جدیدترین مطالب

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

نقش و اهمیت حشدالشعبی در تضمین امنیت و ثبات عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: حشدالشعبی یکی از «مؤلفه‌های مهم قدرت در عراق» است که در کنار نیروهای مسلح این کشور «نقش مؤثری» در حفظ امنیت و تأمین منافع ملی عراق دارد. حشدالشعبی بعد از شکست‌های ارتش عراق در مقابل داعش، در 17 دسامبر 2014 با فتوای مرجعیت عراق شکل گرفت و در 25 نوامبر 2016 با تصویب قانونی در پارلمان، هویت و موجودیت قانونی و رسمی پیدا کرد.

تحولات سوریه و خطر گسترش تروریسم به سین کیانگ چین

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سقوط دولت بشار اسد در سوریه رخداد مهمی است که بر نقش‌آفرینی بسیاری از قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در منطقه غرب آسیا اثرگذار خواهد بود و این اتفاق از منظر جمهوری خلق چین نیز موضوعی دارای اهمیت تلقی می‌شود. آنچه در سوریه رخ داد، توانایی ایجاد برخی از تهدید‌های جدی علیه منافع چین را دربردارد و به همین سبب، پکن رویکردی محافظه‌کارانه در خصوص تحولات سوریه اتخاذ کرده است.

پیامدهای تنش نظامی مرزی اخیر پاکستان و افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: تنش‌های اخیر نظامی مرزی بین پاکستان و افغانستان دارای ویژگی‌هایی است که آن را از روند منازعه فزاینده و تدریجی میان دو کشور طی سه سال و نیم گذشته و حتی قبل از آن کاملا متمایز کرده و پیامدهای آن رایزنی کشورهای همسایه را ضروری می‌نماید.

اهداف و راهبرد آمریکا برای احیای داعش در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با تسلط گروه‌های مسلح بر سوریه و تشدید احتمالی هرج‌ومرج سیاسی، نظامی و امنیتی در این کشور از یک سو و مداخلات گسترده خارجی از سوی دیگر، خطر احیای داعش نه تنها در سوریه بلکه در محیط پیرامونی این کشور از جمله در عراق، مجددا قوت گرفته است.

اوکراین: نقطه عطف در هم‌پیمانی راهبردی چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «درگیری‌های جاری در اوکراین باعث تغییر قابل توجهی در پویایی قدرت جهانی شده و به طور خاص همکاری میان چین و روسیه را تقویت کرده است. این رابطه به یک هم‌پیمانی راهبردی بادوام تکامل یافته، اگرچه هنوز به یک اتحاد نظامی کامل تبدیل نشده است. این تحول، فرضیات سنتی غرب درباره محدودیت‌های همکاری میان قدرت‌های اقتدارگرا را به چالش می‌کشد و ممکن است الگویی جدید را برای مشارکت بین‌المللی معرفی کند.»

Loading

أحدث المقالات

Loading

نقش چین در انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در انتخابات ریاست جمهوری 2016، حزب دموکرات آمریکا از روسیه به‌عنوان سپر بلا برای توجیه شکست خود استفاده کرد. مسکو به مداخله در این انتخابات از طریق انتشار اطلاعات نادرست متهم شد. پس از انتخابات، یک تحقیقات قضایی به راه افتاد که بدون ارائه سندی دال بر این اتهام، پایان یافت.

وب‌سایت شورای روابط بین‌الملل روسیه در یادداشتی نوشت: علیرغم فقدان شواهد مداخله روسیه در انتخابات 2016 آمریکا، واشنگتن سال 2017 و 2018، تحریم‌هایی اقتصادی علیه شرکت‌های روسی اعمال کرد. این امر باعث وخامت هرچه بیشتر روابط آمریکا – روسیه شد که قبلاً به‌واسطه بحران 2014 اوکراین، تیره شده بود. کنگره آمریکا در اقدامی تلافی‌جویانه در برابر مداخله ظاهری مسکو در این جنگ، تحریم‌های جدیدی وضع کرد.

درواقع، روسیه به دیو خطرناکی تبدیل‌شده که به خاطر هر اتفاق ناخوشایندی (خواه مسمومیت سرگئی اسکریپال در سال 2018 یا ادعای بمباران شهروندان غیر شورشی در شرق حلب توسط روسیه) تنبیه می‌شود. بر این اساس، همه‌چیز تقصیر روسیه است، حتی اگر شواهد آن موجود نباشد.

در سال 2017، آمریکا و روسیه در یک تنش دیپلماتیک، کنسولگری‌های یکدیگر را تعطیل، تعداد کارکنان خود را کاهش داده و به تنش لفظی پرداختند. از آن زمان، هر دو کشور از یکدیگر فاصله گرفته و این اختلافات اخیراً با لغو چندین توافق کنترل سلاح (مانند پیمان‌های «آی ان اف» و «آسمان‌های باز») به اوج خود رسیده است.

در راستای همین سیاست، آمریکا اخیراً برای مدیریت مسائل دشوار به ضدیت با چین مبادرت کرده که در کارزار انتخابات ریاست جمهوری مشهود است. هر دو نامزد ریاست جمهوری (جو بایدن و دونالد ترامپ) برای جذب حامی به ضدیت با چین متوسل شده و پیروزی خود را در رقابت اتخاذ موضع سخت در قبال پکن می‌جویند.

رئیس‌جمهور آمریکا برای تضمین پیروزی خود در دور دوم ریاست جمهوری‌اش، آشکارا چین را آماج انتقادات قرار داده است. وی پس از ناکامی در ارائه یک پاسخ مؤثر به همه‌گیری کرونا ویروس، در یافتن یک دستورکار کارآمد دیگر نیز با مشکل مواجه است. روسیه دیگر به تنهایی نمی‌تواند سپر بلای سوء عملکردهای سیاستمداران آمریکا باشد. چرا که این روایت برای مدت طولانی در رسانه‌های آمریکا بیان شده و دیگر برای مخاطب آمریکایی جذابیت ندارد.

اخیراً نیز آمریکا یک کمپین فشار حداکثری علیه چین تدارک دیده است. در سال 2018، یک جنگ تجاری تمام‌عیار بروز کرد که تحریم‌هایی علیه صنایع حیاتی چین ازجمله در بخش فن‌آوری پیشرفته این کشور را به دنبال داشت. شرکت‌های چینی «هواوی» و «زد تی ای» از بازار آمریکا اخراج شدند. همچنین، آمریکا به استفاده از این ابزار قدیمی تحریم علیه غول‌های فن‌آوری بسنده نکرده و مقامات چین در سین کیانگ و کسب‌وکارهای خارجی چینی در هنگ‌کنگ را نیز تحت محدودیت‌های مختلف قرار داد.

اکنون این چماق تحریم از دستور کار اقتصادی به ژئوپلیتیک و ایدئولوژی تغییر جهت داده است که در سیاست آمریکا در قبال چین تازگی دارد، هرچند که قبلاً در راهبرد ملی 2017 ترامپ، چین و روسیه به‌عنوان «قدرت‌های رقیب» قلمداد شده‌اند که «به دنبال به چالش کشیدن ارزش‌های آمریکا هستند».

همانند تنش دیپلماتیکی 2017 آمریکا-روسیه، امروز آمریکا و چین مأموریت‌های دیپلماتیک یکدیگر را موردحمله متقابل قرار داده‌اند. به‌عنوان‌مثال، از منظر ژئواستراتژیک، آمریکا در اواسط ژوئیه، ادعای چین بر دریای جنوبی چین را رسماً «غیرقانونی» خواند و تصریح کرد که به تقویت این سیاست خواهد پرداخت تا از توسل چین به‌زور جلوگیری کند.

هر دو کشور نمی‌خواهند در این بازی متقابل، به‌تنهایی نقش ایفا کنند. آمریکا برای مقابله با حزب کمونیست چین، پیشاپیش متحدان خود را برای تشکیل گروهی از کشورهای دموکراتیک فراخوانده است. فرانسه و انگلیس اخیراً تسلیم فشار دیرینه آمریکا برای متقاعد ساختن متحدان خود به دوری از فن‌آوری 5جی چین شده‌اند.

چین نیز به تقویت روابط خود با شرکای امتحان شده‌ی خویش (روسیه) پرداخته است. علیرغم اینکه تجارت متقابل چین و روسیه، در بحبوحه کووید-19، اندکی کاهش‌یافته است (کاهش 4 درصدی در مقایسه با سال 2019)، اما همکاری سیاسی در حال گسترش بوده است. اوایل ژوئیه، هر دو کشور همکاری نزدیک خود در سازمان‌های بین‌المللی را به نمایش گذاشته و تمدید قطعنامه کمک‌های بین مرزی در سوریه را وتو کردند. شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین، 8 ژوئیه طی تماس تلفنی با پوتین وعده داد که چین همکاری با روسیه را در امور بین‌المللی و ازجمله در سازمان ملل تقویت خواهد کرد.

در حال حاضر، چین و روسیه همکاری عادی و نزدیک خود را ادامه می‌دهند. روند جدیدی در همکاری چین-روسیه در حوزه هماهنگ‌سازی اقدامات متقابل برای مقابله با فشار ایدئولوژیکی غرب در رسانه‌ها مشهود است. 24 ژوئیه، سخنگوی وزارت خارجه هر دو کشور ویدئوکنفرانسی در مورد اطلاعات برگزار کرده و در آن تایید کردند که قدرت‌های غربی با انتشار اخبار جعلی و اعمال محدودیت بر فعالیت روزنامه‌نگاران، به مداخله در امور داخلی چین و روسیه مبادرت می‌کنند.

تلاش آمریکا برای منزوی ساختن چین، چاره‌ای جز گسترش روابط با کشورهای همفکر برای پکن باقی نمی‌گذارد، خواه این کشور روسیه باشد یا هر کشور دیگری که برای همکاری آماده است.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر