جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

جزییات پیشنهاد تازه اسرائیل به حماس

دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، دوشنبه دهم اردیبهشت اعلام کرد که پیشنهاد ارائه شده به حماس شامل آتش‌بسی ۴۰ روزه و آزادی هزاران اسیر فلسطینی در زندان‌های اسرائیل در ازای آزادی گروگان‌های اسرائیلی در نوار غزه است.

حذف عملی ایران از کریدورهای تجاری

در خبرها آمده‌ که اولین قطار ترانزیتی افغانستان‌-ترکیه از اول اردیبهشت در مسیر ایران متوقف شده‌ است. این قطار که حامل سنگ کالک است، قرار بود اولین قطاری باشد که بعد از تکمیل راه‌آهن خواف-هرات در تابستان گذشته از این محور راهی ترکیه شود. درباره علت این اتفاق، اگرچه گمان‌هایی وجود دارد، اما رسما توضیحی داده نشده‌ است.

روسیه مخالفت واشنگتن با تحقیقات دادگاه لاهه در مورد اسرائیل را «ریاکارانه» خواند

تهران- ایرنا- روسیه پس از مخالفت آمریکا با تحقیقات دیوان بین‌المللی لاهه در مورد جنایات اسرائیل در غزه و در عین‌حال حمایت آن از حکم این نهاد برای دستگیری «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه را ریاکارانه توصیف کرد.

Loading

ضرورت بازنگری سیاست‌های ترامپ در قبال ایران

شورای راهبردی آنلاین – رصد: سیاست آمریکا در قبال ایران در آستانه انتخابات ماه نوامبر ترکیبی از تحریم‌های اقتصادی، دیپلماسی سرهم‌بندی شده و تهدیدهای شدیداللحن به همراه برنامه‌های اعلام‌شده درباره خروج هزاران سرباز آمریکایی از عراق و افغانستان (که مطلوب ایران هستند) بوده است که همگی بی‌نتیجه، متناقض و خجالت‌آور بوده‌اند.

وب‌سایت شورای آتلانتیک آمریکا در یادداشتی نوشت: هدف واقعی دولت ترامپ از اعمال سیاست فشار حداکثری از همان ابتدا نامشخص بود. پمپئو در سخنرانی در سال 2018 از ایران خواسته بود تا از برنامه هسته‌ای و حمایت از متحدان عربی عقب‌نشینی کند، اما تحقق آن‌ها بدون تغییر نظام در ایران تقریباً غیرممکن است. به دلیل رویکرد کنونی دولت ترامپ، فرصت هرگونه مذاکره مجدد درباره توافق هسته‌ای 2015 نیز تقریباً صفر است.

ترامپ ادعا می‌کند در صورت پیروزی مجدد در انتخابات طی چهار هفته به توافق جدیدی با ایران دست خواهد یافت؛ اما ایران با هرگونه مذاکره تا پیش از بازگشت آمریکا به برجام مخالفت کرده و حتی در آن صورت هم تنها با مشارکت سایر قدرت‌ها با آمریکایی‌ها سر میز مذاکره خواهد نشست.

 

انزوای کامل دیپلماتیک ترامپ در شورای امنیت

همان‌طور که در اعلان بازگشت سریع تحریم‌ها علیه ایران در شورای امنیت مشهود بود، ترامپ ازنظر دیپلماتیک کاملاً منزوی‌شده است؛ به‌طوری‌که اعضای این شورا ازجمله متحدان اروپایی آمریکا با آن مخالفت کردند.

در صورت پیروزی مجدد ترامپ در انتخابات، او می‌تواند در رویکرد شکست‌خورده خود در قبال ایران بازنگری کرده و به‌تبع آن، مقاماتی را در دولت جدید منصوب کند که کمتر به دنبال تغییر نظام در ایران باشند. اگر ترامپ واقعاً به توافق جدید با ایران علاقه دارد، باید پیشنهادهای اقتصادی مشخص به ایران ارائه کند. اگرچه به دلیل بی‌اعتمادی ایران به آمریکا پس از تجربه خروج یکجانبه ترامپ از برجام در سال 2018 و اعمال تحریم‌ها، دیگر نمی‌توان به موفقیت آن مطمئن بود. توافق جدیدی ممکن است توسط کنگره آماده تدوین شود تا ازاین‌پس اقدامات ناگهانی رئیس‌جمهوری از طریق دستورات اجرایی در امان بماند.

آمریکا اگر خارج از برجام باقی بماند، دیگر هیچ کانال آماده‌ای برای تعامل با ایران حتی در یک نشست چندجانبه، نخواهد داشت. شاید تنها گزینه جایگزین استفاده از کانال‌های موجود بین ایران و کشورهای عرب همسایه برای ترغیب به رویکرد منطقه‌ای درزمینهٔ امنیت و منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای باشد. به‌ویژه آنکه ایران بارها تأکید کرده که به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و احتمالاً از منطقه‌ای عاری از سلاح‌های کشتارجمعی در حوزه خلیج‌فارس حمایت می‌کند تا مطمئن شود عربستان و امارات هم فعالیت هسته‌ای در حال گسترش خود را به اهداف غیرنظامی محدود می‌کنند. حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران نیز سال گذشته طرح «امید/ صلح هرمز» را با هدف گردآوردن 8 کشور همسایه خلیج‌فارس برای گفت‌وگوی امنیتی ارائه داد. پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل که کشورهای مجهز به سلاح هسته‌ای هستند و اتحادیه اروپا می‌توانند با استفاده از نسخه الگوبرداری شده از نتیجه موفقیت‌آمیز برجام، چنین گفت‌وگوهایی را ارتقاء دهند. مذاکرات می‌تواند در وین یا ژنو یا عمان، قطر یا کویت انجام شود. توافق درباره محدودیت‌های هسته‌ای که ایران تحت برجام پذیرفته، مانند پروتکل الحاقی، کنوانسیون‌های بین‌المللی، محدودیت‌های غنی‌سازی و ممنوعیت فرآوری مجدد پلوتونیوم، در سطح منطقه‌ای قابل‌دستیابی است.

برای تسهیل این مذاکرات، دولت ترامپ باید سیاست تحریمی خود در قبال ایران را تغییر دهد و حداقل امکان دسترسی این کشور به درآمد نفتی در بانک‌های خارجی را فراهم آورد. این مسئله به‌ویژه زمانی اهمیت پیدا می‌کند که آمریکا بخواهد مسیر خروج نیروهایش از کشورهای همسایه ایران را هموار سازد. ضمن آنکه تحریم‌های ایالات‌متحده پیشرفت اقتصادی در عراق و افغانستان را دشوارتر کرده و شهروندان عادی این کشور و مردم ایران را تنبیه می‌کند.

با توجه به تشدید آسیب‌های همه‌گیری کرونا بر اقتصاد و چشم‌انداز نامطمئن صنعت نفت در بلندمدت، همه کشورهای منطقه باید روی موضوع متنوع سازی اقتصاد خود و کاهش هزینه‌های بیهوده دولت ازجمله هزینه برای سلاح‌های پیشرفته، تمرکز کنند. این کشورها همچنین باید تجارت با یکدیگر را افزایش داده و تحریم‌های غیر سازنده مانند آنچه عربستان و امارات از سه سال پیش به قطر تحمیل کرده‌اند را پایان دهند.

 

شانس بیشتر بایدن برای پیوستن به برجام

به‌طور حتم تصور پیوستن مجدد آمریکا به برجام تحت ریاست جمهوری بایدن با توجه به ابراز تمایل او به چنین کاری در صورت موافقت ایران با بازگشت به تعهداتش، قابل‌پذیرش‌تر است. توافق هسته‌ای قرار بوده چارچوبی برای گفت‌وگوهای گسترده‌تر درباره مسائل منطقه‌ای و روابط ایالات‌متحده و ایران باشد که چنین اتفاقی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات 2016 رخ نداد. اکنون، هرکسی که رئیس‌جمهوری آمریکا شود با این واقعیت مواجه است که ایران هراندازه هم که تحت‌فشار تحریم‌ها قرار بگیرد، پایدار می‌ماند. تعیین سیاست‌های آمریکا تنها بر اساس خواسته‌های اسرائیل و اعراب سنی انگیزه مقاومت در ایران و شرکای آن را دوچندان می‌کند که تنها منجر به بی‌ثباتی شده و به منافع ایالات‌متحده، دوستان این کشور و جامعه جهانی بیشتر آسیب می‌رساند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *