جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

حملات «گسترده» روسیه به نیروگاه‌های تولید برق اوکراین

اوکراین می‌گوید ارتش روسیه در حملات «گسترده» تأسیسات انرژی این کشور را هدف قرار داده است و از سوی دیگر فعالیت یک پالایشگاه نفت روسیه بر اثر حمله پهپادی کی‌یف متوقف شده است. همچنین اعلام شده که این حملات تلاف جانی نیز داشته، اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.

همکاری قزاقستان و افغانستان در حوزه معادن

تهران- ایرنا- معاون نخست‌وزیر قزاقستان، در دیدار با سرپرست وزارت معادن و نفت حکومت سرپرست طالبان گفت: آستانه خواهان تقویت روابط ۲ کشور برای توسعه دادوستد و همکاری اقتصادی در بخش‌های مختلف از جمله در بخش معادن با افغانستان است.

Loading

بلندپروازی خطرناک و محکوم به شکست فرانسه در خلیج فارس

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: فرانسه با اعلام طرح تشکیل «ائتلاف دریایی اروپایی برای حفظ امنیت در تنگه هرمز و منطقه خلیج فارس» در تلاش است تا آنچه سال‌ها درباره «ناتوی اروپایی» رویاپردازی کرده را در این منطقه بیازماید، نهادی که نه در اندیشه قوام یافته است و نه در عمل، قابل اجرا. حمیده صفامنش – پژوهشگر روابط بین‌الملل

تصمیم آمریکا برای خروج از خاورمیانه فرانسه را به این فکر انداخت که جای خالی آمریکا را در این منطقه پر کند، ایده‌ای که در هفته‌های گذشته برای توجیه آن تلاش کرده هر چه بیشتر به بحران‌سازی و یا بحران‌پنداری بپردازد.

فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه در سفر به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس با اشاره به خروج آمریکا از منطقه اعلام کرد که «صرفنظر از اینکه چه کسی پیروز انتخابات بعدی آمریکا خواهد شد، کناره‌گیری آمریکا از مسائل غرب آسیا آغاز شده و ادامه خواهد داشت. ما شاهد جدایی تدریجی و عمدی آمریکا از غرب آسیا هستیم. زمانی که اوباما رئیس‌جمهور سابق آمریکا، به حملات شیمیایی سوریه در سال 2013 پاسخ نظامی نداد، راهبرد کناره‌گیری آمریکا از غرب آسیا نمایان شد.»

وزیر دفاع فرانسه با طرح این گزاره که «آمریکا با بی عملی، حملات ماه‌های اخیر در خلیج فارس را که تهدیدی برای آن بوده بی پاسخ گذاشته»، گفت: زمانی که حمله به کشتی‌ بدون پاسخ باقی ماند، پهپاد سرنگون شد و زمانی که این موضوع بدون پاسخ باقی ماند، تأسیسات نفتی مورد حمله قرار گرفت. این موضوع حتی برای کسانی که گمان می‌کنند دستاوردی حاصل شده، خطرناک است.

با چنین رویکردهایی، فرانسه که ناتو را ائتلافی سازمانی یا پیمانی مبتلا به «مرگ مغزی» می‌پندارد، تلاش می‌کند تا با استفاده از توان برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا عملیاتی کردن ایده ناتوی اروپایی را بیازماید و با مأموریت دریایی جدید در منطقه خلیج فارس درباره نقش خود بزرگ‌نمایی کند.

وزیر دفاع فرانسه با اعلام مرکزیت فرماندهی این ائتلاف دریایی در خاک امارات، ادعا کرده است حدود ۱۰ کشور هم پیمان در این طرح مشارکت می‌کنند.

 

فرانسه؛ فاقد ظرفیت رهبری

این اقدامات از سوی فرانسه در حالی در منطقه خلیج فارس انجام می‌شود که حتی بیان انتقاد نسبت به عملکرد ناتو و این طرح که این پیمان نظامی – امنیتی دچار «مرگ مغزی» شده حاشیه‌های زیادی به همراه داشت و همه حاکی از آن بود که سران سایر کشورهای اروپایی دل خوشی از بیان این دیدگاه‌ها ندارند و آن را واگرایانه و در جهت تشدید اختلافات ارزیابی می‌کنند.

اعلام عدم حضور آلمان به عنوان قدرت بزرگ اقتصادی اروپا در این ائتلاف، ضربه بزرگی به این طرح فرانسه به شمار می‌آید. تصمیمی که نشان می‌دهد آلمان به این فضاسازی‌ها و اظهارات به دیده تردید می‌نگرد؛ چرا که فرانسه به عنوان داعیه‌دار چنین طرحی در طول سال‌های گذشته در منطقه خاورمیانه و آفریقا به شدت بر توان لجستیکی آمریکایی‌ها متکی بوده و در صورت بروز هر گونه تنشی در خلیج فارس همچنان دست به دامان آمریکایی‌ها خواهد شد.

علاوه بر این‌ها، مناسبات آمریکا و اروپا نشان می‌دهد نه اروپا این توان را دارد که در مقابل آمریکا کمترین استقلال عملی از خود نشان دهد و نه آمریکا که با یکجانبه‌گرایی، اجازه چنین اعمال قدرتی به اروپا نمی دهد.

با وجود اینکه سران کشورهای اروپایی به این نتیجه رسیده‌اند که منافع ناتو و اتحادیه اروپا کاملا بر هم منطبق نیست و علی رغم برخی سیاست‌های تنش‌آمیز آمریکا علیه کشورهای اروپایی، اکثر کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی استفاده از تسلیحات نظامی آمریکایی را به خرید تسلیحات از فرانسه، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سلاح، ترجیح می‌دهند. با این وجود مکرون امکان ایجاد ائتلافی مستقل و اثرگذار را هم ندارد.

فرانسه در حالی به دنبال بحرانی جلوه دادن اوضاع خلیج فارس و تهدید معرفی کردن ایران است که مرداد ماه سال جاری، وقتی آمریکا به دنبال ایجاد ائتلافی دریایی در خلیج فارس بود از متحدان اروپایی خود خواست در ائتلاف اروپایی شرکت کنند و به آنها توصیه کرد که هیچ اقدامی در راستای تلاش‌های آمریکا برای رهبری این ائتلاف انجام ندهند و در عوض منتظر اقدام متحدان اروپایی باشند؛ چرا که فرانسه نمی خواهد بخشی از ماموریت فشار حداکثری به ایران باشد و چنین راهبردی را در راستای تضعیف برجام و احتمال مرگ آن ‌دانسته بود.

همان زمان رسانه‌های اروپایی نوشتند برخی از مقامات در وزارت خارجه انگلیس درباره نقش و ظرفیت رهبری فرانسه برای چنین ماموریتی بدون حمایت ایالات متحده تردید دارند. در آن مقطع ترامپ نیز از تلاش‌های مکرون در موضوع خلیج فارس شدیدا انتقاد کرده بود.

حالا که به نظر می‌رسد تحولات خاورمیانه در نگاه آمریکا اولویت خود را از دست داده است، فرانسه به دنبال این است که با ایران‌هراسی نقشی مانند آمریکا در خاورمیانه ایفا کند. مواضع تند این کشور علیه ایران از جمله در خصوص برنامه دفاع موشکی، قرار گرفتن در خط اول تهدیدها علیه ایران در پی کاهش تعهدات برجامی، ادعاهای وزیر دفاعش علیه ایران در منامه را در چارچوب این سیاست می‌توان تحلیل کرد.

 

درک غیر واقعی کشورهای اروپایی از تحولات خاورمیانه

در چنین شرایطی هلند اعلام کرد ناو نظامی این کشور قرار است از ژانویه سال آینده میلادی به مدت ۶ ماه در ناوگان دریایی اروپا به رهبری فرانسه حضور داشته باشد. به نظر می‌رسد درک غیر واقعی کشورهای اروپایی از تحولات خاورمیانه آنها را به دنبال کردن همان سیاست و نقش‌های استعماری کهنه خود انداخته است.

باید در نظر داشت که همه کشورهای اروپایی علاقه و منافع یکسانی در قبال حضور در خاورمیانه ندارند و فرانسه نیز از آنجا که نسبت به برخی تحولات در خاورمیانه از جمله تضمین نفوذش در سوریه و لبنان نگران است، به دنبال نقش آفرینی بیشتر در آن است.

در شرایطی که امارات نسبت به حمایت آمریکا از خود نگران است و تصمیم به میزبانی از ائتلاف دریایی اروپا گرفته، فرانسه قرارداد جدیدی به ارزش ۵۵۲ میلیون دلار با ابوظبی برای نوسازی جنگنده‌های میراژ امارات امضا کرد. همچنین قراردادی نیز برای فروش تجهیزات پیشرفته هشدار از جمله رادارهایی برای مقابله با حملات کم ارتفاع با عربستان امضا کرد. اقداماتی که نشان می‌دهد این کشور در اساس همان سناریوی آمریکا در منطقه برای تامین منافع خود و دوشیدن اعراب را دنبال می‌کند و پیاده کردن طرح ناتوی اروپایی و همراه کردن کشورهای اروپایی اقدامی کوتاه مدت و خارج از ظرفیت این کشور است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *