جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

چشم‌انداز خروج آمریکا از سوریه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: بایدن به دولت‌های عرب خلیج (فارس) نشان داده، به جای ممانعت از احیای روابط آن‌ها با حکومت بشار اسد، حاضر است چشمان خود را بر روی این موضوع ببندد. این، اگرچه نشانه تغییری جزئی، ولی قابل ملاحظه‌ در سیاست آمریکا در سوریه است.

وب سایت اندیشکده انگلیسی چتم هاوس در یادداشتی نوشت: همان‌طور که آمریکا برای اقدام نظامی علیه سوریه، تمایل  چندانی نشان نمی‌دهد، برخی کشورهای عرب نیز برای پایان دادن به انزوای دیپلماتیک سوریه تلاش می‌کنند. در ماه‌های اخیر، امارات، بحرین و عربستان، روابط خود با دولت سوریه افزایش را داده‌اند، هرچند که سطح و اهداف این روابط متفاوت است.

با توجه به اینکه جو بایدن نیروهای نظامی آمریکا را از افغانستان خارج کرده است، اعراب خلیج (فارس) برای خروج احتمالی واشنگتن از خاک سوریه نیز آماده می شوند. بویژه آنکه، به سختی می‌توان کسی را در دولت آمریکا پیدا کرد که بحران سوریه را در راستای منافع حیاتی واشنگتن تلقی کند.

اخیرا رهبران چندین کشور عرب از جمله اردن و امارات با هدف احیای روابط با سوریه، درباره لغو تحریم‌های سوریه با مقامات ارشد آمریکا رایزنی کرده‌اند. به‌رغم انتقاداتی که به نظام بشار اسد وجود دارد کشورهای عرب بر سر نفوذ در سوریه و مشارکت در بازسازی آن کشور با یکدیگر به رقابت پرداخته‌اند.

اگرچه احتمال موافقت آمریکا با لغو تحریم‌های سوریه بسیار کم است، اما برخی از کشورهای عرب، برای خروج نظامی آمریکا از سوریه و یا احتمال حصول توافق واشنگتن با مسکو درباره سوریه، آماده شده، و تمایلی هم ندارند تا قبل از تامین منافع سیاسی خود، هزینه بازسازی سوریه را برعهده بگیرند.

دستیابی به تفاهم با اسد با توجه به خصومت شخصی علیه او و خانواده اش، به ویژه برای عربستان سعودی آسان نخواهد بود. اگرچه رهبران اماراتی و بحرینی تردید کمتری داشته و حتی بحرینی‌ها از روابط برادرانه خود با سوریه در دهه ۱۹۷۰ صحبت کرده اند، اما در شرایط کنونی بعید است که دستاورد‌ها بیشتر از خطرات و پیامد‌های عادی سازی روابط با سوریه باشد.

اگرچه دولت های عرب پس از یک وقفه ۱۰ ساله به دنبال بازسازی و تقویت روابط خود با سوریه هستند، اما این بار، بیشتر به دنبال معامله هستند. زیرا دوره‌ای که کشورهای عرب با یک به اصطلاح «دسته‌چک باز» با بحران‌های منطقه برخورد می‌کردند، تمام شده است.

در طول جنگ سوریه، عمان رابطه دیپلماتیک سطح بالای خود با این کشور را حفظ کرد و اخیرا هم بر حضور دیپلماتیک خود در سوریه افزوده است. هر چند عمان از نفوذ کافی برای لغو تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب برخوردار نیست، اما برای پیشبرد این هدف، با امارات، بحرین و اردن همراستا شده است.

امارات که از سال ۲۰۱۸ سفارت خود در دمشق را بازگشایی کرد، بر فعالیتش افزوده است تا به عنوان بخشی از رقابت خود با آنکارا در خاورمیانه، شمال آفریقا، و ناحیه دریای سرخ، با نفوذ ترکیه در سوریه مقابله کند. امارات همکاری با دولت دمشق و گروه مخالف کرد موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» را در تضاد هم تلقی نکرده و عقیده دارد هر توافق سیاسی، به پایان اختلافات آن‌ها کمک خواهد کرد.

در حال حاضر منافع عربستان سعودی در سوریه محدود بوده و در درازمدت، مقابله با نفوذ ایران را شامل خواهد شد. همچنین ملاقات‌های مقامات امنیتی عربستان سعودی با همتایان خود در سوریه برای تبادل اطلاعات به منظور مقابله با تهدیدهای مشترک را نباید به عنوان حمایت عربستان سعودی از دولت سوریه تلقی کرد؛ چرا که سعودی ها از پل‌هایی که حالا ساخته می‌شود، بعدها برای انتقال به سوریه بدون اسد، بهره خواهند گرفت.

می‌توان تصور کرد که از دید بایدن، ادامه حضور سربازان آمریکایی در سوریه در جهت منافع ملی آمریکا نیست، اما نحوه خروج آمریکا از افغانستان ممکن است وی را متقاعد کند که رسیدن به توافق با روسیه، بهتر از خارج شدن و پشت سر گذاشتن متحدان خود در سوریه است.

این راه حل می‌تواند شامل پذیرش یک دولت انتقالی متشکل از عناصری از حکومت فعلی و افرادی از گروه‌های معارض مختلف و جامعه مدنی باشد. در عوض، منافع روسیه در سوریه از سوی جامعه بین‌المللی به رسمیت شناخته خواهد شد و نفوذ سیاسی و نظامی مسکو در آن ادامه پیدا خواهد کرد. این راه حل برای کشور‌های عرب خلیج (فارس) جهت عادی سازی روابط با سوریه کافی خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *