جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

Loading

نکات راهبردی وضعیت بودجه نظامی در خاورمیانه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اکنون پس از تجربه چهار سال کاهش بودجه، ممکن است هزینه‌های دفاعی در خاورمیانه و شمال آفریقا رو به ثبات بگذارد، زیرا با توجه به افزایش قیمت نفت، شرایط مالی کشورهای کلیدی منطقه رو به بهبود خواهد گذاشت.

فنلا مکگرتی و تام والدوین در تحلیلی که اندیشکده انگلیسی مطالعات راهبردی (IISS) منتشر کرد، نوشتند: در سال 2021، مجموع هزینه‌های دفاعی منطقه‌ای در خاورمیانه و شمال آفریقا برای چهارمین سال متوالی به صورت واقعی کاهش یافت. با این حال، نشانه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد با مساعد شدن شرایط مالی در سال 2022، این نرخ کاهشی ممکن است کند شود.

 

فشارهای قیمت نفت

بودجه دفاعی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از زمان سقوط قیمت‌های جهانی نفت در سال‌های 2014 تا 2016 و بهبود نیافتن این قیمت در سال‌های بعد، تحت فشار شدیدی قرار گرفت. کشورهای منطقه در ابتدا قادر به افزایش استقراض و استفاده از ذخایر مالی گسترده برای حمایت از مخارج دفاعی بودند. با این حال، کاهش بودجه در سال‌های اخیر، به دلیل برنامه‌های انقباض اقتصادی، اجتناب‌ناپذیر شد. تأثیر همه‌گیری ویروس کرونا هم بر اقتصاد عمومی تأثیر گذاشت. کسری‌ بودجه در کشورهایی مانند بحرین، عراق، کویت، عمان و عربستان سعودی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. سطح بدهی دولت‌ها از میانگین منطقه‌ای 64 درصد درآمد ملی یا تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال 2019 به 74 درصد در سال 2020 افزایش یافته است.

با این حال، بهبود مداوم قیمت نفت در سال 2021 برخی از فشارها را بر منابع مالی دولت‌ها، به ویژه در کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) کاهش داده است. با وجود این، مجموع هزینه‌های دفاعی منطقه‌ای – از جمله تخصیص بودجه نظامی خارجی از سوی ایالات متحده – به روند کاهشی خود از 171 میلیارد دلار در سال 2017 به 165 میلیارد دلار در سال 2021 ادامه داد. این رقم ممکن است از نظر آماری کاهش متوسطی در نظر گرفته شود، اما با توجه به نرخ تورم که به طور متوسط سالانه 7٪ (و در برخی کشورها بیش از 30٪) است، کاهش واقعی شدیدتر بوده، به طوری که به طور میانگین، این بودجه در چهار سال منتهی به 2021 سالانه 3.6٪ کاهش داشته است.

 

یک تصویر درهم

عامل اصلی کاهش هزینه‌های نظامی در منطقه عربستان سعودی است، کشوری که بودجه دفاعی سال 2021 آن نسبت به مجموع سال 2020 به میزان 3 میلیارد دلار کاهش یافته و به 7/46 میلیارد دلار رسیده است، سطحی که به صورت واقعی 27 درصد کمتر از هزینه‌های سال 2017 است. خریدهای نظامی عربستان سعودی از اواخر سال 2018، زمانی که تفاهم‌نامه 13.25 میلیارد دلاری با ایالات متحده را برای خرید سیستم دفاع موشکی بالستیک تاد امضا کرد، نسبتاً کاهش یافته است. این روند احتمالاً نشان‌دهنده تلاش‌های جاری در این کشور برای تنوع بخشیدن به اقتصاد تحت برنامه چشم‌انداز 2030 است، به طوری که قرار است طبق آن 50 درصد از هزینه‌های خرید تجهیزات، صرف صنایع داخلی ‌شود.

محدودیت‌های بودجه در سال 2021 در عمان به قوت خود باقی ماند، به طوری که در این کشور هزینه‌های دفاعی دولت 28 درصد کمتر از اوج خود در سال 2015 است. پس از تکمیل تحویل سامانه پدافند هوایی کوتاه برد NASAMS  در سال 2018 (به ارزش 1.28 میلیارد دلار)، تنها برنامه تدارکات نظامی قابل توجه در حال انجام این کشور، خرید 172 خودروی زرهی چرخدار پارس III از ترکیه است که سفارش آن سال 2016 و به ارزش 500 میلیون دلار صورت گرفته است.

در همین حال، افزایش خرید نظامی در چندین کشور دیگر در این منطقه در سال 2021 جبران برخی کاهش خریدها را کرده است. بودجه وزارت دفاع کویت به شکل واقعی 37 درصد در سال 2021 افزایش یافت و هزینه‌هایش از 6.8 میلیارد دلار در سال 2020، به 9.6 میلیارد دلار رسید. کویت با هزینه 5.2 میلیارد دلاری برای خرید 28 فروند F/A-18E/F سوپر هورنت و 28 فروند تایفون یوروفایتر به مبلغ 8.81 میلیارد دلار در حال افزایش ناوگان جنگنده خود است. این هواپیماها احتمالا سال آینده تحویل این کشور خواهند شد. اولین تانک از 218 تانک اصلی جنگی جدید M1A2K آبرامز اواسط سال 2021 به طور رسمی تحویل این کشور شد و تحویل بالگردهای حمل و نقل سنگین ایرباس H225M نیز در دسامبر 2020 آغاز شد.

در همین حال، بودجه دفاعی کشورهای واردکننده نفت در شمال آفریقا نیز به سیر صعودی خود ادامه داده است. بودجه دفاعی مصر در سال‌های اخیر رشد ثابتی را به صورت واقعی نشان داده است. این میزان رشد از سال 2019 به طور میانگین سالانه 6/3 درصد بوده است، زیرا این کشور همچنان به تامین مالی برنامه‌های نوسازی دریایی و هوایی با تجهیزاتی که از تامین‌کنندگان مختلف تامین می‌شود، ادامه می‌دهد. در تونس، هزینه‌های واقعی در سال 2021، 24 درصد بیشتر از سال 2017 است. این کشور همچنین خریدهای متعادلی همچون هشت هواپیمای آموزشی T-6 Texan II و پهپاد مسلح Anka-S  را از ترکیه داشته است.

در بحبوحه تنش‌ها با الجزایر، هزینه‌های نظامی مراکش هم در سال 2020 به میزان واقعی 21 درصد و در سال 2021 به میزان 3 درصد افزایش یافت. این کشور اخیراً خرید یک کشتی گشت‌زنی جدید را به کشتی‌ساز اسپانیایی ناوانتیا و پهپادهای مسلح Bayraktar TB2 را به شرکت ترکی Baykar سفارش داده است.

 

بهبود شرایط اقتصادی

چشم‌انداز خرید تسلیحاتی منطقه همچنان به واسطه کاهش بودجه دفاعی عربستان سعودی محدود خواهد شد، زیرا ریاض در ماه سپتامبر برنامه‌هایش را برای کاهش بیشتر هزینه‌های دولتی در سه سال آینده ترسیم کرد. با این حال، بهبود شرایط مالی و پیش‌بینی‌ها برای ثبات قیمت نفت ممکن است به این معنی باشد که سایر کشورها قادر به پرهیز از کاهش بیشتر در بودجه دفاعی خود باشند و حتی ممکن است افزایش بودجه‌هایی را اعمال کنند.

پیش‌بینی‌های اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده نشان می‌دهد که قیمت نفت در سال 2022 برای کشورهایی مانند عراق، کویت، لیبی، قطر و امارات برای آنکه بتوانند بودجه خود را متعادل کنند، کافی خواهد بود. بنابراین، با توجه به محرک‌های موجود امنیتی و تداوم پیگیری برنامه‌های نوسازی در سراسر منطقه، ممکن است پایان بدترین تعدیل بودجه در سال‌های اخیر نزدیک باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *