جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن: توافق امنیتی آمریکا و عربستان برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل در مراحل پایانی است

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در ریاض گفت آمریکا به مراحل پایانی توافق امنیتی با عربستان سعودی نزدیک است و اگر عربستان روابط خود با اسرائیل را عادی کند، این توافق امنیتی به عربستان پیشنهاد می‌شود. بلینکن فاش کرد که قرار بود در ‍۱۰ اکتبر سال گذشته میلادی در عربستان سعودی و اسرائیل حضور داشته باشد تا به طور خاص بر بخش فلسطینی توافق عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل تمرکز کند چرا که این بخش این یک جزء اساسی آن است. اما این اتفاق به دلیل حملات ۷ اکتبر (۱۵ مهر) حماس به اسرائیل رخ نداد.

امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود

وزیر امور خارجه در پیامی به مناسبت روز ملی خلیج فارس نوشت «امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمام کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثنا و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست».

عضو ارشد جهاد اسلامی: پیشنهاد جدید اسرائیل منجر به توافق نمی‌شود

تهران- ایرنا- احسان عطایا عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی فلسطین در واکنش به پیشنهاد مبادله اسرا که از سوی رژیم صهیونیستی ارائه شده است، گفت که این پیشنهاد با مفاد و ابهامات فعلی آن منجر به توافق نمی‌شود.

کنعانی: با اقدامات پلیسی صدای دانشجویان معترض خاموش نمی‌شود/ اروپایی‌ها درباره سپاه درست بیندیشند/ افق پیش رو در مناسبات با عربستان روشن است

نشست سخنگوی وزارت خارجه امروز(دوشنبه) در ششمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) برگزار شد.

Loading

چشم انداز راهبرد دریایی انگلیس در خلیج فارس

۱۳۹۸/۰۵/۱۳ | خبر تاپ, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بعد از توقیف نفتکش انگلیسی، هم آمریکا و هم انگلیس به زعم خود به دنبال راهی برای محافظت از کشتی‌ها و نفتکش‌های بازرگانی‌اند و با این هدف به دنبال اجماع‌سازی و یارگیری هستند. عبدالرضا فرجی‌راد - کارشناس مسائل ژئوپلیتیک

تقریبا یک ماه است که روابط ایران و انگلیس تحت تاثیر توقیف محموله نفتی ایران در جبل الطارق و نفتکش‌ انگلیس در خلیج‌فارس متشنج شده است. روز دوم مرداد ماه بود که روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «استنا ایمپرو» هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین‌المللی دریایی توقیف و به ساحل هدایت شده است. توقیف نفتکش انگلیسی درست دو هفته پس از آن صورت گرفت که نیروی دریایی بریتانیا یک نفتکش حامل نفت ایران را در تنگه جبل‌الطارق به بهانه نقض قوانین اتحادیه اروپا مبنی بر تحریم نفتی سوریه توقیف کرد؛ درحالی‌که ایران اعلام کرده بود مقصد نفتکش سوریه نبوده است. همچنین پس از این تحولات، لندن پیشنهاد تشکیل نیروی نظامی دریایی اروپایی به منظور محافظت از نفتکش‌ها در تنگه هرمز را مطرح کرد.

درواقع بعد از توقیف نفتکش انگلیسی، هم آمریکا و هم انگلیس به زعم خود به دنبال راهی برای محافظت از کشتی‌ها و نفتکش‌های بازرگانی‌اند و با این هدف به دنبال اجماع‌سازی و یارگیری هستند. از یک سو آمریکا این بحث را مطرح می‌کند که هدفش برای چنین اجماعی بیشتر کشورهای اروپایی و کشورهای حوزه خلیج‌فارس است و از سوی دیگر انگلیس ضمن آنکه می‌گوید همین کشورها را مدنظر دارد اما شعار می‌دهد که با محوریت اروپایی می‌خواهند چنین اقدامی را در خلیج‌فارس انجام دهند و آمریکا خیلی در آن دخیل نیست، اما درمقابل آمریکا همه کشورها را دعوت کرده که در این اقدام شریک باشند. برداشت شخصی من این است که کشورهای غربی به چند دلیل می‌دانند که این اقدام، اقدام ساده‌ای نیست؛ نخست اینکه بین خودشان اختلافاتی وجود دارد و برخی از کشورهای اروپایی با بی‌میلی پذیرفته‌اند در این ائتلاف حضور داشته باشند و برخی دیگر از کشورها مانند آلمان اعلام کرده‌اند که این اقدام انگلیس و آمریکا باعث تشدید تنش‌ها در منطقه خواهد شد و حتی ممکن است به یک درگیری نظامی ختم شود؛ در حالی که باید تلاش شود که این درگیری‌ها را کاهش داد. شاید هم انگلیس با هدف دیگری این اقدام را انجام می‌دهد و می‌خواهد ایران را تحت فشار دهد تا کشتی انگلیسی توقیف شده رها شود. البته من تصور نمی‌کنم با چنین اقداماتی ایران تسلیم خواسته‌ انگلیسی‌ها شود. لذا انگلیسی ها راه اشتباهی را در پیش گرفته‌اند و بهتر بود که کشتی حامل کالای ایرانی در جبل الطارق را آزاد کنند که در این صورت ایران نیز در خلیج‌فارس فرصت‌هایی را فراهم می‌کرد تا ضمن تسریع در روند قضایی مربوطه، کشتی انگلیسی رها شود.

بنابراین اقدام اخیر آمریکا و انگلیس تاحدودی جنبه تبلیغاتی، جنبه فشار و جنبه نوعی یارگیری دارد و باید ببینیم اتفاقات بعدی چطور پیش می‌رود و کشورها بر اساس اتفاقات پیش‌آمده چه تصمیماتی خواهند گرفت.

اما آنچه که مسلم است نیروی دریایی انگلیس انقدر قوی نیست که بتواند به نحوی از کشتی‌های تجاری که از این منطقه عبور می‌کنند محافظت کند یا نیروهای دیگری که به آنها می‌پیوندند اعلام کنند که به طور قطعی می‌توانند امنیت منطقه را فراهم کنند. مسلما هرگونه اقدامی در این راستا یعنی نظامی کردن خلیج‌فارس منجر به افزایش تنش‌ها خواهد شد و این افزایش تنش‌ها نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه بر مشکلات می‌افزاید و این انگلیس است که در چنین شرایطی دچار بحران خواهد شد.

بنابراین بهتر است که تنش در خلیج فارس از راه‌های صلح‌آمیز، گفتگو، رها کردن کشتی و با گرفتن پاسخ مثبت از ایران حل و فصل شود. دورانی که انگلیس در منطقه، اقیانوس هند، خلیج فارس و دریای عمان خط و نشان می‌کشید پایان یافته و باید بداند که در شرایط فعلی، آمریکا کشوری نیست که بتوان به آن اعتماد کرد.

آمریکایی‌ها به دنبال فشار اقتصادی بر ایران هستند تا بر اثر آن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره بنشیند و آنها نیز از این مذاکره بهره انتخاباتی ببرند. در نتیجه شاید اهدافی که انگلیس می‌خواهد در خلیج‌فارس دنبال کند از یک جایی به بعد با اهداف آمریکا همخوانی نداشته باشد و آمریکا پشت آنها را خالی کند. همچنین اگر انگلیس اوضاع را در خلیج‌فارس متشنج کند همه کشورهای غربی پشت این کشور قرار نخواهند گرفت زیرا اغلب کشورهای اروپایی باور دارند که انگلیس عامل شکل‌گیری این بحران است و نمی‌خواهند درگیر بحرانی شوند که پایان آن مشخص نیست.


گزیده ویدئویی از این یادداشت را روی حساب کاربری اینستاگرام شورا ببینید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *