جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا ۸۱ جنگنده از رده خارج شوروی را به قیمت هرکدام «کمتر از ۲۰ هزار دلار» از قزاقستان خریده است

این خرید بزرگ پس از آن انجام شد که قزاقستان به منظور ارتقای ناوگان هوایی خود، ۱۱۷ هواپیمای نظامی متعلق به دوران شوروی از جمله رهگیر‌های میگ-۳۱، بمب‌افکن‌های جنگنده میگ-۲۷، جنگنده‌های میگ-۲۹ و بمب‌افکن‌های سوخو-۲۴ مربوط به دهه‌های هفتاد و هشتاد میلادی را به حراج گذاشت.

استفاده دیوید کامرون از جت لاکچری ۴۲ میلیون پوندی در سفر آسیای میانه انتقادها را برانگیخت

دیوید کامرون، وزیر امورخارجه بریتانیا به دلیل استفاده از یک جت گران‌قیمت به ارزش ۴۲ میلیون پوند با امکانات رفاهی خاص و اختصاصی در سفر پنج روزه‌اش به آسیای مرکزی مورد انتقاد قرار گرفت.

ناتوانی ترکیه در مهار درگیری گروه های تروریستی در شمال سوریه

ناتوانی بیش از یکصد گروه شبه نظامی مسلح و مورد حمایت ترکیه در برقراری امنیت در مناطق شمالی حلب و ادلب سبب شده تا علاوه بر موج انفجارها و درگیری های داخلی میان فرماندهان این گروه ها، نارضایتی های مردمی اهالی این مناطق علیه گروه های مزبور قوت بگیرد.

Loading

تقابل آمریکا با دیوان کیفری بین‌المللی؛ حمله به حاکمیت قوانین بین‌المللی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: شانس دیوان کیفری بین‌المللی برای پیگرد واقعی شهروندان آمریکا ناچیز است، زیرا پیگیری یک پرونده معتبر در عین عدم همکاری آمریکا دشوار و دستگیری متهمان آمریکایی بعید است. بااین‌وجود، دولت ترامپ در ادامه رویکرد تهاجمی خود در قبال سازمان‌های بین‌المللی، فرصت را برای ضربه به دیوان کیفری مغتنم شمرد.

شورای روابط خارجی اروپا در یادداشتی نوشت: بر اساس قوانین آمریکا، دولت این کشور می‌تواند علیه کشورها، نهادها یا هر شخصی که «تهدیدی غیرعادی و فوق‌العاده» برای سیاست خارجی یا امنیت آمریکا محسوب شود، تحریم‌هایی وضع کند. در گذشته، آمریکا تحریم‌هایی با ادعای تروریسم و تکثیر تسلیحات کشتارجمعی بر کشورهایی نظیر ایران، کره شمالی و سوریه اعمال کرده است.

در دوم سپتامبر سال جاری، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، با اعلام تحریم‌هایی علیه دو مقام ارشد یک سازمان بین‌المللی یعنی دیوان کیفری بین‌المللی که مهم‌ترین متحدان آمریکا عضو آن هستند، بدعت جدیدی در سیاست آمریکا برجای گذاشت. این اقدام، به‌عنوان حمله به حاکمیت قوانین بین‌المللی، موجب حیرت بسیاری از کشورهای اروپایی شده و رویارویی بین آمریکا و این دیوان (که از زمان تأسیس این سازمان بی سابقه بوده است) را به اوج رسانده است.

دیوان کیفری بین‌المللی بر اساس اساسنامه رم در سال 1998 تأسیس شده و هدف آن پیگرد کسانی است که مرتکب شدیدترین جرائم بین‌المللی ازجمله جرائم جنگی، جرائم علیه بشریت و نسل‌کشی شده‌اند. کشورهای اروپایی از قدرتمندترین حامیان این دیوان بوده و آن را گامی برای دست‌یابی به جهانی تلقی می‌کنند که در آن، همه در برابر جنایت‌های خود پاسخگو باشد. بااین‌حال، این دیوان سازمانی مبتنی بر پیمان بوده و بسیاری از کشورهای قدرتمند جهان ازجمله روسیه، چین و آمریکا را شامل نمی‌شود.

طبق اساسنامه رم، دیوان کیفری بین‌المللی از صلاحیت رسیدگی به جرائم تبعه کشورهای عضو برخوردار است اما می‌تواند به جرائم اتفاق افتاده در سرزمین کشورهای عضو نیز رسیدگی کند حتی اگر متهمان شهروند کشورهای عضو این دیوان نباشند. در مذاکرات تأسیس دیوان کیفری بین‌المللی، آمریکا بیم آن داشت که این ماده راه را برای پیگرد شهروندان آمریکا باز کند بنابراین، برای حذف این ماده به‌سختی تلاش کرد اما درنهایت موفق نشد. آمریکا پیگرد شهروندان خود در تشکیلات بین‌المللی بدون رضایت این کشور را نقض حاکمیت خود قلمداد می‌کند؛ اما حامیان دیوان کیفری معتقدند اگر کشوری می‌تواند یک خارجی را به خاطر جرائم جنگی در خاک خود در دادگاه‌های خویش تحت پیگرد قرار دهد، همین اختیارات برای دادگاه‌های بین‌المللی نظیر دیوان کیفری نیز قابل اطلاق است.

دیوان کیفری بین‌المللی در سال‌های اولیه تأسیس خود از رویارویی با قدرت‌های بزرگ اجتناب می‌کرد. لوئیز مورانو اوکامپو، دادستان اول این دیوان، در مورد تحقیقات در پرونده‌هایی که منافع قدرت‌های بزرگ در آن‌ها دخیل بود، بااحتیاط عمل می‌کرد. افغانستان در سال 2003 به دیوان کیفری پیوسته و دیوان را واجد صلاحیت رسیدگی به جرائم واقع شده در این کشور پس‌ازاین تاریخ کرده و اوکامپو هم تحقیقات مقدماتی در مورد شرایط افغانستان در سال 2006 را آغاز کرده است. بااین‌حال، علیرغم خشونت‌های دامنه‌دار در این کشور، دفتر دادستانی تا سال 2017 هیچ درخواستی برای مجوز ورود به تحقیقات کامل در این خصوص ارائه نکرده‌اند. پس‌ازآنکه بنسودا، جانشین اوکامپو، برای تحقیقات در افغانستان درخواست مجوز کرد، دفتر تحقیقاتی دیوان ابتدا این درخواست را در سال 2019 رد کرد و معتقد بود که پیشبرد این پرونده «در راستای عدالت» نیست.

تحقیقات بدون حمایت کشورهای درگیر، می‌تواند دشوار باشد درحالی‌که افغانستان و آمریکا حاضر به همکاری با دیوان نبودند. بااین‌حال، اقدام دفتر تحقیقات دیوان به‌عنوان ضعف استقلال قضایی برای اجتناب از رویارویی با آمریکا تلقی شده و به‌شدت موردانتقاد قرار گرفت؛ بنابراین، اتاق استیناف دیوان کیفری نظر دفتر تحقیقات را رد کرد و مجوز تحقیقات در مورد جرائم احتمالی طالبان، نیروهای افغانستان و نیروهای آمریکا را صادر کرد. پس از تصویب تحقیقات، پمپئو اظهار کرد که «این اقدام نفس‌گیر یک‌نهاد سیاسی غیرقابل پاسخگویی است که نقاب نهاد قانونی بر چهره دارد». ماه ژوئن نیز ترامپ فرمان اجرایی برای تحریم دیوان کیفری بین‌المللی را صادر کرد.

در عمل، شانس دیوان کیفری برای پیگرد واقعی شهروندان آمریکا ناچیز است زیرا پیگیری یک پرونده معتبر در عین عدم همکاری آمریکا دشوار بوده و دستگیری متهمان آمریکایی بعید است. بااین‌وجود، دولت ترامپ در ادامه رویکرد تهاجمی خود در قبال سازمان‌های بین‌المللی، فرصت را برای ضربه به دیوان کیفری مغتنم شمرد.

اقدام آمریکا در برابر دیوان کیفری بین‌المللی، به تحقیقات این دیوان در مورد اقدامات اسرائیل در فلسطین نیز مربوط است چراکه دولت ترامپ به‌شدت با آن مخالفت می‌کند. حال پرسش اصلی این است که آمریکا چقدر در اعمال تحریم‌های خود شدت عمل به خرج خواهد داد؟ همان‌طور که اقدامات آمریکا در برابر ایران و سایر کشورها نشان می‌دهد، تحریم‌های آمریکا می‌تواند ابزاری قدرتمند باشد زیرا این تحریم‌ها مانع از انجام هر نوع تراکنش مبتنی بر دلار توسط طرف تحت تحریم می‌شود. به‌طور حتم، اروپا و دیگر اعضای این دیوان ترجیح می‌دهند که بر سر دیوان کیفری با آمریکا منازعه نکنند اما اگر دولت ترامپ بخواهد مانع از عملکرد دیوان کیفری شود، اعضای دیوان نیز مسلماً خود را ملزم به دفاع از این دیوان احساس خواهند کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *