جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

Loading

موقعیت اقتصادی امنیتی منطقه مرزی سوریه – ترکیه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: منطقه مرزی سوریه-ترکیه به ترکیه اجازه داده است نقش بزرگ‌تری در سوریه ایفا و جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای ترکیه را محقق سازد و درعین‌حال فعالیتی اقتصادی ایجاد کند که اطمینان دهد پناهندگان سوری در خاک سوریه باقی خواهند ماند.

خضر خادور، محقق غیردائم در موسسه کارنگی مرکز خاورمیانه در بیروت در یادداشتی که این موسسه منتشر کرد، نوشت: در مارس 2020، روسیه و ترکیه با آتش‌بس در ادلب موافقت کردند. این موافقت در پی مبارزه نظامی سختی بود که حکومت سوریه و نیروهای مسلح آن با هدف اعمال دوباره کنترل بر بخش‌های بزرگی از شمال غرب سوریه به راه انداختند.

ترکیه بر اساس این توافق، اجازه خواهد داشت تا جایگاهی در ادلب داشته باشد که به لحاظ عملی به معنای کنترل ترکیه بر اقتصاد محلی خواهد بود. ترک‌ها همین حالا هم در این ناحیه سرمایه‌گذاری سنگینی کرده‌اند و تعداد زیادی از سربازان ترک در ادلب مستقر شده‌اند. نتیجه نهایی احتمالاً ایجاد یک منطقه مرزی میان ترکیه و سوریه بعد از آن خواهد بود که نیروی نظامی ترکیه به نواحی مختلفی که در شمال سوریه در اختیار داشته است، مرتبط شود.

عملیات نظامی ترکیه تاکنون چهار منطقه مرزی مشابه ایجاد کرده است که هرکدام به نام عملیات نظامی است که ترکیه در آن قلمرویی را تصرف کرده است. عملیات سپر فرات در سال 2016 و 2017 به کنترل ترکیه بر استان شمالی حلب منجر شد. در سال 2018 ترکیه از طریق عملیات شاخه زیتون کنترل شمال غرب استان حلب را به دست گرفت. در سال 2019 از عملیات بهار صلح استفاده کرد تا نواحی شرق رود فرات را اشغال کند. در نهایت در سال 2020 ارتش ترکیه عملیاتی را در ادلب با نام سپر بهاری انجام داد.

دینامیک جنگ داخلی سوریه، در پی مداخله روسیه در سپتامبر 2015، به شکلی اساسی تغییر کرد. تلاش‌های جدی برای تغییر حکومت اسد در دمشق به پایان رسید و شورشیان به سمت شمال و نواحی نزدیک به مرز ترکیه رانده شدند. امروز، ده‌ها هزار مرد مسلح در نزدیکی مرز ترکیه جمع شده‌اند.

به‌علاوه حدود 3.6 میلیون سوری در حال حاضر در ترکیه ساکن هستند. حدود 1.5 میلیون نفر از این تعداد در شهرهایی در نزدیکی مرز شمالی یا در مرز شمالی زندگی می‌کنند. حدود 2 میلیون سوری دیگر در مرز خود سوریه به سر می‌برند. سوری‌ها که بسیاری از آن‌ها با ترک‌ها شراکت دارند، حدود 300 شرکت تجاری را در ترکیه برای توزیع محصولات خود در چهار منطقه مرزی سوریه و ازآنجا به سراسر سوریه ثبت کرده‌اند؛ بنابراین کنترل ترکیه بر این مناطق مرزی، به‌شدت بر اقتصاد محلی نفوذ خواهد داشت.

گذرگاه‌های مرزی اصلی میان سوریه و ترکیه باب السلامه که از ادلب به استان هاتای ترکیه می‌رسد و باب الهوا که از شمال حلب به کیلیس و غازیانتپ می‌رسد هستند. این گذرگاه‌های مرزی، شاهراه‌‌هایی برای نواحی خارج از کنترل حکومت اسد در شمال سوریه هستند و برای مردم و کالاها نیز به‌عنوان مجاری اصلی محسوب می‌شوند.

درحالی‌که امروز یک‌سوم مردم سوریه به لحاظ اقتصادی و اداری تا حدودی به ترکیه وابسته‌اند اما سوری‌ها همچنان در چارچوب چشم‌انداز اقتصادی سوریه فعالیت می‌کنند. به لحاظ نظامی، جنگ در سوریه در حال به انتها رسیدن است. طبق توافق حاصل شده در ماه مارس، حکومت اسد کنترل بزرگراه‌های بین‌المللی ام-4 و ام-5 را که شهرهای مهم حلب، دمشق و لاذقیه را به یکدیگر و به شرق سوریه متصل می‌کند، به عهده خواهد داشت. درهرصورت، کنترل دمشق تا مرز ترکیه گسترش نخواهد یافت.

در نتیجه منطقه تحت کنترل ترکیه در شمال سوریه، نه‌بخشی از سوریه و نه‌بخشی از ترکیه خواهد بود. در عوض به‌عنوان یک منطقه حائل میان این دو عمل خواهد کرد و درعین‌حال عملکرد اقتصادی مهمی ایفا خواهد کرد. در طرف ترکیه، در استان‌های غازیان تپ، کیلیس و هاتای، بسیاری از ترک‌ها روابط اقتصادی عمیقی با سوری‌ها در سوی دیگر مرز دارند. این منطقه حائل مزایای اقتصادی بزرگی برای هر دو طرف خواهد داشت، ترک‌ها و سوری‌هایی که در این مرز زندگی می‌کنند ناحیه‌ای را ایجاد می‌کنند که برای فعالیت‌های تجاری ایمن است.

به‌این‌ترتیب، حکومت سوریه در تغییر ماهیت وضعیت سوریه از ناآرامی داخلی به سمت یک ناآرامی که شامل مناقشه مرزی با ترکیه است، موفق خواهد شد. در عوض، مداخله ترکیه در اقتصاد مرزی سوریه به معنای مشارکت بیشتر در امور سوری خواهد بود؛ بنابراین، این مرز به حکومت سوریه و ترکیه اجازه داده است که دستور کار سیاسی خودشان را پیش ببرند. این مرز به ترکیه اجازه داده است نقش بزرگ‌تری در سوریه ایفا و جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای ترکیه را محقق سازد و درعین‌حال فعالیتی اقتصادی ایجاد کند که اطمینان دهد پناهندگان سوری در خاک سوریه باقی خواهند ماند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *