جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

روسیه: تمام رزمایش‌های ناتو را از نزدیک زیر نظر داریم

تهران- ایرنا- «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز (شنبه) گفت: از آنجایی که آموزش سربازان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بخشی از جنگ ترکیبی آن علیه روسیه است، مسکو از نزدیک تمام رزمایش‌های این ائتلاف را زیر نظر دارد.

لیونی: از زمان عملیات طوفان الاقصی اسرائیل در حال سقوط آزاد است

تهران – ایرنا – «زیپی لیونی» وزیر امور خارجه اسبق رژیم صهیونیستی با اذعان به تأثیر شدید عملیات طوفان الاقصی بر رژیم صهیونیستی و ناکامی ارتش و کابینه این رژیم در مقابله با مقاومت فلسطین گفت: ما از هفتم اکتبر (15 مهرماه 1402) تاکنون به دلیل اقدامات کابینه بنیامین نتانیاهو، در حال سقوط آزاد هستیم.

وال‌استریت ژورنال: سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا معتقدند پوتین احتمالاً دستور قتل ناوالنی را صادر نکرده است

نشریه «وال‌استریت ژورنال» روز شنبه هشتم اردیبهشت، گزارش داد که سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، «احتمالاً» دستور قتل الکسی ناوالنی، سیاستمدار مخالف مسکو، را صادر نکرده است. این گزارش تأکید می‌کند که واشنگتن رهبر روسیه را از مسئولیت کلی قتل ناوالنی مبرا نکرده است، زیرا این سیاستمدار مخالف با توجه به سوابق خود، چندین بار از سوی مقامات روسی هدف قرار گرفته بود.

احتمال اعزام نیروهای انگلیسی به غزه

پس از اینکه آمریکا اعلام کرد هیچ یک از نیروهای زمینی خود را به غزه اعزام نخواهد کرد، رسانه انگلیسی تلگراف نوشت احتمالا نیروهای این کشور جهت آنچه «کمک‌رسانی در ارسال محموله‌های بشردوستانه به غزه» خوانده شده، در این باریکه مستقر خواهند شد.

Loading

13 نکته درباره دولت بایدن و روسیه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: بایدن احتمالاً «جنگ دیپلماتیک» جاری با روسیه را متوقف می‌کند و به دیپلماسی حرفه‌ای ارج می‌نهد. ازاین‌رو، سیاست خارجی آمریکا در قبال روسیه احتمالاً پایدارتر، واقع‌گرایانه‌تر و قابل پیش‌بینی خواهد بود.
  1. دیدگاه‌ها

وب‌سایت شورای امور بین‌الملل روسیه در یادداشتی نوشت: رهبران روسیه سعی کرده‌اند از هر نوع اظهارنظری دال بر ترجیح دونالد ترامپ به جو بایدن اجتناب کنند. بااین‌حال، روشن است که انتخاب بایدن با دیدگاه روسیه از سیستم بین‌المللی معاصر کاملاً سازگار نبوده است. مسکو رویکرد ملی‌گرایانه، یک‌جانبه‌گرایانه و تعاملی ترامپ در سیاست خارجی را جلوه‌ای از رویگردانی جهانی از هژمونی غرب، سیاست‌های ارزش محور و جهانی‌شدن قلمداد می‌کرد. اگر بایدن در تلاش خود برای برقراری مجدد چندجانبه‌گرایی و اتحاد غرب کمی موفقیت به دست بیاورد، موفقیت وی ضربه‌ای بر دنیای مورد دلخواه رهبران روسیه خواهد بود.

  1. اولویت‌ها

هنگامی‌که رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا بالاخره دستور کار سیاست خارجی خود را به اجرا بگذارد، احتمالاً روسیه در اولویت اول این سیاست نخواهد بود. رئیس‌جمهور جدید به‌اندازه جمهوری‌خواهان در مورد روسیه وسواس ندارد. جو بایدن احتمالاً به روابط فرا آتلانتیک که توسط رئیس‌جمهور قبلی آسیب‌دیده است، توجه بیشتری خواهد کرد. دیگر مسئله حاد، توافق تجاری با چین است: این توافق به رقابت اقتصادی و فنّاورانه آمریکا- چین خاتمه نمی‌دهد، اما حداقل به جلوگیری از بروز جنگ تجاری تمام‌عیار بین پکن و واشنگتن کمک می‌کند.

به‌طور خلاصه، بایدن غالب پرونده‌های روسیه را به‌استثنای مسئله کنترل تسلیحات، به تعویق خواهد انداخت. ازاین‌رو، انتظار نمی‌رود که در سال 2021 دیدار زودهنگامی بین آمریکا و روسیه صورت گیرد و در بهترین حالت، رهبران هر دو کشور در حاشیه رویدادهای چندجانبه نظیر گروه 20 برای تبادل نظرات در مورد مسائل منافع مشترک دیدار خواهند داشت.

  1. نگرش

دونالد ترامپ هیچ تفاوتی بین روسیه و پوتین قائل نبود. وی همیشه پوتین را رهبری قوی، ماهر و کاردان توصیف می‌کرد که برای پیشبرد منافع ملی روسیه تلاش می‌کند؛ اما جو بایدن در تحسین رهبر روسیه با ترامپ هم‌عقیده نیست، بلکه وی معتقد است که پوتین مهم‌ترین عامل سقوط جامعه و کشور روسیه بوده است. ازنظر بایدن؛ ضدیت با پوتین به معنای ضدیت با روسیه نیست. برعکس، مبارزه با پوتین بهترین کمک ممکن آمریکا به مردم روسیه است.

  1. محدودیت‌های داخلی

خبر خوش در روابط آمریکا – روسیه این است که مقامات آمریکا تابه‌حال به موارد مؤثر دخالت روسیه در انتخابات 2020 آمریکا برنخورده‌اند. البته این امر به معنای حذف کامل این موضوع از دستور کار بایدن نیست، اما تأثیر آن بر دستور کار سیاسی 2021 آمریکا همانند سال 2017 نخواهد بود. از طرف دیگر، با حاکمیت جمهوری‌خواهان بر سنا، جو بایدن در سیاست خارجی خود و ازجمله در قبال روسیه با محدودیت چشمگیری مواجه خواهد بود.

  1. حقوق بشر

بایدن به مسائل حقوق بشر در روسیه توجه بیشتری خواهد کرد. وی به حمایت از گروه مخالف سیاسی در روسیه و نهادهای سیاسی جامعه خواهد افزود. همچنین، بایدن همدردی بیشتری با کشورهای دموکراتیک همسایه روسیه خواهد داشت و حمایت آمریکا از اوکراین احتمالاً ازلحاظ کمک‌های نظامی افزایش خواهد یافت.

  1. تحریم‌ها

مسلماً، تحریم‌های ضد-روسیه به‌عنوان یکی از ابزارهای سیاسی مهم مقابله با مسکو همچنان پابرجا خواهد بود. این تحریم‌ها احتمالاً افزایش خواهد یافت، اما مسلماً با توجه به چالش‌های متعدد اقتصادی و مالی، افزایش تحریم‌ها تا سطح بخش‌های مالی و انرژی روسیه، مخاطره‌ای است که دولت بایدن احتمالاً بدان مبادرت نخواهد کرد.

  1. کنترل تسلیحات

دولت بایدن در کل از دولت ترامپ بهتر خواهد بود. بایدن از نگرش غیرمسئولانه دولت ترامپ به کنترل تسلیحات به‌طورکلی و کنترل تسلیحات متقابل آمریکا-روسیه به‌طور خاص، هرگز حمایت نکرده و احتمالاً تلاش خواهد کرد تا ضمن حفظ پیمان استارت نو، به‌طور غیررسمی به مفاد «آی ان اف» نیز پایبند باشد که آمریکا تابستان 2019 از آن خارج شد. همچنین واضح است که دولت بایدن الگوهای قدیمی کنترل تسلیحات راهبردی را مورد بازبینی و اصلاح قرار می‌دهد و آخرین تحولات فنّاورانه (سایبری، فضایی، هوش مصنوعی، سامانه‌های مرگبار خودکار، حملات سریع و غیره) را لحاظ خواهد کرد.

  1. مسائل منطقه‌ای

نرم شدن بالقوه موضع آمریکا در قبال ایران و رویکرد متوازن آمریکا در فرایند صلح خاورمیانه، تغییر دیگری در سیاست خارجی آمریکا در دوران بایدن خواهد بود که روسیه می‌تواند از آن سود ببرد. یقیناً کرملین از بازگشت آمریکا به برجام یا تأکید بر رویکردهای چندجانبه در حل مناقشه اسرائیل- فلسطین استقبال خواهد کرد. همچنین احتمال دارد که دولت بایدن فشار بیشتری بر متحدان غیر لیبرال روسیه در آمریکای لاتین (ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه) وارد سازد.

  1. توافق‌های جهانی

تصمیم بایدن به بازگرداندن آمریکا به توافق اقلیمی پاریس احتمالاً فرصت‌های جدیدی در همکاری‌های محدود آمریکا-روسیه خواهد گشود. بااین‌حال، معلوم نیست که کرملین چقدر برای متعهد ساختن خود به دستور کار تغییرات اقلیمی جهانی آمادگی خواهد داشت.

  1. اروپا

تحول در روابط فرا آتلانتیک، سیاست خارجی روسیه را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد. مسلماً اختلافات سیاسی، اقتصادی و راهبردی بی‌شمار بین واشنگتن و بروکسل به‌یک‌باره ناپدید نخواهد شد و دوران خوش اوباما و کلینتون بازنخواهد گشت، اما بایدن برای احیای روابط فرا آتلانتیک تلاش خواهد کرد.

  1. چین

دولت بایدن احتمالاً سعی می‌کند تا شراکت راهبردی چین-روسیه را از طریق توافق با یکی علیه دیگری، از بین ببرد. بااین‌حال، بسیار بعید است که موفقیت بایدن در این کار از ترامپ بیشتر باشد.

  1. دیپلماسی

بایدن احتمالاً «جنگ دیپلماتیک» جاری با روسیه را متوقف می‌کند و به دیپلماسی حرفه‌ای ارج می‌نهد. ازاین‌رو، سیاست خارجی آمریکا در قبال روسیه احتمالاً پایدارتر، واقع‌گرایانه‌تر و قابل پیش‌بینی خواهد بود.

  1. پس از بایدن

پس از انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا، با روی کار آمدن نسل جدید رهبران سیاسی در هر دو کشور آمریکا و روسیه، تغییر واقعی در روابط آن‌ها نیز احتمالاً به وقوع خواهد پیوست. این نسل‌های جدید به جهان و نقش کشور متبوع خود در امور جهانی دید متفاوتی خواهند داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *