جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

ناتو و چارچوب‌های منع اشاعه هسته‌ای و خلع سلاح

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اگرچه معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای (TPNW) لازم‌الاجرا نشده است، اما معاهده‌ای بزرگ‌تر از معاهده بعدی اجلاس مرور منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای خواهد بود.

یاسمین آفینا در مطلبی که چتم هاوس آن را منتشر ساخت، نوشت: آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در خصوص تسلیحات اتمی چنین گفت: «ما برای جهان عاری از تسلیحات اتمی تلاش می‌کنیم، چراکه این تسلیحات تهدید وجودی علیه سیاره ما است. هرگونه استفاده از این قبیل تسلیحات فاجعه انسانی خواهد بود».

اجلاس بعدی بازنگری ان.پی.تی قرار بود در می-آوریل 2020 برگزار شود، اما به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا به تعویق افتاده است. این کنفرانس در صورت برگزاری اولین اجلاس از زمان تصویب معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای (TPNW) در جولای 2017 خواهد بود.

تعدادی از کشورهای عضو ان.پی.تی، ازجمله کشورهای دارنده تسلیحات اتمی و اغلب کشورهای عضو ناتو به‌جز هلند در اجلاس سازمان ملل متحد برای تصویب معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای (TPNW) شرکت نکردند و یا آن را رد کردند.

 

سابقه ان.پی.تی

خلع سلاح در برابر اختلاف عدم اشاعه بین پنج کشور دارنده تسلیحات اتمی عضو ان.پی.تی و بسیاری از کشورهای فاقد تسلیحات اتمی بر سر تعهدات کشورهای اتمی برای خلع سلاح پیش‌بینی‌شده در معاهده مذکور مدت‌هاست چرخه بازنگری ان.پی.تی را دچار مشکل کرده و به روند تصویب معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای (TPNW) شتاب بخشید.

تقریباً همه جامعه جهانی ذیل ان.پی.تی از حیث قانونی خود را ملزم به عدم دستیابی به سلاح هسته‌ای می‌دانند. این کشورها تعهد یادشده را به امید حذف و برچیده شدن تسلیحات اتمی کشورهای دارنده سلاح اتمی پذیرفتند.

 

ناتو و تسلیحات اتمی

تسلیحات اتمی بخشی از زرادخانه پنج کشور اتمی عضو ان.پی.تی و سه کشور خارج از این معاهده یعنی هند، پاکستان و کره شمالی را تشکیل می‌دهد. رژیم صهیونیستی به‌عنوان غیر عضو ان.پی.تی دارای تسلیحات اتمی است.

بسیاری از کشورهای عضو ان.پی.تی اتحادهایی همچون ناتو با کشورهای اتمی تشکیل داده‌اند.

ماده 7 اساسنامه ناتو تصریح دارد که شورای امنیت سازمان ملل متحد مسئولیت صلح و امنیت بین‌المللی را بر عهده دارد و سازمان یادشده حقوق و تکالیف اعضای خود را ذیل منشور سازمان ملل متحد تغییر نمی‌دهد. نه منشور سازمان ملل متحد و نه اساسنامه سازمان ناتو اشاره خاصی به تسلیحات هسته‌ای ندارند.

اسناد غیرالزام‌آور از حیث حقوقی و بسیار تأثیرگذار از منظر سیاسی همچون مفهوم راهبردی 2010 ناتو حاکم بر رفتار اعضای سازمان است. در چارچوب این مفهوم، هدف ناتو ایجاد شرایطی برای جهان عاری از تسلیحات اتمی است. این هدف با تعهد ناتو به جهان امن‌تر و اهداف ان.پی.تی پیوند خورده است.

 

ناتو و ان.پی.تی

دو بُعد مربوط به برخورداری از تسلیحات اتمی و اتکا به این قبیل تسلیحات در صدر دستورکار چرخه بازنگری ان.پی.تی قرار گرفته است. بُعد اول یعنی برخورداری از تسلیحات اتمی ناشی از وضعیت امنیت بین‌الملل است و بُعد دوم مربوط به دکترین بازدارندگی است.

 

فضای امنیت بین‌الملل

درحالی‌که تمامی کشورهای اتمی و غیراتمی عضو ان.پی.تی تکالیف و تعهد متقابل مربوط به عدم اشاعه دارند، آن‌ها مدت‌ها در خصوص اجرای خلع سلاح هسته‌ای مجادله کرده‌اند. این پویایی در حال حاضر در موضع دول اتمی و متحدانشان بازتاب یافته است، بدین مفهوم که فضای بین‌المللی مناسب پیشرفت بیشتر در زمینه خلع سلاح اتمی نیست.

 

بازدارندگی هسته‌ای موسع

دکترین بازدارندگی هسته‌ای توسط کشورهای اتمی به‌عنوان ابزاری برای منصرف ساختن دشمن از حمله اتخاذ شده است. بازداشتن تهاجم اصل قدیمی برای بقای انسان است، اصلی که در عصر هسته‌ای معنای جدیدی پیدا کرده است.

نگرانی عمیق نسبت به پیامدهای انسانی فاجعه‌بار استفاده از تسلیحات اتمی نقطه مشترک همه طرف‌های ان.پی.تی در اجلاس بازنگری سال 2010 بود.

وابستگی برخی از کشورهای غیر اتمی به اتحاد اتمی مغایر روح رکن عدم اشاعه ان.پی.تی و نیز مغایر خلع سلاح قلمداد می‌شود. مادامی‌که ادعا شود سلاح هسته‌ای امنیت برخی کشورها را تأمین می‌کند، دیگران برای حفظ امنیت خود به دنبال دست‌یابی به آن خواهند بود.

دکترین بازدارندگی هسته‌ای منبع تنش مستمر میان اعضای ان.پی.تی است. ازنظر بسیاری از کشورهای غیرهسته‌ای مسئله تهدید به استفاده از تسلیحات اتمی برای بازداشتن تهاجم است. از دید این کشورها به‌کارگیری چنین سلاح مخربی مغایر حقوق بشردوستانه بین‌المللی است. ازاین‌رو ناکامی دکترین بازدارندگی می‌تواند فاجعه انسانی ببار آورد.

 

ناتو: بازدارندگی موسع و تهدید به استفاده از تسلیحات هسته‌ای

هرگونه بحث حقوقی درباره بازدارندگی هسته‌ای مستلزم بررسی استفاده یا تهدید به استفاده از تسلیحات اتمی است. در قضیه تهدید آشکار به استفاده از تسلیحات هسته‌ای، نظر مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری سال 1996 در خصوص قانونی بودن تهدید یا استفاده از تسلیحات هسته‌ای این بود که تهدید کردن امری غیرقانونی است، اما دیوان موضوع آیا استفاده از تسلیحات اتمی به‌عنوان دفاع مشروع و وقتی موجودیت کشوری با استفاده تسلیحات یادشده درخطر باشد غیرقانونی خواهد بود یا نه را بررسی نکرد.

 

ناتو: ان.پی.تی و معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای

تجربه تاریخی استفاده یا آزمایش تسلیحات اتمی، تأثیرات مخرب بلندمدت انسانی، اجتماعی و زیست‌محیطی را نشان داده است. این تأثیرات خواه ناشی از انفجار عمدی یا تصادفی بعید است به‌واسطه مرزهای ملی محدود شود.

متعاقب نگرانی عمیق ابرازشده توسط اعضای ان.پی.تی در اجلاس بازنگری هسته‌ای سال 2010 درباره پیامدهای انسانی فاجعه‌بار استفاده از تسلیحات اتمی، مجموعه‌ای از اجلاس‌ها در زمینه تأثیر انسانی تسلیحات اتمی برگزار شد. اولین اجلاس در نروژ در سال 2013 برگزار شد و تمام اعضای غیراتمی ناتو در آن شرکت کردند.

تمامی اعضای اتمی و غیر اتمی ناتو به‌استثنای هلند در روند تصویب معاهده جنگ‌افزار هسته‌ای شرکت نکردند. پس از تصویب معاهده اخیرالذکر در سال 2017، هلند علیرغم مشارکت در روند تصویب این معاهده از پیوستن به آن امتناع کرد به این دلیل که با تعهداتش به ناتو ناسازگار است. اعضای ناتو به‌واسطه درج واژه «منع جنگ‌افزار اتمی» در معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای، با آن مخالفت کردند.

 

ناتو و معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای: مسائل حقوقی

از دید اعضای ناتو پیوستن به معاهده منع جنگ‌افزار هسته‌ای (TPNW)، مشکلات سیاسی زیادی برای عضویت آن‌ها در سازمان یادشده ایجاد نموده و تعهدات سیاسی‌شان در ناتو را به چالش خواهد کشید. عضویت آن‌ها در معاهده اخیرالذکر به معنای غیرهسته‌ای سازی بازدارندگی موسع است که مستلزم اتکا به چتر حفاظتی متعارف و نه حفاظت هسته‌ای است. اتکا به چتر حفاظتی تسلیحات متعارف اعضا را همانند چتر حفاظتی هسته‌ای متحد نمی‌سازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *