جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

وال‌استریت ژورنال: سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا معتقدند پوتین احتمالاً دستور قتل ناوالنی را صادر نکرده است

نشریه «وال‌استریت ژورنال» روز شنبه هشتم اردیبهشت، گزارش داد که سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، «احتمالاً» دستور قتل الکسی ناوالنی، سیاستمدار مخالف مسکو، را صادر نکرده است. این گزارش تأکید می‌کند که واشنگتن رهبر روسیه را از مسئولیت کلی قتل ناوالنی مبرا نکرده است، زیرا این سیاستمدار مخالف با توجه به سوابق خود، چندین بار از سوی مقامات روسی هدف قرار گرفته بود.

احتمال اعزام نیروهای انگلیسی به غزه

پس از اینکه آمریکا اعلام کرد هیچ یک از نیروهای زمینی خود را به غزه اعزام نخواهد کرد، رسانه انگلیسی تلگراف نوشت احتمالا نیروهای این کشور جهت آنچه «کمک‌رسانی در ارسال محموله‌های بشردوستانه به غزه» خوانده شده، در این باریکه مستقر خواهند شد.

واکنش کنگره به جنبش دانشجویی حامی فلسطین؛ تمرکز بر یهودستیزی بجای جنایات صهیونیسم

تهران- ایرنا- جنبش دانشجویی حمایت از مردم غزه در حالی دانشگاه‌های آمریکا را فراگرفته و در حال تسری به دیگر کشورهای جهان است که قانونگذاران کنگره بجای اعتنا به نگرانی دانشجویان و تمرکز بر جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، در صدد تدوین سازوکارهایی نظارتی بر رفتارهای ضدیهودی برآمده اند.

مخبر: قدرت جمهوری اسلامی ناشی از پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیک است

تهران- ایرنا- معاون اول رئیس‌جمهور، قدرت جمهوری اسلامی را ناشی از پیشرفت در زمینه علم و تکنولوژی دانست و گفت: ایران آمادگی دارد دستاوردها و پیشرفت‌های خود را در اختیار دیگر کشورها قرار دهد و در این تعامل بر خلاف غرب و آمریکا که فقط به منافع خود می اندیشند، ایران منافع متقابل دو طرف را به صورت برد- برد مدنظر قرار می‌دهد.

Loading

آفریقا و تهدید فزاینده داعش

شورای راهبردی آنلاین – رصد: داعش در بخشی از فعالیت خویش برای گسترش حضورش در سراسر آفریقا، به تقویت شاخه‌های خود در آفریقا پرداخته است. ابوبکر البغدادی، سرکرده پیشین داعش در سخنرانی خود در اوت 2018، به هدف این گروه برای توسعه ولایت آفریقای مرکزی اشاره کرده بود؛ بااین‌حال، این امر زمانی اتفاق افتاد که رسانه‌های وابسته به داعش در آوریل 2019 مدعی شدند که حمله به «بینی» واقع در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو، کار ولایت آفریقای مرکزی است. اواخر همان ماه، بغدادی در پیامی ویدئویی این ولایت را به‌طور رسمی تائید کرد.

وب‌سایت مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک در یادداشتی نوشت: علاوه بر حملات کنگو، ژوئن 2019 داعش حملات در موزامبیک را نیز به ولایت آفریقا نسبت داد. این جبهه رسانه‌ای در خصوص ولایت آفریقای مرکزی شدیداً فعال بوده است، به‌طوری‌که در فوریه 2020 گرافیکی منتشر شد که تعداد حملات انجام شده در هر ولایت داعش را مقایسه کرده و ولایت آفریقای مرکزی در صدر این تعداد قرار داشت.

بااین‌وجود، وضعیت میدانی با تصور داعش بسیار متفاوت است. این ولایت درواقع متشکل از دو گروه مسلح است که در کشورهای مختلف عملیات می‌کند و دارای ارتباطات ضعیفی هستند. هر دو گروه انگیزه‌های متفاوتی دارند که اساساً بر شرایط محلی استوار است.

در کنگو، شورشیان عامل این خشونت و موردادعای داعش، «نیروهای ائتلاف دموکراتیک» هستند که یک گروه افراطی مذهبی باسابقه شوم حملات علیه غیرنظامیان است.

بااین‌حال، معلوم نیست که نیروهای ائتلاف دموکراتیک به‌طورکلی تحت عنوان ولایت آفریقای مرکزی عملیات می‌کنند یا اینکه این ولایت بخشی از این نیروهای آن ائتلاف محسوب می‌شود. ارتش کنگو 30 اکتبر 2019 باهدف نابودی همیشگی نیروهای ائتلاف دموکراتیک و تصرف بزرگ‌ترین اردوگاه آن‌ها، عملیات تهاجمی بزرگی آغاز کرد. نیروهای ائتلاف دموکراتیک پس از، از دست دادن اردوگاه اصلی خود، دوباره جمع شده و ظاهراً مقاومت و تحرک زیادی دارد.

 

تحولات در موزامبیک

تحولات در موزامبیک بسیار نگران‌کننده است. درعین‌حال که جنگ در «کابودلگادو»، استان شمالی موزامبیک، در اواخر 2017 آغاز شده است، اما تعداد حملات شورشیان موسوم به الشباب در نیمه دوم سال 2019 شدیداً افزایش یافته است. الشباب با وابسته القاعده در سومالی با همین نام، ارتباطی ندارد.

به نظر می‌رسد که این گروه در سال 2020 قدرت گرفته و شهرهای کوچک، اما راهبردی این منطقه را به‌طور موقت در اختیار گرفته است که در مهم‌ترین آن‌ها، شبه‌نظامیان در ماه مارس شهر «موسیمبو دی پرایا» را تصرف کرده و پرچم داعش را به اهتزاز درآوردند. تصرف این شهر نه‌تنها ضعف ارتش موزامبیک را آشکار ساخت، بلکه شانس ارتباط شبه‌نظامیان با شهروندان را نیز فراهم ساخت. توانایی این گروه برای تصرف شهرها در حال افزایش بوده و تعدادشان نیز احتمالاً در حال افزایش است.

 

داعش دو گروه خود در غرب آفریقا را ادغام می‌کند

تهدید فزاینده داعش توسط «داعش صحرای بزرگ آفریقا» در منطقه ساحل مرکزی متقارن با تصمیم این گروه در مارس 2019 برای ادغام داعش صحرای آفریقا با داعش ولایت غرب آفریقا (ایسواپ) بود. این شاخه از داعش، موسوم به ایسواپ (ISWAP)، در منطقه دریاچه چاد فعالیت می‌کند. ایسواپ در ابتدا مدعی حملات مختلف در مقیاس کوچک بود که چندان موردتوجه نبود تا اینکه مسئولیت حمله مه ‌2019 تونگو-تونگو در غرب نیجر را به عهده گرفت که 28 سرباز نیجری در آن کشته شدند. از آن زمان، ایسواپ موردتوجه داعش قرار گرفت به‌طوری‌که در پایان سال 2019، داعش ایسواپ را به‌عنوان «موفقیت‌آمیزترین» شاخه خود معرفی کرد.

بااین‌وجود، این ادعا بیانگر ادغام واقعی این دو گروه نیست، چراکه ماهیت و قابلیت آن‌ها امکان ساختار فرماندهی مرکزی و اقدام واحد را فراهم نمی‌کند، اما نباید تصمیم داعش به ادغام این دو گروه را نادیده گرفت.

 

ظهور داعش در صحرای آفریقا

علاوه بر تحولات محلی و قومی که به‌طور طبیعی توسعه و موفقیت داعش صحرای آفریقا را شکل می‌دهد، سایر عوامل (ازجمله روابط نزدیک با مرکز داعش از مارس 2019 به بعد) نیز بر رفتار این گروه تأثیرگذار است. افزایش قابل‌توجه تجهیزات داعش صحرای آفریقا و پیچیدگی فزاینده حملات آن مسلماً نتیجه ارتباطات روزافزون داعش با داعش صحرای آفریقاست. این امر با هماهنگ‌سازی حملات در مقیاس بزرگ علیه مواضع نظامی در «مالی» در اواخر 2019 و اوایل 2020 به اوج رسید. سپس، حملات از طریق مرز به نیجر راه باز کرد که حداقل 400 نظامی در آن‌ها کشته شده‌اند.

برای قطع چرخه این خشونت، کشورهای شرکت‌کننده در دیدار جی 5 در ژانویه 2020 در «ساحل»، راهبردهای جدیدی اتخاذ کردند که چارچوب جدید همکاری برای «ائتلاف بین‌المللی برای ساحل» ازجمله آن‌هاست. از همه مهم‌تر، مبارزه با داعش صحرای آفریقا در منطقه «لیپتیکو-گورما» (در راستای مرزهای بورکینافاسو، مالی و نیجر) یک «اولویت» قلمداد شده است. این امر تحولی مهم برای منطقه‌ای است که تابه‌حال تحت سلطه وابسته‌های القاعده و داعش بوده است.

افزایش تنش‌ها و رویارویی بین داعش صحرای آفریقا و وابسته‌های القاعده در این منطقه (موسوم به گروه حامی اسلام و مسلمین) و همچنین، تهدید اتحاد ایسواپ و داعش صحرای آفریقا در شمال غرب نیجریه، یا گسترش آن‌ها به جنوب به سمت خلیج گینه، در صدر تهدیدهاست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *