جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تبریک امیرعبداللهیان به وزیر خارجه آفریقای جنوبی

امیرعبداللهیان در پیامی خطاب به وزیر خارجه آفریقای جنوبی نوشت: فرا رسیدن روز ملی جمهوری آفریقای جنوبی را به ملت، دولت و خانم نالدی پاندور، وزیر امور خارجه این کشور صمیمانه تبریک می‌گویم. 

تداوم مداخله جویی واشنگتن؛ کاخ سفید خواستار آزادی خواننده رپ زیرزمینی ایرانی شد

نیویورک – ایرنا- «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در تداوم مداخله جویی واشنگتن در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران و سکوت درباره بازداشت دانشجویان آمریکایی و سرکوب آنان از سوی پلیس این کشور، خواستار آزادی خواننده رپ زیر زمینی شد که در ناآرامی های سال ۱۴۰۱ دستگیر شد.

Loading
رصد اندیشکده‌های روسی

از پیچ و خم‌های توافق سوری تا بحران در مدیترانه شرقی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تداوم سیاست تحریم ایالات متحده و اتحادیه اروپا علیه بلاروس، شکست در مدیریت و یا بحران در نظام سیاسی کشورهای جهان، پیچ و خم‌های توافق سوری در بستری از موزاییک از هویت‌ها، امیدهای ترکیه به کشف انرژی در دریای سیاه و تشدید بحران در مدیترانه شرقی از برجسته‌ترین موضوعاتی است که در رصد این هفته اندیشکده‌های روسی جلب‌توجه می‌کند.

گزیده‌‎ای از این مطالب برای کمک به غنای مطالعاتی نخبگان و علاقه‌مندان به موضوعات راهبردی بین‌المللی در پی ازنظرتان می‌گذرد. رصد و ارائه چکیده‌ای از این مطالب به‌منزله تائید دیدگاه نویسندگان یا این اندیشکده‌ها نیست.

 

شورای روسی امور بین‌الملل

ایالات متحده و اتحادیه اروپا نیازی به ایجاد مکانیسم جدید برای بلاروس ندارند

ایوان تیموفیف، عضو شورای روسی امور بین‌الملل

بحران ماه اوت بلاروس یکبار دیگر موضوع تحریم‌های غرب علیه این کشور را به دستور کار برگردانده است. تهدید به اعمال اقدامات محدودکننده علیه دولت بلاروس پس از اعتراضات گسترده نسبت به انتخابات ریاست جمهوری این کشور هم در بروکسل و هم در واشنگتن ابراز شده است. البته مکانیسم‌های قانونی استفاده از چنین اقداماتی از مدت ها قبل وجود داشته است. به عنوان مثال، آمریکا بر اساس دستورالعمل 13405 سال 2006 به راحتی تحریم ها را اعمال می‌کند. در آن سال هم دولت بلاروس به تضعیف دموکراسی، نقض حقوق بشر، فساد و سرکوب متهم شد. اتحادیه اروپا نیز محدودیت‌های خود را به دلایل مشابهی از سال 2004 اعمال کرده است. همچنین اقدامات خاصی مانند کاهش سطح مشارکت یا محدودیت‌های ویزا قبلاً اعمال شده بود. سازوکار تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه بلاروس تا سال 2012 در قالب تصمیم شورای اتحادیه اروپا شکل گرفت و محدودیت هایی در زمینه تهیه تجهیزات ویژه و همچنین جلوگیری از سفر افراد درگیر در نقض حقوق بشر اعمال شد. در آن زمان فهرست اروپایی ها بسیار گسترده تر از لیست آمریکایی ها بود و 243 نفر (از جمله الکساندر لوکاشنکو) و 32 شرکت را در بر می‌گرفت.

 

پرسترویکا در برابر انقلاب: شکست در مدیریت یا بحران نظام سیاسی؟

ناتالیا ارمینا، دکترای علوم سیاسی و استاد گروه مطالعات اروپا در دانشگاه دولتی سن پترزبورگ

طی 10 سال گذشته، شاهد افزایش انواع مختلف عدم موفقیت در تصمیم‌گیری‌های مدیریتی در تمام سطوح در دولت‌های کاملاً متفاوت بوده‌ایم. علاوه بر این، نارسایی‌های مدیریتی در کشورهای مختلف از برخی جهات به یکدیگر شباهت دارند و اساساً بر مبنای عدم اعتماد بین نهادهای دولتی و بخش‌های مختلف جامعه شکل گرفته‌اند. در حال حاضر وضعیت پیرامون ویروس کرونا به محل دیگری برای مشاجرات مبدل شده است. در این بین مفهوم حاکمیت ملی با ایده ادغام عمیق و همکاری گسترده بین‌المللی رقابت می‌کند. به خصوص که ویروس کرونا وضعیت اقتصادی و اجتماعی منفی را تشدید کرده و وخامت شاخص‌های اقتصادی را در همه کشورها چندین برابر کرده است. در همین زمان، صحبت در مورد موج دوم و بعدی ویروس کرونا در تقریباً همه رسانه ها و در دستگاه‌های سیاسی، مردم را حتی از امید به بهبودی احتمالی  محروم می‌کند. با توجه به مشکلات اقتصادی – اجتماعی فعلی، مسائل مربوط به تصمیم گیری، عدم مشروعیت احزاب سیاسی، بی‌اعتمادی متقابل جامعه و نهادهای دولتی به یکدیگر، اختلاف عقیدتی و ارزشی بین نیروها و گروه‌های مختلف ذی‌نفوذ، فرسایش طبقه متوسط​​، تسریع رقابت بین کشورها، رشد مشکلات جهانی در صورت عدم وجود تصویر واضح از آینده و حتی اختلافات در مورد اصول توسعه، می‌توان در مورد بحران سیستم سیاسی به عنوان یک موضوع کلان صحبت کرد. باید پذیرفت که هنوز چشم انداز آشتی ملی و بازگشت اعتماد به دولت مرکزی قابل مشاهده نیست. پتانسیل حل و فصل موثر بحران با سطح پایین ادغام جریان‌های مختلف در مرکز، فقدان استراتژی‌های متمایز برای تعامل با بازیگران مخالف و تأخیر در تشکیل نهادهای سیاسی جدید، محدود می‌شود.

 

پیچ و خم‌های توافق سوری: چگونه یک موزاییک از هویت ها را جمع کنیم؟

الکساندر کوزینتسف، مدرس گروه علوم سیاسی تطبیقی در دانشگاه وزارت امور خارجه روسیه

موانع زیادی بر سر راه عبور از بحران سوریه باقی مانده است. هدف شرکت‌کنندگان بین‌المللی در حل و فصل بحران سوریه، از جمله روسیه تا حد زیادی شفاف است: پایان دادن به خصومت ها و احیای کشور سوریه. در عین حال اختلافات زیادی بین طرف‌های مختلف درگیر در این بحران وجود دارد که ناشی از تفسیرهای مختلف آن‌ها از دلایل بحران عمیق در این کشور است. این در حالیست که اگر دستیابی به توافق درباره دلایل شروع و شدت گیری این بحران امکان پذیر نباشد، آنگاه چشم انداز تأمین امنیت در منطقه و به طور کلی جهان تا حد زیادی  توهم آمیز می‌شود. باید پذیرفت که هنوز چشم انداز آشتی ملی و بازگشت اعتماد به دولت مرکزی قابل مشاهده نیست. پتانسیل حل و فصل موثر بحران با سطح پایین ادغام جریان‌های مختلف در مرکز، فقدان استراتژی‌های متمایز برای تعامل با بازیگران مخالف و تأخیر در تشکیل نهادهای سیاسی جدید، محدود می‌شود.

 

اندیشکده امور بین‌الملل

امیدهای ترکیه به کشف انرژی در دریای سیاه

آندری ایسایف، روزنامه نگار بین‌المللی

در تاریخ 25 اوت، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از کشف یک میدان گاز طبیعی 320 میلیارد متر مکعبی در دریای سیاه خبر داد. وی با اشاره به اینکه این محاسبه فقط بر اساس داده‌های یک چاه انجام شده است، ابراز اطمینان کرد که ذخایر موجود در این منطقه محدود به این حجم نیست. به دنبال وی، فاتح دونمز، وزیر انرژی و منابع طبیعی این کشور گفت که ترکیه قادر است به خودی خود، بدون جذب متخصصان و فن آوری‌های خارجی، این میدان انرژی را توسعه دهد. از سوی دیگر بورات آلبایراک وزیر دارایی و خزانه داری (و همچنین داماد رهبر ترکیه) نتیجه گیری نسبتاً جسورانه‌ای انجام داد: ذخایر هیدروکربن در دریای سیاه این امکان را فراهم می‌کند که ترکیه کسری بودجه دائمی خود را پایان دهد. واقعیت آن است که ترکیه امروز دارای مشکلات اقتصادی فراوانی است. نرخ پول ملی این کشور در برابر دلار رو به کاهش است و سرمایه گذاران نه تنها از تورم، بلکه از کاهش ذخایر ارزی و در نتیجه بحران تراز پرداخت ها به شدت نگران هستند. در نتیجه، آژانس بین‌المللی فیچ در 21 اوت چشم انداز ترکیه را از “پایدار” به “منفی” تغییر داد و رتبه حاکمیت کشور را در BB تأیید کرد.

 

مرکز دیدگاه جدید شرقی

بحران در مدیترانه شرقی در حال شدت گرفتن است

ولادیمیر اودینتسوف، پژوهشگر دیدگاه جدید شرقی

علیرغم تلاش جامعه جهانی برای کاهش شدت رویارویی اخیر در مدیترانه شرقی، بحران در این منطقه در حال شدت گرفتن است. اکتشافات نفتی و گازی ترکیه در دریای مدیترانه به شدت مورد اعتراض آتن قرار گرفته و اتحادیه اروپا در پاسخ به خواسته‌های یونان و قبرس، ترکیه را تهدید کرده که اگر منازعه از طریق دیپلماسی حل نشود، علیه این کشور تحریم اعمال خواهد شد. جوزپ بورل نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی این موضوع را رد نکرد که چنین مجازاتی ممکن است نه تنها افراد در ترکیه را تحت تأثیر قرار دهد، بلکه احتمالا در مورد دارایی ها و کشتی‌های این کشور نیز اعمال خواهد شد و در دسترسی ترکیه به بنادر و تجهیزات اروپایی محدودیت ایجاد خواهد کرد. البته اتحادیه اروپا تلاش می‌کند نوعی تعادل در سیاست خارجی خود بوجود آورد تا از یک طرف از حق حاکمیت اعضای خود (یونان و قبرس) محافظت کند و از سوی دیگر، آنکارا را خشمگین نکند؛ چرا که ممکن است خشم آنکارا به روانه شدن موج جدیدی از پناهندگان خاورمیانه به سمت کشورهای اروپایی منتهی شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *