در سوریه و عراق و باخت در قبال ائتلاف ایران و محور مقاومت و روسیه مورد ارزیابی قرارگیرد. ترامپ هم در مبارزات انتخاباتی قبل و هم در کارزار انتخاباتی جدید خود به دولت اسرائیل وعده حمایت داده است. ترامپ حتی گفته که اجازه نمی‌دهد با اسرائیل در منطقه با بی‌احترامی رفتار شود. لذا می‌توان در کنار بحث‌های انتخاباتی، بحث سازش در منطقه را به‌عنوان برگ برنده احتمالی جمهوری‌خواهان به رهبری ترامپ در منطقه اعلام کرد.

از سوی دیگر تبعات عادی‌سازی را می‌توان از چندین جهت موردبررسی قرار دارد؛ در سطح منطقه، رژیم اسرائیل به دلیل نداشتن عمق استراتژیک و شکست‌های پی‌درپی از محور مقاومت به‌ویژه در دهه اخیر به دنبال ایجاد سازش و نفوذ در برخی از کشورهای عربی برآمده است که اگر به سابقه تاریخی این موضوع نگاهی داشته باشیم مصر در دوره انور سادات نخستین سنگ بنای سازش و ایجاد ارتباط با رژیم صهیونیستی را گذاشت. درنتیجه آن اقدام، اغلب کشورهای عربی توان مقاومت و ایستادگی در قبال این رژیم و باز پس گرفتن سرزمین‌های اشغالی را از دست دادند؛ بنابراین بعد از وقوع انقلاب اسلامی ایران و تغییر و تحولات در موازنه قدرت و همچنین علنی شدن دشمنی بین تهران و تل‌آویو، آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی به جد تلاش کردند که ضمن ایجاد اختلاف بین کشورهای اسلامی از نفوذ ایران در منطقه جلوگیری کنند؛ بنابراین کانون اصلی شکل‌گیری روند سازش که در دوره جدید با امارات و بحرین آغازشده و امکان سرایت احتمالی آن به برخی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس هم وجود دارد، ضدیت و دشمنی با جمهوری اسلامی ایران و جلوگیری از تحکیم مواضع محور مقاومت در منطقه به‌خصوص در سوریه و عراق محسوب می‌شود.

چراکه ایران یک قدرت منطقه‌ای است و توانایی تأثیرگذاری در تحولات منطقه را به شکل حداکثری دارا است.

ازنظر ناظران بین‌المللی، جایگاه ایران در تحولات خاورمیانه چه از منظر دیپلماتیک و نرم و چه از منظر قدرت سخت غیرقابل‌چشم‌پوشی است. از همین منظر آمریکا و اسرائیل درصدد هستند با همراهی برخی از کشورهای عربی سازش‌کار در قالب ایران هراسی به‌زعم خود باعث سد نفوذ ایران شوند.

درهرصورت کشورهای عربی به‌ویژه عربستان و بعضی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس به‌ویژه امارات و بحرین، ایران را به‌عنوان یک رقیب و تهدید برای خود قلمداد می‌کنند و تحت همین پندار و تصور به دنبال نزدیکی با اسرائیل در منطقه هستند.

بدون تردید این نزدیکی با رژیم صهیونیستی می‌تواند تبعات سختی را برای رژیم‌های عرب منطقه به همراه داشته باشد؛ ازجمله اینکه افکار عمومی این کشورها به‌ویژه در بحرین باسیاست‌های دولت‌هایشان در خیانت به آرمان فلسطین و همراهی و همگامی با واشنگتن و تل‌آویو همخوانی ندارد. لذا نتیجه هرگونه شتاب در به رسمیت شناختن اسرائیل می‌تواند به ایجاد شکاف بیشتر بین دولتمردان سازش‌کار عربی و مردم آن تبدیل شود. از سوی دیگر تبدیل‌شدن امارات و بحرین به حیاط‌خلوت رژیم صهیونیستی علاوه بر زیر نفوذ بردن این رژیم‌ها می‌تواند امنیت ملی آن‌ها را نیز با تغییر و تحول جدی روبرو سازد چراکه نفوذ اطلاعاتی و سیاسی رژیم اسرائیل در این کشورهای عربی بیشتر در راستای منافع این رژیم و آمریکا تعریف و تبیین شده است. نکته دیگر اینکه، درصورت برقراری رسمی روابط بین عربستان و رژیم صهیونیستی، این امر می‌تواند کل منطقه را با تکان‌های سیاسی و اقتصادی روبرو کرده و احتمال درگیری و جنگ در منطقه بیش از گذشته نمایان سازد؛ بنابراین باید منتظر تحولات انتخاباتی آمریکا و سناریوهای آینده محتمل در منطقه بخصوص در خاورمیانه عربی باشیم.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *