جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

دانشجویان معترض در آمریکا، آقازاده هستند

عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره خیزش بزرگ ضد صهیونیستی در دانشگاه‌های آمریکا گفت: بسیاری از والدین دانشجویان معترض، درون حکومت آمریکا مشغول هستند و این‌ها درواقع آقازاده‌ محسوب می‌شوند.

دانشجویان معترض در آمریکا، آقازاده هستند

عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره خیزش بزرگ ضد صهیونیستی در دانشگاه‌های آمریکا گفت: بسیاری از والدین دانشجویان معترض، درون حکومت آمریکا مشغول هستند و این‌ها درواقع آقازاده‌ محسوب می‌شوند.

Loading

بازی آمریکا در توافق با طالبان

۱۳۹۸/۱۲/۱۲ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – رصد: توافقی که در دوحه بین طالبان و آمریکا امضا شد، یک معامله است که به‌جز این‌ها، طرفین دیگری هم دارد. پاکستان، عربستان سعودی و قطر هم در این معامله نقش دارند و هدفشان نیز بازگشت طالبان تعدیل‌شده به قدرت است. پیرمحمد ملازهی - کارشناس مسائل افغانستان

بعد از 18 ماه مذاکرات فشرده بین آمریکا و طالبان سرانجام روز شنبه توافقنامه صلح بین دو طرف به امضا رسید. این در حالی است که در این توافق، جایگاهی برای دولت وحدت ملی تعریف نشده است و طالبان اساساً حاضر نبودند بپذیرند که با این دولت مذاکره کنند. همچنین دولت کابل اکنون دچار یک مشکل شده است مبنی بر اینکه پس از برگزاری انتخابات که در آستانه توافق صلح آمریکا و طالبان بود،‌ اشرف غنی خود را رئیس‌جمهور افغانستان اعلام کرد و کمیسیون انتخابات نیز همین مسئله را پذیرفت؛ اما هم‌زمان عبدالله عبدالله نیز خود را پیروز رقابت‌های انتخاباتی می‌دانست. لذا دو حاکمیت در افغانستان اکنون وجود دارد؛ ازیک‌طرف عبدالله عبدالله معتقد است که باید دولت موازی تشکیل دهد و از طرف دیگر اشرف غنی مدعی برنده شدن است و می‌گوید که وی باید رئیس‌جمهور شود.

اشرف غنی همچنین معتقد است که در صورت برگزاری مذاکرات بین‌الافغانی،‌ وی صلاحیت حضور در این مذاکرات را دارد.

دراین‌بین طالبان به‌طورکلی این دولت را به رسمیت نمی‌شناسد، آن را وابسته می‌داند و معتقد است دست‌نشانده آمریکا است.

مشکلی که اکنون به وجود آمده این است اینکه حتی اگر طالبان بپذیرند با دولت کابل مذاکره کنند، طرف مذاکره‌شان چه کسی خواهد بود؛ دولت عبدالله عبدالله یا دولت اشرف غنی.

به نظر می‌رسد که در برهه فعلی آمریکایی‌ها شرایط را به‌گونه‌ای مدیریت می‌کنند تا وضیعت به سمتی برود که عملاً دولت افغانستان نادیده گرفته شود. همچنین بتوان دولت موقتی را به وجود آورد که در آن احتمالاً طالبان نقش اصلی را ایفا کنند.

دراین‌بین می‌توان حدس زد که عبدالله عبدالله و اشرف غنی متوجه این امر شدند و بر همین اساس پیش‌دستی کرده و خواستار آن شدند که اگر قرار باشد مذاکرات بین‌الافغانی صورت بگیرد باید با این دولت باشد. درحالی‌که طالبان به‌طورکلی با این دولت مذاکره نخواهند کرد؛ بنابراین احتمال می‌رود که در آینده نزدیک دولت موقتی جایگزین این دولت شود که در آن، قانون اساسی تعدیل، نظام ریاستی تبدیل به‌نظام پارلمانی و شرایط برای ورود قانونی طالبان به قدرت و یا شراکت در قدرت آماده خواهد شد.

درنهایت اگر در آینده انتخاباتی برگزار شود با توجه به مجموعه شرایط، انسجام نسبی طالبان و چنددستگی در جبهه مقابل، احتمال می‌رود که طالبان از طریق سیاسی بتوانند به قدرت دست پیدا کنند. درواقع زلمای خلیل زاد توانسته طالبان را قانع کند که آن‌ها تا زمانی که آمریکایی‌ها در آنجا حضور دارند به لحاظ نظامی نمی‌توانند قدرت را به دست آورند اما ازنظر سیاسی شانس دستیابی به قدرت برای آن‌ها وجود دارد. لذا می‌توان گفت که طالبان اکنون خیز برداشته‌اند تا در مرحله نخست در قدرت (البته نه با این دولت بلکه با دولت موقت) شریک شوند و در گام نهایی در انتخابات حضور پیدا کرده و با پیروزی در انتخابات، قدرت را به‌طور کامل در انتخابات به دست بگیرند. در نتیجه امارت اسلامی طالبان در حال بازسازی است هرچند احتمالاً مانند گذشته عمل نخواهند کرد چراکه نسل جدید دیدگاه‌هایش نسبت به نسل گذشته متفاوت است؛ اما به‌هرحال نگاه ایدئولوژیک طالبان همچنان پابرجاست و آن‌ها به لحاظ سرزمینی و قومی، جاه‌طلبی و انحصارطلبی خود را حفظ کرده‌اند. در چنین فضایی آمریکایی‌ها یک بازی زیرکانه را دنبال می‌کنند آن‌هم با هدف اینکه بخش زیادی از نیروهایشان را بدون دردسر و بدون هزینه انسانی و مالی از افغانستان خارج کنند.

درنهایت باید مدنظر داشت توافقی که در دوحه بین طالبان و آمریکا امضا شد یک معامله است که به‌جز این‌ها، طرفین دیگری هم دارد. پاکستان، عربستان سعودی و قطر هم در این معامله نقش دارند و هدفشان نیز بازگشت طالبان تعدیل‌شده به قدرت است. در مقابل طالبان نیز می‌دانند که نمی‌توانند به‌زور آمریکایی‌ها را از افغانستان بیرون کنند. به همین دلیل گفته می‌شود که یک معامله بین طالبان و آمریکا انجام گرفته است.

در این شرایط که رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرده در آینده نزدیک شخصاً با رهبران طالبان دیدار خواهد داشت به این دلیل است که می‌خواهد به‌نوعی به طالبان مشروعیت ببخشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *