جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

Loading

پیامدهای تنش گازی اروپا – روسیه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: نقش روسیه در بحران گازی اروپا باید زنگ خطری برای اروپایی‌هایی باشد که ترجیح می‌دهند تهدید ناشی از رژیم تجدیدنظرطلب ولادیمیر پوتین را کم‌اهمیت جلوه دهند. ازآنجایی‌که روسیه آشکارا از انرژی به‌عنوان اهرم فشار علیه اروپا بهره می‌برد، اکنون درخواست‌ها از اتحادیه اروپا برای کاهش وابستگی به انرژی روسیه و ارزیابی مجدد روابط خود با مسکو افزایش یافته است.

وب‌سایت شورای آتلانتیک آمریکا در یادداشتی نوشت: اورسلا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا در سخنرانی اخیر خود در پارلمان اروپا هشدار داد؛ اتحادیه اروپا «آسیب‌پذیر» است، زیرا 90 درصد گاز موردنیاز خود را به‌ویژه از روسیه وارد می‌کند. در همین حال، آنالنا بائربوک، رئیس مشترک حزب سبز آلمان نیز از برلین خواست در برابر فشار کرملین برای تائید خط لوله جنجالی نورد استریم 2 مقاومت کند.

این اظهارات صراحتاً بر استفاده کرملین از انرژی به‌عنوان یک سلاح ژئوپلیتیکی اشاره دارند، چیزی که منتقدان نورد استریم 2 نیز چندین سال است درباره آن هشدار داده‌اند. این اظهارات همچنین نشان می‌دهد سیاست‌گذاران اروپایی در قبال سیاست‌های خصمانه روسیه کوتاه آمده‌اند.

در طول دو دهه اول پس از پایان جنگ سرد، روابط بین روسیه و غرب اغلب پرتنش بود. این تنش‌ها در سال 2014 که پوتین کریمه را تصرف و به شرق اوکراین حمله کرد، تشدید شد. اکنون نیز مسکو از همه ابزارها ازجمله حملات سایبری به نهادها و زیرساخت‌های کلیدی غرب بهره می‌برد.

پوتین اکنون در آستانه یک اقدام استراتژیک بزرگ است. او به دنبال کسب تأییدیه نظارتی و آغاز انتقال مستقیم گاز طبیعی به آلمان از طریق خط لوله جدید گاز نورد استریم 2 است. این خط لوله استراتژیک تسلط روسیه بر بازارهای انرژی اروپا را دوچندان خواهد کرد.

ساخت خط لوله نورد استریم 2 تکمیل شده است، اما هنوز به دلایل امنیتی و زیست‌محیطی مجوز رسمی دولت آلمان برای شروع کار را دریافت نکرده است. کنگره ایالات متحده و اکثر رهبران اتحادیه اروپا بر این باورند که نورد استریم 2 یک سلاح ژئوپلیتیکی است که در پوشش یک پروژه اقتصادی پنهان شده است، اما منافع تجاری آلمان و نفوذ روسیه باعث شده است تا صدای مخالفان آن به‌جایی نرسد.

مالکیت روسیه بر پروژه نورد استریم 2 از طریق یکی از شرکت‌های تابعه گازپروم با مقررات اتحادیه اروپا مغایرت دارد و ممکن است مانع صدور گواهینامه شود؛ اما پوتین به‌جای منتظر ماندن برای صدور تائیدیه، اوضاع را در دست خود گرفته است. از تابستان 2021، روسیه از تأمین تقاضای فزاینده گاز در سراسر اروپا خودداری کرده است. این اقدام باعث کاهش شدید عرضه شده است که درنتیجه آن، قیمت‌ها به بالاترین حد خود رسیده و حجم ذخیره‌سازی منابع گازی نیز به کمترین حد خود رسیده است.

علیرغم درخواست‌های اروپا از روسیه برای کاهش بحران گاز، پوتین و دیگر مقامات ارشد کرملین پیشنهاد‌ها برای افزایش ارسال گاز از طریق شبکه ترانزیت اوکراین را رد کرده‌اند. در عوض، آن‌ها آشکارا اعلام کرده‌اند که این بحران تنها با صدور گواهینامه نورد استریم 2 کاهش می‌یابد. منتقدان می‌گویند اگر چنین تاکتیک‌هایی کارساز شود و آغاز به کار خط لوله که مقررات آلمان و اتحادیه اروپا را نیز دور می‌زند، تصویب شود، کنترل پوتین بر تأمین گاز اروپا بیشتر شده و اصول مبتنی بر قوانین بازارهای انرژی این قاره تضعیف خواهند شد.

مهم‌تر از همه، صدور گواهینامه نورد استریم 2 همچنین به روسیه اجازه می‌دهد تا مسیر ترانزیت گاز اوکراین را به‌طورکلی دور بزند. مخالفان نورد استریم 2 مدت‌هاست استدلال می‌کنند که هدف اصلی این خط لوله حذف وابستگی روسیه به شبکه ترانزیت گاز اوکراین است تا دست کرملین در جنگ هیبریدی خود علیه اوکراین را بازتر کند. درحالی‌که آخرین اقدامات گازی پوتین باید همه رهبران اتحادیه اروپا را در مورد خطرات ناشی از روسیه آگاه کند، همچنین باید به آن‌ها یادآوری کند که اوکراین همچنان درخطر جدی قرار دارد.

در هفت سال گذشته، روسیه، کریمه و بخش اعظم منطقه دونباس در شرق اوکراین را اشغال کرده است، جایی که نیروهای اوکراینی و کرملین همچنان درگیر یک جنگ خونین هستند.

درنتیجه اقدامات پوتین، اروپایی‌های بیش از گذشته روسیه را یک همسایه متخاصم می‌دانند. آن‌ها اکنون باید قاطعانه برای دفاع از اروپا و ارزش‌های خود اقدام کنند.

در کوتاه‌مدت، این به معنای اجرای دقیق مقررات انرژی اتحادیه اروپا در رابطه با خط لوله پوتین است، درحالی‌که همراه با ایالات‌متحده باید تحریم‌هایی را نیز علیه روسیه اعمال کنند. با نگاهی به آینده، اروپا باید در مورد روابط خود با مسکو تجدیدنظر کند تا قرار گرفتن در معرض اقدامات غیردوستانه روسیه را محدود کند.

آینده اروپا در خطر است. روسیه قصد دارد قاره‌ای ایجاد کند که در آن قدرت را در اختیار خود داشته باشد؛ اما این به‌سادگی میسر نیست چراکه اصول اساسی اتحادیه اروپا را به چالش می‌کشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *