جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

Loading

پیامدهای جنگ اوکراین بر جهان عرب

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تأثیر جنگ اوکراین بر خاورمیانه و شمال آفریقا، به مدت زمان ادامه درگیری‌ها بستگی دارد. اگر همانطور که پیش بینی می‌شود، جنگ طولانی شود، می‌تواند پیامدهای سیاسی و اجتماعی فاجعه باری برای خاورمیانه داشته باشد.

وب سایت شورای آتلانتیک آمریکا در یادداشتی نوشت: چند عامل عمده، برداشت‌ها و واکنش‌های اکثر کشورهای عربی نسبت به جنگ اوکراین را مشخص کرده اند:

نخست آنکه، کشورهای عربی سعی می‌کنند از جانبداری در درگیری‌های دور از مناطق پیرامونی خود اجتناب کنند. ضمن آنکه آنها درصددند با اتخاذ سیاست بی‌طرفی به دنبال ایجاد فرصت مناسب برای مذاکره با همه قدرت‌های بزرگ شامل ایالات متحده، روسیه و چین باشند،  همچنانکه کشورهای عربی تولیدکننده نفت به درخواست ایالات متحده برای جبران کاهش تقاضای انرژی روسیه از طریق افزایش تولید نفت و گاز جواب رد داده‌اند. این کشورها نه تنها از قیمت‌های بالاتر هیدروکربن‌ها سود می‌برند، بلکه نمی‌خواهند به عنوان کشورهایی معرفی شوند که روسیه را دور زده‌اند. در اصل، آنها با تنوع بخشیدن به روابط خود با قدرت‌های بزرگ، برای خاورمیانه‌ای آماده می‌شوند که در آن نقش ایالات متحده کاهش می‌یابد.

دوم، از دیدگاه بسیاری از دولت‌های خاورمیانه، جنگ در اوکراین استانداردهای دوگانه غربی را برجسته می‌کند. آنها شاهد بودند که ایالات متحده در سال 2003 بدون هیچ گونه واکنش جدی از سوی کشورهای غربی، به عراق حمله کرد. برای بسیاری از رژیم‌های عربی، تهاجم به عراق آغازگر تحولات دو دهه‌ اخیر منطقه بود. این تهاجم نه تنها حزب حاکم و نهادهای دولتی عراق را متلاشی کرد، بلکه درها را به روی گسترش نفوذ ایران در لبنان، عراق و فراتر از آن گشود.

نکته سوم این است که کشورهای عربی احساس می‌کنند در برابر گسترش نفوذ منطقه‌ای ایران، توسط آمریکا به حال خود رها شده‌اند. آنها دیگر به تعهد ایالات متحده برای حفظ نظم جهانی مبتنی بر قوانین باور ندارند. درواقع، روزهایی که واشنگتن بر نظم بین‌المللی تک قطبی تسلط داشت، گذشته است. امروز کشورهایی مانند چین، روسیه و ایران آشکارا قدرت آمریکا را به چالش می‌کشند. در عین حال، ایالات متحده قصد خود برای دور شدن از خاورمیانه و کاهش ردپای نظامی خود در آنجا را اعلام کرده است که می‌تواند به تقابل قدرت‌های منطقه‌ای منجر شود. این امر کشورهای عربی را وادار کرده است تا در اتکای قبلی خود به چتر امنیتی ایالات متحده تجدید نظر کرده و منافع خود را مستقل از واشنگتن دنبال کنند. یکی از جنبه‌های این رویکرد حفظ روابط خوب با همه قدرت‌های بزرگ بوده است.

در همین حال، امارات و عربستان سعودی از نیاز کشورهای غربی به کاهش قیمت نفت و گاز برای بازطراحی روابط خود با ایالات متحده استفاده کرده‌اند. یک هیئت بلندپایه آمریکایی برای اعلام تسلیت شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان، رئیس پیشین امارات به این کشور سفر کرد. اخیرا، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، به عربستان سعودی سفر کرد و با محمد بن سلمان دیدار کرد، اقدامی که تا پیش از این به دلیل دخالت ولیعهد در قتل خبرنگار واشنگتن پست از انجام آن خودداری کرده بود.

با این حال، آنچه دولت‌های عربی را نگران کرده است، تأثیر اقتصادی جنگ اوکراین بر جوامع خود، به‌ویژه بر افزایش هزینه‌های مواد غذایی و کالاهای اساسی است. جنگ اوکراین در سطح جهان تأثیر مخربی بر رشد اقتصادی دارد و فشارهای تورمی را تشدید خواهد کرد. در خاورمیانه و شمال آفریقا، نزدیک به 80 درصد واردات گندم تونس، لبنان و مصر از اوکراین و روسیه انجام می‌شود.

در حالی که قیمت انرژی به دلیل تحریم نفت و گاز روسیه افزایش یافته است، بحران‌های غذایی به طور فزاینده‌ای محتمل بوده و همزمان می‌تواند ثبات سیاسی و اجتماعی را نیز تحت الشعاع قرار دهد. نگرانی قابل توجهی وجود دارد که اثرات منفی افزایش تورم جهانی ممکن است به اعتراضات گسترده مردمی منجر شود. در کشورهای عربی خلیج‌فارس، که افزایش قیمت نفت در نتیجه جنگ اوکراین برای آنها سودآور بوده است، قبلاً برای مقابله با چالش‌های بالقوه امنیت غذایی اقداماتی صورت گرفته بود. اکثر کشورهای عربی خلیج‌فارس پس از بحران مالی 2008 استراتژی‌های امنیت غذایی را اجرا کردند و کشورهای دیگر مانند امارات تا آنجا پیش رفتند که وزارتخانه‌ای را به امنیت غذایی اختصاص دادند. سود مالی ناشی از افزایش قیمت نفت نیز به آنها یک مزیت اضافی داده است. در نتیجه، تأثیرات اقتصادی-اجتماعی جنگ در اوکراین در این کشورها فعلاً ناچیز است. در کشورهای واردکننده نفت مانند مصر، که با بحران اقتصادی قابل توجهی نیز مواجه است، دولت تعداد ذینفعان برنامه‌های پرداخت یارانه‌های نقدی را افزایش داده است. برای کشورهای درگیر جنگ همچون سوریه، لیبی و یمن یا کشورهایی که با فروپاشی اقتصادی مواجه هستند، مانند لبنان، مقابله با بحران‌های مالی به سادگی امکان پذیر نیست.

تأثیر جنگ اوکراین بر خاورمیانه و شمال آفریقا، به مدت زمان ادامه درگیری‌ها بستگی دارد. اگر همانطور که پیش بینی می‌شود، جنگ طولانی شود، می‌تواند پیامدهای سیاسی و اجتماعی فاجعه باری برای خاورمیانه داشته باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *