جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

گوترش حماس و اسرائیل را به آتش‌بس فراخواند

آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل از سران رژیم صهیونیستی و حماس که در حال حاضر در مذاکرات فشرده برای دستیابی به توافق آتش‌بس شرکت می‌کنند، خواست به توافق دست یابند.

انتقاد شدید ترامپ از نتانیاهو در مصاحبه با مجله «تایم»

تهران- ایرنا- «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری سابق ایالات متحده در مصاحبه با مجله آمریکایی «تایم» از «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی انتقاد اما تاکید کرد که در صورت رویارویی تهران- تل‌آویو، جانب صهیونیست‌ها را خواهد گرفت.

Loading

سردرگمی اتحادیه اروپا در قبال بالکان غربی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تاروپود متحدان و نهادهایی که اتحادیه اروپا در 30 سال گذشته در بالکان بافته، هنوز کامل نشده، اما این ساختار نه‌تنها قوی است، بلکه برای مبارزه ژئوپلیتیکی علیه روسیه نیز قابل توجه است.

مایدا روگه در تحلیلی که اندیشکده شورای روابط خارجی اروپایی منتشر کرد، نوشت: سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز 6 ژوئن نتوانست به بلگراد برود، زیرا مونته‌نگرو، مقدونیه شمالی و بلغارستان، چند کشور کوچک در بالکان با اعلام بستن آسمان خود به روی هواپیمای او، از انجام این سفر جلوگیری کردند.

بسته شدن آسمان بالکان به روی لاوروف نشان می‌دهد که چگونه تحریم‌ها می‌تواند به نفوذ روسیه آسیب برساند. همچنین نشان می‌دهد که تاروپود متحدان و نهادهایی که اتحادیه اروپا در 30 سال گذشته در بالکان بافته، هنوز کامل نشده، اما این ساختار نه‌تنها قوی است، بلکه برای مبارزه ژئوپلیتیکی علیه روسیه نیز ارزشمند است.

سیاست‌گذاران در اتحادیه اروپا و بالکان چند دهه بود می‌پرسیدند که اتحادیه چه‌کاری می‌تواند برای کشورهای منطقه انجام دهد. درحالی‌که پاسخ‌های ارائه‌شده هرگز به‌طور کامل رضایت‌بخش نبوده است، اما تلاش‌های بسیاری برای ایجاد ثبات و ادغام کردن بخشی از این کشورها در اتحادیه اروپا و ناتو انجام شده است. با توجه به جنگ در اوکراین، اکنون زمان آن فرا رسیده است که بپرسیم بالکان چه کاری می‌تواند برای اتحادیه اروپا انجام دهد؟

پاسخ این است که به نظر می‌رسد بیش از آنچه اتحادیه اروپا یا رهبران بالکان غربی فکر می‌کنند، امکان اقدام هست. پیام بسته شدن حریم هوایی به کرملین این است که متحدانش در بالکان در محاصره کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ناتو هستند که علیرغم اندازه کوچکشان، مایل‌اند و می‌توانند در مقابل روسیه بایستند.

به قول هانس مورگنتائو، نظریه‌پرداز علوم سیاسی آلمانی-آمریکایی، «سیاست پرستیژ» برای هر یک از قدرت‌های بزرگ مهم است. کشورهایی که با انزوا یا افول مواجه می‌شوند، به‌ویژه جذب نمایش پرستیژ خود می‌شوند. روسیه حتی قبل از تهاجم به اوکراین، به شیوه خود برای به نمایش گذاشتن جایگاهش به‌عنوان قدرت بزرگ و مشخص کردن حوزه نفوذ و قدرتش برای بیرون راندن ناتو و اتحادیه اروپا از مناطق مورد مناقشه استفاده کرده بود.

روسیه در جایی که میسر بود، تضعیف اروپایی‌ها در بالکان غربی و استفاده از این منطقه را برای نشان دادن ناتوانی اتحادیه اروپا در ایجاد ثبات و کنترل کشورهای همسایه خود پیگیری می‌کرد. این کشور غالباً به دلیل عدم واکنش اتحادیه اروپا، توانست این کار را با موفقیت انجام دهد.

بسته شدن حریم هوایی نه‌تنها ظرفیت روسیه برای نشان دادن اعتبار خود را تضعیف کرد، بلکه ارزش بالکان غربی را برای اتحادیه اروپا در این برهه حساس ژئوپلیتیکی برجسته کرد.

 

تکمیل تاروپود امنیتی در بالکان غربی

درحالی‌که روسیه در اوکراین درگیر است، اتحادیه اروپا باید بنای ثبات و یکپارچگی در بالکان غربی را که تلاش‌های طولانی‌مدتی برای ایجاد آن داشته است، تقویت کند. انتظار می‌رود رهبران اتحادیه اروپا به‌طور گسترده از نشست شورای اروپا در 23 تا 24 ژوئن برای شفاف‌سازی چشم‌انداز عضویت کشورهای بالکان غربی و شراکت شرقی در اتحادیه اروپا استفاده کنند. باید دید آیا کشورهای بالکان غربی بخت واقعی برای ادامه مذاکرات خود با اتحادیه اروپا دارند یا خیر.

فرانسوی‌ها با نزدیک شدن به پایان دوران ریاست خود در اتحادیه اروپا، در تلاش‌اند تا به ایده جایگزین رئیس‌جمهور امانوئل مکرون درباره جامعه سیاسی جان بدهند – مفهومی که به نظر می‌رسد فقط معدود نفراتی غیر از او، آن را درک می‌کنند. جمهوری چک، در صف بعدی برای ریاست اتحادیه اروپا، به‌طور غیررسمی اشاره کرده است که اوکراین و دیگر کشورهای مشارکت شرقی اولویت‌های این کشور هستند و بالکان غربی را به‌طور ضمنی به عقب رانده است. به‌طورکلی، کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر سر اولویت دادن به اوکراین یا کشورهای بالکان غربی – یا هیچ‌کدام – اختلاف‌نظر دارند.

رهبران اروپایی باید از تحقیر لاوروف توسط دو کشور کوچک غیر اتحادیه اروپا در بالکان غربی بیاموزند که نه‌تنها خطرات، بلکه فرصت‌هایی نیز در این منطقه وجود دارد. اتحادیه اروپا به دلایل متعددی ازجمله نزدیکی جغرافیایی، برای روابط قوی اقتصادی و فرهنگی و جهت‌گیری ژئوپلیتیکی اکثر کشورها در این منطقه نسبت به روسیه از مزایای بیشتری در بالکان غربی بهره‌مند است.

اگر رهبران اروپایی بخواهند از این مزایا حداکثر استفاده را ببرند، ابتدا باید ایده روشنی از اهداف خود در منطقه داشته باشند. بازگرداندن اعتبار روند توسعه مهم خواهد بود، اما گسترش تنها ابزار – یا حتی ابزار اصلی – برای مقابله با نفوذ روسیه (یا چین) در بالکان غربی نیست. اتحادیه اروپا به‌نوعی از سیاست خارجی قوی و دیپلماسی قاطعانه نیاز دارد که تاکنون فقط ایالات‌متحده به‌طور مداوم در آن درگیر بوده است.

اتحادیه اروپا باید بر روی بهبود انعطاف‌پذیری نهادهای دموکراتیک محلی تمرکز کند که برای فرآیند توسعه همیشه حیاتی هستند. اتحادیه اروپا با ترکیب گسترش و دیپلماسی قوی می‌تواند قدرت خود و ضعف روسیه را نشان دهد.

در آستانه نشست ژوئن شورای اروپا، به نظر می‌رسد کشورهای عضو این وظایف اصلی را در پیچ‌وخم اختلافات سیاسی خود با یکدیگر از یاد برده‌اند. لغو سفر لاوروف یک حادثه نسبتاً جزئی است، اما نمادی از فرصت‌های عظیمی است که این منطقه در مبارزه با روسیه برای اتحادیه اروپا فراهم می‌کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *