جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

دلیل مخالفت کارتر برای تشکیل کشور فلسطین/ طرح پیشنهادی ایالات متحده چه بود؟

من هرگز با یک کشور مستقل فلسطینی موافق نبوده‌ام و قصد ندارم این موضع را تغییر بدهم… مصالحه‌ای دائمی در خاورمیانه در مورد مسئله‌ی فلسطین می‌تواند بر اساس دادن خودمختاری محدود به اعراب ساکن سرزمین‌های اشغال‌شده غرب رود اردن، آن‌طور که مناخیم بگین [نخست‌وزیر وقت اسرائیل] پیشنهاد کرده، حاصل شود.

Loading

رقابت هسته‌ای هند و پاکستان؛ تهدیدی برای منطقه و جهان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: هند و پاکستان کشوری یکپارچه بودند که در سال 1947 از هند تحت سلطه بریتانیا ایجاد شدند. این جدایی تا حد زیادی از مذهب سرچشمه گرفته است، به‌طوری‌که پاکستان درنهایت به کشوری مسلمان تبدیل شد، اما بیشتر مردم هند همچنان هندو باقی ماندند.

وب‌سایت موسسه روابط بین‌الملل کلینگندال هلند در یادداشتی نوشت: طبق قانون 1947 استقلال هند، کشمیر با اکثریت مسلمان در الحاق به هند یا پاکستان آزاد بود؛ اما هری سینگ، حاکم محلی، با اعطای این حق انتخاب به مردم مخالفت کرد و این منطقه را در یک برزخ سیاسی با مرزهای مناقشه آمیز انداخت.

از آن زمان، هند و پاکستان عمدتاً بر سر بخش مورد مناقشه کشمیر به جنگ‌های بسیاری مبادرت کرده‌اند. اوایل 2019، حمله‌ای تروریستی در منطقه کشمیر تحت اشغال هند، موجب بروز شدیدترین درگیری نظامی طی 10 سال اخیر شد. سپس در اوت 2019، هند به‌طور غیرمنتظره‌ای خودمختاری هفت‌ساله در بخش هندی کشمیر را لغو کرد که موجب تشدید تنش‌ها شد. این امر نشان می‌دهد که تاریخ سیاسی هند و پاکستان یک بازی با حاصل جمع صفر و توام با رقابت و رویارویی فزاینده‌ای است که در نهایت به مسابقه تسلیحات هسته‌ای بین این دو کشور منجر شده است.

تاریخچه رقابت هسته‌ای هند – پاکستان معروف و روشن است. برنامه هسته‌ای هند در سال 1964 آغاز شد و جاه‌طلبی‌های چین برای تبدیل‌شدن به قدرتی بزرگ نیز بر آن دامن زده است. در مقابل، رهبران پاکستان به برنامه هسته‌ای هند و تلاش این کشور برای دستیابی به هژمونی منطقه‌ای، واکنش نشان داده و آن را تهدیدی جدی برای امنیت پاکستان و ثبات این منطقه قلمداد کردند.

این عدم توازن بین دو کشور باعث شد که پاکستان به‌ناچار امنیت خود را بر توانمندی هسته‌ای استوار سازد و به برنامه تسلیحات هسته‌ای خاص خود مبادرت کند.

سرانجام، هنگامی‌که هند و پاکستان آزمایش‌های هسته‌ای خود را در می‌1998 انجام دادند، منطقه جنوب آسیا توجه جامعه جهانی را به خود جلب کرد. در طول دو دهه اخیر، توسعه تسلیحات هسته‌ای هند و پاکستان با الگویی از دشمنی و وابستگی متقابل امنیتی همراه بوده است. به نظر می‌رسد که هر دو طرف در گردابی از کنش- واکنش تسلیحات هسته‌ای و توسعه موشک‌های بالستیک گرفتار شده‌اند.

هند و پاکستان جزو معدود کشورهایی هستند که پیمان منع تکثیر تسلیحات هسته‌ای (ان پی تی) را تصویب و امضاء نکرده و آن را تبعیض‌آمیز می‌دانند. ازاین‌رو، هر دو کشور، طرف مقابل را تهدید امنیتی مهم تلقی می‌کنند. این دیدگاه امنیتی متقابل، به یک رقابت تسلیحاتی تبدیل شده است که در ابتدا ماهیت متعارف داشته، اما به‌سرعت، ویژگی هسته‌ای به خود گرفته است.

واضح است که اگر یک آتش درگیری هسته‌ای در این منطقه رخ دهد، پیامدهای ویرانگری خواهد داشت. همچنین، روشن است که بهترین راه جلوگیری از به‌کارگیری سلاح هسته‌ای، نابودی این تسلیحات است؛ اما نابودی این سلاح‌ها مستلزم آن است که هر دو طرف در مورد مواضع خود در موضوع دشوار کشمیر، بازنگری اساسی انجام دهند. درواقع، رویکرد فعلی برابری هسته‌ای که انتظار می‌رفت موجب «صلح از طریق بازدارندگی» شود، صرفاً باعث افزایش سطح خطر شده است.

اگرچه هر دو کشور هند و پاکستان از خطرات تقابل هسته‌ای به‌خوبی آگاه هستند، اما ریسک درگیری ناشی از اشتباه محاسباتی یا تصادفی را نمی‌توان نادیده گرفت. درحالی‌که توانمندی هسته‌ای هر دو طرف درحال‌توسعه است، دیپلماسی اما با رکود همراه است. در حال حاضر، دستیابی به یک‌راه حل صلح‌آمیز در منازعه کشمیر، ضرورتی حیاتی است.

با توجه به این واقعیت‌ها، راه پیش روی هند و پاکستان این است که چالش امنیتی خود را اصلاح کنند؛ روشی برای محدودیت هسته‌ای تدارک بینند؛ در موردتوافق کنترل تسلیحات و خلع سلاح هسته‌ای به مذاکره بپردازند و در جهت حل مسائل مهم نظیر کشمیر که باعث تنش در روابط متقابل شده است، همکاری نمایند.

با توجه به آمادگی چین برای تسهیل این مذاکرات، احتمالاً بازهم فرصتی برای ازسرگیری تلاش‌ها برای گفتگوهای دوجانبه راهبردی پیش خواهد آمد. پاکستان می‌خواهد از روابط فزاینده خود با چین به‌عنوان اهرمی برای کشاندن هند به میز مذاکره استفاده کند. اکنون چین از موقعیت میانجی بین هند و پاکستان در مسائل هسته‌ای برخوردار است؛ اما مسئله کشمیر بازهم لاینحل باقی خواهد ماند.

کشمیر معمولاً در دستور کار جهانی قرار نگرفته است. این مناقشه به منطقه‌ای دورافتاده در هیمالیا محصورشده و ارتباط آن با یک جنگ احتمالی بین هند و پاکستان برای همگان روشن نیست. مخصوصاً، هند تلاش کرده است تا با یک راهبرد دیپلماتیک، موضوع کشمیر را از دستور کار جهانی دور نگه دارد و تلاش پاکستان برای بین‌المللی سازی این مسئله غالباً شکست خورده است.

بااین‌حال، با توجه به اینکه هر نوع درگیری بین هند و پاکستان احتمالاً جنبه هسته‌ای به خود خواهد گرفت، باید جامعه بین‌المللی را به تسهیل گفتگوهای دوجانبه بین این دو کشور فرا خواند. ازاین‌رو، انتظار می‌رود که جامعه بین‌المللی، سازمان ملل و به‌ویژه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد جایگزینی نظم هسته‌ای امروزی اقدام کند. روابط هند و پاکستان تنها هنگامی بر بن‌بست جاری غلبه خواهد کرد که مسائل امنیتی غیرسنتی بر مسائل نظامی ارجحیت داشته باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *