جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

روزنامه سوئیسی: روسیه تا اکتبر دونباس را آزاد و اوکراین را ناچار به مذاکره می‌کند

تهران- ایرنا- روزنامه‌ «بلیک» سوئیس با ارایه تحلیلی، پیش‌بینی کرد که روسیه تا ماه اکتبر (مهر و آبان) قادر به آزادسازی دونباس بوده و اوکراین با شکست در جنگ ناچار به پذیرفتن مذاکره خواهد شد.

روزنامه سوئیسی: روسیه تا اکتبر دونباس را آزاد و اوکراین را ناچار به مذاکره می‌کند

تهران- ایرنا- روزنامه‌ «بلیک» سوئیس با ارایه تحلیلی، پیش‌بینی کرد که روسیه تا ماه اکتبر (مهر و آبان) قادر به آزادسازی دونباس بوده و اوکراین با شکست در جنگ ناچار به پذیرفتن مذاکره خواهد شد.

کارخانه «اسرائیلی» تولید پهپاد در مغرب 

شرکت “بلوبرد” وابسته به رژیم صهیونیستی، از افتتاح قریب الوقوع یک کارخانه تولید پهپاد در مغرب خبر داد و تأکید کرد که قبلاً این کارخانه  تأسیس شده و «ف…

Loading

عراق در روزهای پسا داعش

۱۳۹۵/۱۰/۰۵ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: به گفته تحلیلگران موضوع حفظ وحدت ملی و تلاش برای سازش ملی در عراق بعداز نابودی داعش بسیار حائز اهمیت است امابه نظرمی رسد گرایش‌های گریز از مرکز قومی – مذهبی در عراق به ویژه در مورد کردها چالش آفرین خواهد شد.

“تعامل میان گروه های سیاسی – مذهبی – قومی در عراق با توجه به ظرفیت های عینیت یافته کنونی در این کشور در ذیل عملیات آزاد سازی موصل از جمله دغدغه های نظام سیاسی و مقامات ملی عراق در روزهای پسا داعش در این کشور است.”

«وجود گسل‌های نظری و گرایش‌های متفاوت فکری در نزد جریان‌های سه گانه موجود در عراق ( شیعه – سنی- کردی) درباره موجودیت کنونی عراق و حفظ یا جدایی از کلیت جغرافیایی – سیاسی با عناوینی چون خودمختاری یا استقلال از آن چالشی است که بعد از ظفر یافتن بر داعش به عنوان دشمن واحد تمام جریان‌های مزبور می‌تواند بر تنش درونی میان آنها بینجامد.

از این رو عنایت به مطالبات گروه‌های سیاسی – قومی و مذهبی در عراق از ساختار و مناسبات قدرت در این کشور است که حیدر العبادی، نخست وزیر عراق با تأکید بر این موضوع که کشورش در مرحله مابعد داعش به وحدت و آشتی ملی بیش از هر چیز دیگری نیاز دارد، به زمینه سازی‌های سیاسی- اجتماعی و حتی فرهنگی موضوعی در این راستا پرداخته است و توجه به آن را حیاتی می‌انگارد.

در واقع در راستای تشریح موضوع حفظ وحدت ملی و تلاش برای سازش ملی در عراق در دوران پس از داعش تحلیل شرایط ایجادی از این منظر مورد توجه قرار است که گرایش‌های گریز از مرکز قومی – مذهبی در عراق به ویژه در مورد کردها چالش آفرین خواهد شد. معهذا اگرچه اقلیت قومی مزبور در عراق در کنار سایر اقلیت‌های مذهبی و حتی دینی عراق اکنون در لوای بغداد و در اتحاد با آن در نبرد با داعش و نابودی آن در این کشور فعالیت می‌کنند اما خواسته‌ها و اهداف برجسته سازی شده آنها در زمینه جدایی و استقلال از عراق به ویژه در چند ساله اخیر غیرقابل اغماض و چشم پوشی است. به طوریکه ظرفیت‌های درونی و شرایط جغرافیایی کردها از یکسو و وابستگی‌های تضعیف شده آنها از نظر مالی و سیاسی به بغداد از سوی دیگر عاملی بنیادین در ترس و بیم بغداد برای عراق پسا داعش است. لذا پیرو مطالبات سرزمینی کردها از بغداد و تلاش برای استقلال از آن بوده است که اهل تسنن نیز به دستیابی حداقلی (تاسیس اقلیم سنی و خودمختاری) به این مطالبات کردهای عراق اصرار و پافشاری می‌کنند.

از سوی دیگر نیز فارغ از این نزاع درونی از تفاوت قومی – مذهبی در عراق، نباید نقش کشورهای همسایه عراق را را در دامن زدن به این اختلافات و مطالبات مرکز گریزانه را نادیده انگاشت و به سادگی از کنار آن گذشت. در واقع نقش تخریبی ترکیه و حتی عربستان در چند ساله اخیر در مسیر فرآیندهای تجزیه گرایانه با نام پروژه‌های تجزیه در عراق و پیاده سازی آن از جمله عوامل خارجی موجود در این باره در ورای مرزهای عراق است.

به هر حال آنچه در این راستا از اهمیت بسزایی برخوردار است وجود شواهد و نشانه‌های طایفه گرایی یا نژادگرایی در روند سیاسی آتی عراق بعد از پیروزی بر داعش در موصل و شکست کامل تروریست‌ها از عرصه سرزمینی عراق است. با این حال پدیده‌ای که امروز به عاملی برای اتحاد و ائتلاف میان تمام نیروها و گرایش‌ها در عراق تبدیل شده است با ظهور و بروزش در عراق به روندهای افتراقی – اختلافی از قومیت – مذهب و حتی سیاسی شدت بخشید؛ به عبارتی شرایطی که امروز به عامل انسجام ملی و شکل گیری رفتارهای تمرکزگریزانه قومی- مذهبی تبدیل شده است برآمده از پروژه‌های فرقه‌گرایانه تکفیری‌ها در عراق است.

معذلک با توجه شرایط موفق آمیز نبرد در موصل، تفاهم و بالا بودن توافق میان نیروهای نظامی عراق از ارتش تا نیروهای مردمی این کشور در موصل باید عنوان کرد که تا تفوق بر تروریست‌ها و تحقق کامل پیروزی علیه داعش چندگامی فاصله نیست. از این رو مقامات عراق برای پیشگیری از هرگونه اقدام چالش‌زا به آماده سازی‌های جمعیتی با ابعاد سیاسی – اجتماعی در دوران پسا داعش برای حفظ تمامیت و موجودیت فعلی سرزمینی – جغرافیای عراق نیاز اساسی و بنیادین دارند. بطوریکه با عنایت به چالش‌های قابل پیش بینی در این عرصه، همانطور که همکاری میان همگان در عراق در پی کامیابی بر چالش تروریسم است، عراق برای حراست از یکپارچگی موجودش به وحدت و اهتمام ملی بعد از پیروزی علیه داعش نیاز مبرم دارد.

فلذا همانگونه که جنگ با داعش در عراق بدور از طایفه‌گرایی یا نژاد گرایی در صحنه سیاسی عراق جنگی شفاف در مبازره علیه تروریسم است، ایجاب به مساله سازش ملی در عراق نیز یک ضرورت ملی و همگانی است. بطوریکه یافتن راه حل‌ها و حل و فصل اختلافات برای حصول به سازش ملی باید جایگزینی دوراندیشانه برای تنش‌های احتمالی در این راستا باشد. از این رو در این راستا برای همسوکردن عرصه سیاست خارجی با عرصه داخلی و هموار سازی هارمونی وار این دو حوزه با هم درعراق، بنا به گفته مقامات این کشور همانطور که سیاست عراق مبنی بر عدم مداخله در امور داخلی دیگران و تقویت روابط با دیگر کشورها براساس احترام متقابل و حفظ حاکمیت خود است و همه و به آن معترف و واقف هستند، درخواست دولت عراق از دیگر کشورها نیز عدم مداخله در خاک این کشور و خودداری از تلاش برای تحریک فرصت طلبان در عراق جهت عملیاتی کردن فرآیند مذکور (تجزیه عراق) است.»

منبع: خبرگزاری ایسنا

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *