جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

روزهای روشن در تعامل با قاره سیاه

تهران-ایرنا- آفریقا بعد از آسیا، دومین قاره بزرگ و دومین قاره پرجمعیت جهان و سرشار از فرصت های اقتصادی و تجاری است. سهم ایران از این بازار ۱۰۰۰ میلیارد دلاری، کمتر از یک و نیم میلیارد دلار است. در هفتم اردیبهشت ۱۴۰۳ مقامات سیاسی و اقتصادی قاره سیاه به تهران آمده اند تا مسیر تجارتشان را هموار کنند.
اما باید دید روابط ایران با افریقا تاکنون چطور بوده است؟

ابراز نگرانی دوشنبه از وضعیت دشوار شهروندانش در فرودگاه‌های مسکو

تهران – ایرنا – وزارت امورخارجه تاجیکستان در بیانیه‌ای وضعیت شهروندان این کشور را که در فرودگاه‌های روسیه گیر افتاده‌اند، همچنان دشوار عنوان کرد و خواستار همکاری مسکو برای تسهیل ورود آنها به این کشور شد.

لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد

سناتور آمریکایی «لیندسی گراهام» از دولت جو بایدن خواسته است تا توافقنامه‌ای را برای برقراری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی برای کمک به ایجاد زمینه برای توافق صلح با فلسطینی‌ها انجام دهد.

Loading

اهمیت آسیای جنوب شرقی برای ابتکار کمربند و جاده

شورای راهبردی آنلاین – رصد: آسیای جنوب شرقی در نقشه ابتکار کمربند و جاده چین (BRI) جایگاه اصلی را به خود اختصاص داده است.

وب‌سایت شورای روابط خارجی آمریکا (CFR) در یادداشتی نوشت: رئیس‌جمهور شی جین پینگ، یک ماه پس‌ازآن که مسیر زمینی ابتکار کمربند و جاده را در قزاقستان راه‌اندازی کرد، در اکتبر 2013 نیز تصمیم گرفت مسیر دریایی آن را در اندونزی، بزرگ‌ترین کشور آسیای جنوب شرقی، معرفی کند.

آسیای جنوب شرقی منطقه‌ای است که «کمربند اقتصادی راه ابریشم» و «راه ابریشم دریایی» در آن با هم تلاقی پیدا می‌کنند. در آسیای جنوب شرقی که یکی از شش کریدور اقتصادی ابتکار کمربند و جاده است، اقیانوس‌های هند و آرام به هم متصل می‌شوند و تقاطع خطوط دریایی اصلی برای ارتباطات، تجارت و حمل‌ونقل انرژی و سایر منابع حیاتی در آن قرار گرفته است.

همان‌طور که دیوید شامبو، استاد دانشگاه جرج واشنگتن در سال 2020 در کتابی تحت عنوان جایی که قدرت‌های بزرگ ملاقات می‌کنند بیان کرده است، آسیای جنوب شرقی ازنظر استراتژیک برای چین و آمریکا دارای اهمیت است؛ بنابراین، آسیای جنوب شرقی «گلوگاه استراتژیک» چین است و برای برتری‌جویی این کشور به‌عنوان یک قدرت جهانی بسیار مهم است.

 

ابتکار کمربند و جاده

چین برای کاهش خطرات و به حداکثر رساندن منافع خود در چندین حوزه، به تأمین مالی و ساخت زنجیره‌ای از بندرها، خطوط لوله، بزرگراه‌ها، راه‌آهن سریع‌السیر، پل‌های زمینی، پارک‌های صنعتی و مراکز ارتباط دیجیتال در آسیای جنوب شرقی و سایر مناطق جهان پرداخته کرده است. درحالی‌که برخی از این تلاش‌ها مقدم بر راه‌اندازی ابتکار کمربند و جاده بودند، اما از سال 2013 سرعت بیشتری گرفته‌اند. این پروژه‌های زیرساختی سخت و نرم، شبکه‌ای گسترده را در نقشه ابتکار کمربند و جاده تشکیل می‌دهند، منافع را به هم پیوند می‌دهند و وابستگی متقابل میان پکن و سایر پایتخت‌ها را تثبیت می‌کنند. موضوعی که نشان می‌دهد در این قرن پرحادثه همه راه‌ها به نحوی به پکن منتهی می‌شوند.

گذشته از جغرافیا، عوامل اساسی دیگری نیز وجود دارد که نشان‌دهنده اهمیت آسیای جنوب شرقی برای ابتکار کمربند و جاده چین و منافع گسترده آن است. این موارد عبارت‌اند از؛ ضرورت ایجاد تقاضای خارجی برای شرکت‌های چینی و اصلاح ظرفیت مازاد داخلی در برخی از صنایع چینی در پی بحران مالی جهانی 2008-2009، خنثی کردن محاصره منطقه‌ای چین به رهبری آمریکا که نمونه بارز آن سیاست چرخش به آسیا و استراتژی آزاد و باز هند و اقیانوس آرام (FOIP) در دوره اوباما است و همچنین کاهش شکاف‌های داخلی در حوزه توسعه اجتماعی بین مناطق غربی و شرقی چین، تأمین منابع پایدار و منابع انرژی و مدیریت تنش‌های داخلی پس از اصلاحات ده‌ها ساله و ایجاد گشایش‌های سیاسی.

هر یک از این ضروریات برای قانون اساسی و آینده سیاسی حزب کمونیست چین (CCP) حیاتی هستند. با متزلزل شدن روابط چین – آمریکا و ناپایدارتر شدن روابط چین با قدرت‌های رده دوم (سایر اعضای کواد و سایر شرکای اقیانوس هند- آرام، ازجمله کشورهای اروپایی)، آسیای جنوب شرقی برای چین اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. درحالی‌که پکن تمایل فزاینده‌ای بر استفاده از تهدید نظامی و ارعاب سیاسی برای محافظت ازآنچه منافع مطلق خود در دریای چین جنوبی و سایر جبهه‌ها نشان می‌دهد، ابتکار کمربند و جاده و سایر ابزارهای همکاری و ترغیب، به‌ویژه برای جبران اثرات سوء اقدامات قهری چین و بهینه‌سازی منافع گسترده‌تر آن، درحالی‌که به دنبال اعتبار و قدرت فزاینده است، از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شوند.

این اقدامات به‌ظاهر متناقض احتمالاً ادامه خواهند داشت، زیرا پکن در پاسخ به فشارهای فزاینده سیاست واشنگتن نسبت به چین، استراتژی دوگانه خود را که هم‌افزایی بین بازارهای داخلی و بین‌المللی را توسعه می‌دهد، به حداکثر می‌رساند. در دوران رئیس‌جمهور بایدن، واشنگتن مصمم است با احیای اتحاد و مشارکت نظامی خود در آسیا و اروپا رهبری جهانی ایالات‌متحده را بازسازی کند، درحالی‌که با کشورهای همفکر برای به عقب راندن چین در مورد مسائل امنیتی، فناوری، اتصال زیرساخت‌ها، توسعه، زنجیره‌های تأمین و حقوق بشر و دیگر موارد همکاری می‌کند.

درحالی‌که رقابت قدرت‌های بزرگ در صفحات شطرنج سیاست (به ترتیب حوزه‌های امنیتی و غیرنظامی) شدت می‌یابد، به‌طوری‌که فشارها را افزایش داده و فضای کمی برای مانور و محافظت از بقا برای کشورهای کوچک‌تر فراهم می‌کند، چین می‌تواند از طریق ابتکار کمربند و جاده این کشورها را بیش‌ازپیش به خود وابسته کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *