جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

طالبان باید از قواعد و قوانین مرزبانی تمکین کند

طالبان باید از قواعد و قوانین مرزبانی تمکین کند

عبدالمحمد طاهری می گوید: دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا یک جنبه ندارد. جنبه مهم‌ تر دیگر این است که ثابت شد طالبان فارغ از قرائت‌های ایدئولوژیک تندروانه خود که می‌تواند یک تهدید امنیتی باشد، مشخصا در موضوع سرزمین‌های ایران پشت دیوار مرزی حاضر به همکاری با ایران نخواهد بود. به بیان دیگر این دست رفتارها نشان از سخت‌گیری طالبان دارد و همزمان با آن مویدی بر آن است که طالبان هیچ گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری را ملاک عمل و رفتار خود قرار نمی‌دهد و کوچک‌ترین توجهی هم به قراردادهای فی ما بین برای ترسیم مرز دو کشور ندارد.

جنبش دانشجویی دانشگاه کلمبیای آمریکا؛ از آپارتاید در آفریقای جنوبی تا جنگ اسرائیل در غزه  

نیویورک – ایرنا- جنبش «همبستگی با مردم غزه» این بار نه از کف خیابان های آمریکا و توسط گروههای سیاسی بلکه از سوی دانشجویان به پا خواسته است که مرکز آن دانشگاه کلمبیای نیویورک است؛ دانشگاهی که از آپارتاید در آفریقای جنوبی تا جنگ کنونی اسرائیل در غزه سابقه حرکاتی تاثیرگذار داشته است.

فارن پالسی: اعتراهای دانشجویی در آمریکا روابط مستحکم واشنگتن با اسرائیل را برملا کرد

تهران- ایرنا- نشریه فارن پالسی در گزارشی، نوشت: اعتراض‌های دانشجویی در آمریکا آنچنان که برخی ادعا می‌کنند، بحران فرهنگی یا آموزش عالی ایالات متحده نیست بلکه یک بحران سیاسی در آمریکا است که ریشه در سیاست خارجی واشنگتن و به ویژه روابط نزدیک، مستحکم و طولانی‌مدت آنها با (رژیم) اسرائیل دارد.

Loading

ریاست جمهوری بایدن؛ آخرین فرصت اتحادیه اروپا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ریاست جمهوری جو بایدن فرصتی برای اتحادیه اروپا جهت احیای روابط خود با آمریکا فراهم می‌کند. حتی ممکن است آخرین فرصت آن باشد. اتحادیه اروپا باید اقدامات محسوسی در زمینه‌های دفاعی، تجارت و سیاست‌های جهانی انجام دهد تا حسن نیت خود را به دولت جدید آمریکا نشان دهد.

وب‌سایت مرکز مطالعات سیاست‌های اروپا مستقر در بلژیک در یادداشتی نوشت: پس از روابط پرتنش چهار سال گذشته اتحادیه اروپا و آمریکا، با انتخاب بایدن و مواضع اولیه وی، بسیاری از سیاست‌گذاران در اتحادیه اروپا و به‌طورکلی اروپایی‌ها نفس راحتی کشیدند. موضع‌گیری‌های ترامپ و نزدیک‌ترین مشاوران وی علیه اروپا، در تاریخ روابط فرا آتلانتیک بی‌سابقه بوده است که ازجمله آن‌ها می‌توان به حملات علنی به اتحادیه اروپا و برخی از رهبران آن، حمایت از احزاب و دولت‌های راست افراطی و همچنین تهدیدات امنیتی و تجاری علیه اروپا اشاره کرد.

دولت ترامپ عمدتاً به موضوعاتی اشاره داشته است که پیش‌تر هم دیگران هم به‌صورت ضمنی آن‌ها را مطرح کرده بودند تا عدم تقارن در بسیاری از سطوح روابط فرا آتلانتیک پایان یابد.

در حوزه امنیتی، درحالی‌که اروپا برای مدت‌های طولانی در زیر چتر امنیتی ایالات‌متحده پناه گرفته، اما مسئولیت‌های کافی را به عهده نگرفته است. اگرچه بودجه‌های دفاعی دولت‌های اروپایی در طی سال‌های اخیر افزایش زیادی پیدا کرده است.

در بخش تجارت نیز اتحادیه اروپا حدود 150 میلیارد دلار مازاد تجاری با آمریکا دارد که درنتیجه آن، ترامپ جنگ تعرفه‌ای را با اروپا به راه انداخت.

درحالی‌که چتر امنیتی آمریکا از شرق اروپا برداشته شده است، امنیت اروپایی نیز جایگزین آن نشده است. در چنین شرایطی، روسیه و ترکیه در حال تبدیل‌شدن به قدرت‌های هژمون منطقه هستند. درحالی‌که روسیه توانسته است نفوذ خود را در ارمنستان، سوریه و لیبی افزایش دهد اما در هیچ جای این تحولات رد پایی از اروپا دیده نمی‌شود. درواقع، خلأ ناشی از عقب‌نشینی آمریکا توسط دشمن سابق آن در جنگ سرد پر شده است.

اوضاع امنیتی نامطمئن اروپا در دوره ترامپ بیش‌ازپیش آشکار شده است. به‌غیراز ناتو، اتحادیه اروپا هیچ ساختار امنیتی عملیاتی دیگری ندارد؛ بنابراین اتحادیه بدون حمایت آمریکا، بسیار آسیب‌پذیر است. برنامه‌های اخیر اتحادیه اروپا برای همکاری امنیتی پیشرفته‌تر نیز تحت‌الشعاع مباحث بی‌نتیجه پسابرگزیت قرار گرفته است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا که متحدان ناتو هستند، به‌جای اختصاص دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود برای تأمین هزینه‌های دفاعی ناتو به‌طور متوسط حدود سه‌چهارم آن را تأمین می‌کنند. این بدان معناست که اروپا فاقد ظرفیت‌های عملیاتی اصلی مانند ظرفیت حمل‌ونقل هوایی برای انتقال نیروها به مناطق بحران زده است. همان‌طور که شورای امور بین‌الملل هلند در گزارش اخیر خود بیان کرد، کشورهای اتحادیه اروپا باید در مورد تقسیم صلاحیت‌ها و تخصص‌های امنیتی محلی توافق کنند. اتحادیه اروپا تنها درصورتی‌که وظایف بیشتری را بر عهده بگیرد، توسط بایدن جدی گرفته خواهد شد.

در جبهه تجاری نیز، مدتی زمان خواهد برد تا همکاری آمریکا و اتحادیه اروپا به سطح دوره اوباما برسد. اگرچه بایدن هنوز حرفی از بازگردان آمریکا به پیمان تجاری و سرمایه‌گذاری ترنس-آتلانتیک نزده است، اما او اجازه فعالیت دوباره به سازمان تجارت جهانی خواهد داد. درعین‌حال اتحادیه اروپا برای حذف تعرفه‌های ترامپ باید مذاکره برد – برد با بایدن را در دستور کار خود قرار دهد.

درمجموع به نظر می‌رسد دولت جدید آمریکا رویکردی واقع‌گرایانه به موضوع تجارت داشته باشد. اگرچه دولت بایدن روابط قدیمی آمریکا با اروپا را بازیابی می‌کند، اما احتمالاً تمرکز اصلی سیاست‌های تجاری آن‌ها بر آسیا باشد. بررسی میزان تولید ناخالص داخلی در جهان نشان می‌دهد درحالی‌که روند اتحادیه اروپا نزولی است، آمریکا همچنان پیشرو بوده و آسیا به‌ویژه چین در حال پیشرفت هستند. این روند پس از شیوع ویروس کرونا و آشکار شدن وابستگی اروپا به حوزه فناوری آمریکا تسریع شده است، به‌ویژه آنکه آمریکا با تحمیل مالیات جدید خدمات دیجیتال فشار اقتصادی مضاعفی را بر اروپا وارد کرده است.

بنابراین، اتحادیه اروپا طی هفته‌ها و ماه‌های آینده باید مراقب باشد که تعهدات خود را در قبال آمریکا به‌درستی انجام دهد، تعهدات عینی درزمینه دفاعی و امنیتی بر عهده بگیرد و همچنین با حمایت از یک برنامه تجاری کاملاً باز مطابق با تعهدات سازمان تجارت جهانی، مزیت رقابتی خود را افزایش دهد.

اتحادیه اروپا برای تعامل منظم با آمریکا، مانند سایر شرکای تجاری مهم خود، نیاز به یک ساختار دائمی دارد. درگذشته تلاش‌های زیادی مانند ایجاد شورای اقتصادی فرا آتلانتیک انجام شد، اما میزان موفقیت آن‌ها محدود بوده است. با توجه به کم شدن اهمیت اروپا به‌عنوان قدرت اقتصادی، این آخرین فرصت برای اتحادیه اروپا است.

با توجه به اینکه دولت‌های آینده آمریکا، آمریکا محورتر خواهند بود، اتحادیه اروپا باید به اختلافات همیشگی پایان دهد، اقدامات جمعی را در دستور کار قرار دهد و نقش شایسته خود را در نظم جهانی بر عهده بگیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *