جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading

چشم‌انداز ایجاد تحول در روابط فرا آتلانتیک در دوره بایدن

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا، شاید نفس راحت دولت‌های اروپایی از شادی مردم در خیابان‌های آمریکا بلندتر بود. چهار سال پیش، جو بایدن پس از پیروزی ترامپ به اجلاس امنیتی مونیخ، گردهمایی سالانه نخبگان امنیتی فرا آتلانتیک آمد و به مخاطبان نگران خود اطمینان داد که «آمریکا بازخواهد گشت». وی به عهد خود وفا کرد و تماس‌های تلفنی با متحدان اروپایی اصلی آمریکا طی چند روز اخیر نشان داده است که روابط فرا آتلانتیک ظاهراً به روال عادی بازگشته است، هرچند که از ریاست جمهوری ترامپ دو ماه باقی مانده است.

جیم شی در مطلبی که وب‌سایت اندیشکده بلژیکی دوستان اروپا آن را منتشر کرد؛ نوشت: بایدن اظهار کرده است آمریکا به توافق اقلیمی پاریس و سازمان بهداشت جهانی باز خواهد گشت. وی همچنین اشاره کرده است که اگر ایران به توافق هسته‌ای کاملاً پایبند باشد آمریکا نیز ممکن است به این توافق بازگردد. علاوه بر این، وی قصد دارد ممنوعیت سفر مسلمانان به آمریکا را لغو کند، با مهاجران غیرقانونی، انسانی رفتار کند و تغییرات اقلیمی و حقوق بشر را در صدر دستور کار سیاست خارجی خود قرار دهد. کارشناسان امنیت ملی تیم موقت بایدن اظهار کرده‌اند که دولت آتی به تجدیدنظر در تصمیم ترامپ برای خروج همه نیروهای آمریکا از افغانستان و عراق و همچنین خروج 12 هزار نیرو از آلمان خواهد پرداخت.

تعهد بایدن به ناتو مشهور است. در دهه 1990، وی بحث سنا در مورد گسترش ناتو را رهبری می‌کرد و از اولین طرفداران مداخله ناتو در بوسنی بود. وی ناتو را «ائتلافی مقدس» توصیف کرده و متحدان اروپایی را «امید اول» قلمداد کرده است. این الفاظ نغمه‌ای در گوش متحدان آمریکا و بازتابی از سازگاری سیاست خارجی واشنگتن است.

در نظرسنجی هفته اخیر از اولویت‌های سیاست خارجی بایدن، 77 درصد گفته‌اند که بازسازی روابط با متحدان باید در اولویت اول باشد و تنها 20 درصد، مقابله با چین را پیشنهاد داده‌اند.

بااین‌حال، حتی باوجود یک دولت دموکرات در کاخ سفید، دل‌مشغولی کشورهای اروپایی در سال‌های آتی این خواهد بود که آیا آمریکا قادر به بازسازی دموکراسی و جامعه خود خواهد بود یا افول آن شتاب خواهد گرفت. اولین اولویت بایدن مقابله با همه‌گیری کووید-19 است که در آمریکا و اروپا در حال گسترش است. در کنار این، وی باید اقتصاد لرزان و بازار شغل را احیا کند و با اختلافات نژادی که مرگ جرج فلوید و حوادث متعدد دیگر به آن دامن زده‌اند، مقابله کند. بااین‌حال، این دستور کار داخلی برای آینده نظم لیبرال بین‌المللی نیز مهم است زیرا اگر آمریکا نتواند خود را بازیابد قادر به نجات باقی جهان نخواهد بود. آمریکا هنگامی مهم‌ترین رقیب در برابر دیدگاه اقتدارگرایانه چین خواهد بود که به پیشبرد دموکراسی، اقتصاد بازار آزاد و موفقیت‌آمیز و جامعه آزاد پرداخته و فرصت برابر برای همه شهروندان خویش فراهم سازد. کمک اروپا به آمریکا برای دست‌یابی به این اهداف، درواقع کمک به خود اروپایی‌ها نیز هست. بااین‌حال، اروپا در برخی چالش‌های سیاست خارجی آمریکا منافع ویژه‌ای دارد.

تجارت و توقف جنگ تجاری بین آمریکا و اروپا چالش نخست محسوب می‌شود. شاید بایدن بتواند در خصوص زمینه‌های ارزش‌های مشترک، بین دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه همکاری ایجاد کند. تقسیم هزینه‌ها حوزه دیگری است که موضوع موردعلاقه ترامپ در گفتگو با متحدان آمریکا بوده است درحالی‌که همه اعضای ناتو در دوره اوباما در مورد هزینه حداقل 20 درصد از تولید ناخالص داخلی در حوزه دفاعی توافق کرده و آن را تعهد کرده بودند. بایدن باید مواظب باشد که کشورهای اروپایی از لحن نرم وی سوءبرداشت نکرده و در دست‌یابی به این هدف تا سال 2024 سستی به خرج ندهند.

ارزش‌ها چالش سوم به شمار می‌رود. بایدن احتمالاً در قبال روسیه شدت عمل خواهد داشت و به حمایت از دموکراسی‌های نوظهور در مجاورت روسیه، نظیر اوکراین و گرجستان، خواهد بود. اگرچه ترامپ غالباً از پوتین تقدیر می‌کرد اما بسیاری از جمهوری‌خواهان منتقد شدید روسیه بوده‌اند؛ بنابراین، بایدن احتمالاً خواهد توانست در این خصوص به همکاری دوحزبی دست یابد. این هماهنگی در برابر روسیه مورد استقبال کشورهای شرق اروپا خواهد بود که نارضایتی از روسیه در آنجا شدت گرفته است اما سایر کشورهای اروپایی هم می‌خواهند در کنار آمریکا در برابر رفتارهای تهاجمی روسیه و فعالیت‌های جنگ هیبریدی این کشور همکاری عملی داشته باشند.

درنهایت، چین نیز مسئله دیگری برای بایدن است. علیرغم تبلیغات ترامپ و انتقاد وی از رویکرد نرم بایدن در برابر چین، دموکرات‌ها هم به‌اندازه جمهوری‌خواهان نگران ابعاد منفی ظهور چین هستند. واشنگتن چین را رقیبی نامتقارن قلمداد می‌کند که راهبرد امنیت ملی بلندمدت جامعی را می‌طلبد. بایدن بیش از ترامپ معتقد است که آمریکا در صورت اتخاذ موضع هماهنگ با متحدان خویش، هم در آسیا و هم در اروپا، از شانس موفقیت بیشتری (نسبت به اقدام به‌تنهایی) برخوردار خواهد بود.

اروپا برای ارائه ایده‌های خود نباید تا آغاز دولت بایدن منتظر بماند بلکه باید هم‌اکنون ایده‌های خود را به تیم موقت بایدن انتقال دهد. دیدار آمریکا-اتحادیه اروپا برای دستور کار تکمیلی، به همراه دیدار مقامات ناتو و اتحادیه اروپا برای بررسی متقابل، می‌تواند به دنبال نشست ناتو برگزار شود. از سوی دیگر، استقلال راهبردی اروپا و توانایی ایستادن روی پای خود در ژئوپلیتیک جهان باید با انرژی هرچه بیشتر دنبال شود و در حد حرف باقی نماند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *