جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

ببینید | شوک جدید به تل‌آویو؛ دومین حادثه رانندگی وزرای اسرائیل در ۲۴ ساعت گذشته

خودرو «حیم زیتون» وزیر آموزش رژیم اسراییل دچار حادثه شد. گفته شده پدر این وزیر مجروح شده است. روز جمعه هم «ایتامار بن‌گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم اسراییل با خودرو خود دچار حادثه و مجروح شد./هم میهن

Loading

رویکرد دو پهلوی روسیه در قبال بحران لیبی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: راهبرد روسیه در لیبی از زمان انقلاب فوریه 2011 این کشور تا حدی متناقض بوده است. بااین‌حال، خودداری کرملین از حمایت از یکی از طرفین جنگ و تغییر رویکرد مداوم آن در میدان لیبی، درنهایت سود غیرمنتظره‌ای برای روسیه ایجاد کرده است به‌طوری‌که این راهبرد به روسیه امکان داده است تا به همراه ترکیه، فرایند صلح بحران لیبی را هدایت کنند.

وب‌سایت شورای روابط بین‌الملل روسیه در یادداشتی نوشت: خودداری دمیتری مدودوف، رئیس جمهور وقت روسیه از وتوی قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل در خصوص منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی، درواقع موجب بهبود چشمگیر وجهه روسیه در چشم همه نیروهای سیاسی لیبی از زمان انقلاب فوریه و اولین جنگ داخلی شده است، هرچند که رهبران روسیه اکنون آشکارا تصمیم مدودوف را یک اشتباه می‌نامند. درنتیجه طرفین جنگ لیبی امروز هیچ نارضایتی از روسیه ندارند. این امر حفظ ارتباط با طرفین لیبی را برای روسیه بسیار آسان کرده است.

روسیه بلافاصله و بدون پیش‌شرط، مشروعیت شورای ملی موقت در سپتامبر 2011 و انتخابات کنگره ملی در ژوئیه 2012 را به رسمیت شناخت. این امر به مسکو امکان داد تا گفتگوهای سازنده‌ای با مقامات جدید در لیبی پساقذافی ترتیب دهد. در آن زمان، روسیه عمدتاً نگران اجرای طرح‌های اقتصادی بزرگی بود که با معمر قذافی منعقد کرده بود؛ اما طرابلس به مسکو اطمینان داد که این موافقت‌نامه‌ها مورداحترام خواهند بود.

علیرغم ماهیت سازنده‌ی گفتگوی بین مسکو و طرابلس، نگرش کلی کرملین به بهار عربی، تأثیری منفی بر این تعامل برجای گذاشته است. مقامات روسیه به همه جریان‌های اسلام‌گرایی و رویدادهای انقلابی که موجب تقویت مؤلفه‌های اسلامی در جهان عرب می‌شود، دیدگاهی منفی دارند. درنتیجه، هنگامی‌که ژنرال خلیفه حفتر در برابر کنگره ملی قرار گرفت، مسکو با او همراه شد. روسیه نیز همانند اکثر جامعه بین‌المللی، انتخابات مجلس نمایندگان را به رسمیت شناخت که قرار بود جایگزین کنگره ملی شود. تنها 18 درصد در این انتخابات شرکت کرده بودند و دادگاه عالی لیبی آن را باطل اعلام کرد. بااین‌حال، جامعه بین‌المللی و سازمان ملل همچنان این انتخابات را به رسمیت شناخته و مجلس نمایندگان را مشروع اعلام کردند. درنتیجه، جامعه بین‌المللی کنگره ملی را از چارچوب قانونی خارج ساخت. در این زمان، قدرت دوگانه‌ای در لیبی ظهور کرده و جنگ داخلی دوم بین ائتلاف شرق لیبی در حمایت از کنگره ملی ازیک‌طرف و ارتش ملی لیبی به فرماندهی خلیفه حفتر در حمایت از مجلس نمایندگان در طرف دیگر، ادامه یافت.

رویکرد کرملین با ارتش ملی لیبی و فرمانده آن همسو بود. آن‌ها نیروهای سکولاری بودند که توسط افراد نظامی آموزش‌دیده در آکادمی نظامی شوروی رهبری می‌شدند. مسکو از زمان جمال عبدالناصر با این افراد تعامل داشته و آن‌ها را درک می‌کرد. درنتیجه روسیه از ارتش ملی لیبی حمایت کرد، اما با توجه به عدم قطع روابط حفتر با کشورهای غربی، در عمل از او یاری نکرد.

روسیه توانست حمایت بی‌قیدوشرط خود از ارتش ملی را کنار گذاشته و گسترش روابط با کنگره ملی به رهبری فایز السراج را آغاز کند؛ اما هنگامی‌که جنگ با داعش باعث پراکندگی نیروهای کنگره ملی شد، حفتر فرصت را غنیمت شمرده و در اکتبر 2016 بندرهای نفتی لیبی را تصرف کرد؛ بنابراین، حفتر بار دیگر به شخصیت اصلی در میدان لیبی تبدیل شد.

 

کلید حل مشکلات لیبی در اختیار روسیه و ترکیه

هنگامی‌که ارتش ملی لیبی حمله به طرابلس را در آوریل 2019 آغاز کرد، مسکو مداخله خود در امور لیبی را تشدید کرد و حمایت خود از حفتر را به‌تدریج افزایش داد. در جنگ طرابلس، مسکو سعی کرد تا روابط خود را با همه طرفین جنگ لیبی حفظ کند اما می‌خواست تا حفتر و نیروهای وفادار به وی همچنان بازیگر پیشتاز میدان لیبی باشد. کرملین انتظار داشت تا حفتر و حامیان وی در لیبی پساجنگ حرف آخر را بزنند.

اما ترکیه با افزایش کمک‌های نظامی خود مانع از تحقق این سناریو شد. کمک‌های محدود آنکارا به کنگره ملی به نیروهای دولت لیبی امکان داد تا غاریان، پایگاه اصلی ارتش ملی در نزدیکی طرابلس را تصرف کنند. بااین‌حال، روسیه برخلاف مصر و امارات، به تقویت موضع خود علیرغم شکست ژنرال حفتر پرداخت؛ زیرا اولاً شکست حفتر وابستگی وی و نیروهایش به روسیه را افزایش داد و ثانیاً مسکو هرگز روی ژنرال حفتر به‌عنوان تنها برنده جنگ داخلی لیبی سرمایه‌گذاری نکرده بود. بدون کمک روسیه، ارتش ملی لیبی مجبور شد از بسیاری از مواضع کلیدی خود در نزدیکی پایتخت لیبی عقب‌نشینی کند.

درواقع، مسکو توانست با رویکرد دو پهلوی خود قاهره و ابوظبی را در میدان بازی لیبی شکست دهد و آن‌ها را از مواضع اصلی‌شان خارج کند. همچنان که تجربه همکاری روسیه و آنکارا در سوریه، در میدان لیبی سودمند بوده و برای روسیه مفید واقع شد.

درنتیجه، دیگر مهم نیست قاهره و ابوظبی در آینده چه اقدامی انجام دهند، روسیه و ترکیه به‌احتمال‌زیاد کلید حل مشکلات لیبی را در اختیار خواهند داشت و ظاهراً پایان جنگ مستلزم اقدامات آن‌ها خواهد بود. به نظر می‌رسد که اختلافات سیاسی لیبی و فرایند صلح همچنان ادامه خواهد داشت و هم‌زمان، منابع نفتی به‌طور مشترک بین طرفین دعوا توزیع خواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *