جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

عضو ارشد حماس: درگیر جنگ جهانی با رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن هستیم/ سرنوشت جنگ را ما تعیین می کنیم نه آمریکا و رژیم صهیونیستی/ عملیات وعده صادق ایران صحنه جنگ را عوض کرد 

عضو دفتر سیاسی حماس گفت: این جنبش درگیر یک جنگ جهانی با آمریکا، سایر کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی است اما به رغم این مساله مقاومت با تمام قوا با رژی…

Loading

میراث سیاست‌خارجی پرهزینه ترامپ برای رئیس‌جمهور بعدی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ماه‌های قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری به ویژه در حوزه سیاست خارجی دوران بسیار مهم و سرنوشت‌سازی هستند.

ویلیام برنز در یادداشتی که وب سایت اندیشکده کارنگی آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: تمام پنج رئیس جمهوری که در دوره آن‌ها خدمت کرده‌ام تیم‌هایشان به خوبی اهمیت این دوره زمانی را درک می‌کردند. آن‌ها جدای از سیاست و میراثی که برجای می‌گذاشتند، سعی می‌کردند مسیری هموارتر برای رئیس جمهور بعدی فراهم کنند.

همه آن‌ها منافع ملی را بر منافع حزبی مقدم می‌شمردند؛ اما این مسئله در رابطه با ترامپ صدق نمی‌کند. اگر 150 روز آتی روزهای پایانی ترامپ در کاخ سفید باشد، او هنوز هم می‌تواند فجایع زیادی را در سیاست خارجی آمریکا رقم بزند.

در دسامبر 1988 که رونالد ریگان مجوز اولین گفت‌وگوی ایالات متحده با سازمان آزادیبخش فلسطین را صادر کرد، من یک کارمند جوان در شورای امنیت ملی در دفتر ریاست جمهوری بودم. ریگان این اقدام را حداقل کار برای رهایی رئیس جمهوری بعدی، جورج بوش، از صرف سرمایه سیاسی‌اش در دولت خود برای برداشتن گامی اساسی و احتمالا مناقشه برانگیز در جهت ایجاد صلح در خاورمیانه می‌دید.

در ژانویه 1993در اواخر دولت بوش، من در مقام رئیس ‌سیاست‌گذاری وزارت امور خارجه، یادداشتی طولانی در خصوص دوره انتقالی برای وارن کریستوفر، وزیر امور خارجه، نوشتم. این یادداشت با پیش‌نویسی که بعدها تحت عنوان «سیاست خارجی برای دوره دوم بوش» نوشتم، تفاوت چندانی نداشت. هدف از این اقدام تعهد به یک انتقال مسئولیت پذیرانه مبتنی بر منافع ملی بود.

در تابستان 2008 که در رده سوم وزارت امور خارجه کار می‌کردم، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه را در دیدار او با جورج بوش، رئیس جمهور و دیک چنی، معاون وی همراهی کردم که گفت و گوی آن‌ها درباره ادامه سیاست خودشان یا پیوستن به شرکای بین‌المللی بر سر میز مذاکره با ایران بود. در آن جلسه حس مسئولیت‌پذیری در اتاق موج می‌زد. مسئله این نبود که تصمیم‌گیری در این زمینه منطقی است یا نه، بلکه مسئله این بود که چنین تصمیمی می‌توانست به تقویت یک میراث دیپلماتیک کمک کند و فضای بیشتری برای مانور دولت بعدی به وجود آورد یا نه؟ بوش تصمیم خود را گرفت و من برای مذاکرات راهی ژنو شدم. چنی اعتراض کرد، اما بوش دستی تکان داد و گفت تصمیم خود را گرفته است.

من نمی‌توانم تصور کنم که ترامپ با دوره انتقالی به صورت جدی و مسئولانه برخورد کند. جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین او، گفته بود که رئیس جمهور نمی‌تواند به هیچ موضوع سیاست خارجی در چارچوبی غیر از چشم‌انداز پیروزی مجدد خود در انتخابات یا راضی کردن حس خودبینی‌اش بنگرد.

 هیچ‌یک از این‌ها به این معنی نیست که دولت ترامپ توانایی در پیش گرفتن اقدامات سازنده در سیاست خارجی خود را ندارد. موفقیت اخیر تیم ترامپ در عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی یک موفقیت قابل توجه در این زمینه است که می‌تواند دستاوردهای بزرگ‌تری در رابطه با مسئله اسرائیل و فلسطین یا چالش ایران در منطقه داشته باشد. عقب‌نشینی بیشتر نیروهای آمریکایی از افغانستان طبق توافق با طالبان و در هماهنگی نزدیک با دولت افغانستان، گام مفیدی در جهت رهایی از جنگ‌های دائمی آمریکا خواهد بود. تمدید توافق «استارت جدید» با روسیه که اوایل سال آتی منقضی می‌شود نیز دارای اهمیت است. بدون این توافق ساختار کنترل تسلیحات هسته‌ای فرو خواهد پاشید. هیچ‌یک از این موارد، میراث نابود شده سیاست خارجی ترامپ را تلافی نخواهد کرد و تاثیری هم در انتخابات نوامبر نخواهد داشت؛ اما همه این موارد برای منافع آمریکا بسیار مهم هستند.

 

اقدامات اشتباه ترامپ در اعمال فشار حداکثری علیه ایران

هر اهرم فشاری که توافق امارات و اسرائیل در برابر ایران ایجاد کرده بود، در پی اقدامات اشتباه پی در پی در اعمال فشار حداکثری که بیشتر در راستای تغییر نظام در ایران بودند تا تغییر رفتار این کشور، از بین رفت. اصرار بر یک سیاست شکست خورده یک ادراک دیپلماتیک هوشمندانه نیست و به همین دلیل بود که بوش تصمیم گرفت به مذاکره با کشوری بپیوندد که پیش‌تر آن را «محور شرارت» توصیف کرده بود. اما ظاهراً دولت ترامپ چنین ادراکی ندارد و به همین دلیل است که تصور می‌کند ایالات متحده توانایی پیشبرد بخش‌های تنبیهی توافق هسته‌ای را دارد. ایالات متحده پیش‌تر این استراتژی را آزموده و شکست خورده است.

 

اقدام علیه ایران در شورای امنیت احمقانه و باعث شرمندگی و انزوای آمریکاست

تلاش‌هایی مشابه همچون ارائه قطعنامه جدید به شورای امنیت یا بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل نه تنها احمقانه است، بلکه باعث شرمندگی بیشتر آمریکا و انزوای آن می‌شود و خطر مواجهه با ایران را افزایش می‌دهد. تلاش برای بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران مغایر با منافع ایالات متحده است و تنها نتیجه‌اش ناهموار ساختن زمین دیپلماتیک برای جانشین ترامپ خواهد بود و این درست همان چیزی است که رئیس جمهور ترامپ می‌خواهد.

 

انتخاب مجدد و احتمالی ترامپ پایان نظم بین‌المللی به رهبری آمریکا خواهد بود

اگر ترامپ در ماه نوامبر مجدداً رأی آورد، آنچه در 150 روز آینده در سیاست خارجی اتفاق می‌افتد، پاورقی ناچیزی برای پایان یک نظم بین‌المللی به رهبری آمریکا خواهد بود. اگر او در انتخابات شکست بخورد، بعید است که مانند تعهد روسای جمهوری پیشین از هر دو حزب به دوره انتقالی عمل کند. در بهترین حالت، او صرفاً درصدد توجیه شکست‌هایش برخواهد آمد. در بدترین حالت، او به دنبال رقابت یا تحت تاثیر قرار دادن نتیجه انتخابات خواهد بود.

دوره ترامپ یک دوره تعطیلی طولانی مدت برای تدبیر و منطق در سیاست خارجی آمریکا بوده و 150 روز آینده نیز به احتمال زیاد همین‌گونه طی خواهد شد. دولت تحت فرمان رئیس جمهوری نامناسب که به تغییر و تفسیر «حقایق» به نفع خود تمایل دارد، تنها به نفع بازیگران خارجی و امتیاز گیری خواهد بود. حتی اگر چند ماه باقی مانده تنها فرصت ترامپ در کاخ سفید باشد، او هنوز هم برای نابود کردن بسیاری از منافع سیاست خارجی ایالات متحده زمان زیادی دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *