جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

آفریقا و تهدید فزاینده داعش

شورای راهبردی آنلاین – رصد: داعش در بخشی از فعالیت خویش برای گسترش حضورش در سراسر آفریقا، به تقویت شاخه‌های خود در آفریقا پرداخته است. ابوبکر البغدادی، سرکرده پیشین داعش در سخنرانی خود در اوت 2018، به هدف این گروه برای توسعه ولایت آفریقای مرکزی اشاره کرده بود؛ بااین‌حال، این امر زمانی اتفاق افتاد که رسانه‌های وابسته به داعش در آوریل 2019 مدعی شدند که حمله به «بینی» واقع در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو، کار ولایت آفریقای مرکزی است. اواخر همان ماه، بغدادی در پیامی ویدئویی این ولایت را به‌طور رسمی تائید کرد.

وب‌سایت مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک در یادداشتی نوشت: علاوه بر حملات کنگو، ژوئن 2019 داعش حملات در موزامبیک را نیز به ولایت آفریقا نسبت داد. این جبهه رسانه‌ای در خصوص ولایت آفریقای مرکزی شدیداً فعال بوده است، به‌طوری‌که در فوریه 2020 گرافیکی منتشر شد که تعداد حملات انجام شده در هر ولایت داعش را مقایسه کرده و ولایت آفریقای مرکزی در صدر این تعداد قرار داشت.

بااین‌وجود، وضعیت میدانی با تصور داعش بسیار متفاوت است. این ولایت درواقع متشکل از دو گروه مسلح است که در کشورهای مختلف عملیات می‌کند و دارای ارتباطات ضعیفی هستند. هر دو گروه انگیزه‌های متفاوتی دارند که اساساً بر شرایط محلی استوار است.

در کنگو، شورشیان عامل این خشونت و موردادعای داعش، «نیروهای ائتلاف دموکراتیک» هستند که یک گروه افراطی مذهبی باسابقه شوم حملات علیه غیرنظامیان است.

بااین‌حال، معلوم نیست که نیروهای ائتلاف دموکراتیک به‌طورکلی تحت عنوان ولایت آفریقای مرکزی عملیات می‌کنند یا اینکه این ولایت بخشی از این نیروهای آن ائتلاف محسوب می‌شود. ارتش کنگو 30 اکتبر 2019 باهدف نابودی همیشگی نیروهای ائتلاف دموکراتیک و تصرف بزرگ‌ترین اردوگاه آن‌ها، عملیات تهاجمی بزرگی آغاز کرد. نیروهای ائتلاف دموکراتیک پس از، از دست دادن اردوگاه اصلی خود، دوباره جمع شده و ظاهراً مقاومت و تحرک زیادی دارد.

 

تحولات در موزامبیک

تحولات در موزامبیک بسیار نگران‌کننده است. درعین‌حال که جنگ در «کابودلگادو»، استان شمالی موزامبیک، در اواخر 2017 آغاز شده است، اما تعداد حملات شورشیان موسوم به الشباب در نیمه دوم سال 2019 شدیداً افزایش یافته است. الشباب با وابسته القاعده در سومالی با همین نام، ارتباطی ندارد.

به نظر می‌رسد که این گروه در سال 2020 قدرت گرفته و شهرهای کوچک، اما راهبردی این منطقه را به‌طور موقت در اختیار گرفته است که در مهم‌ترین آن‌ها، شبه‌نظامیان در ماه مارس شهر «موسیمبو دی پرایا» را تصرف کرده و پرچم داعش را به اهتزاز درآوردند. تصرف این شهر نه‌تنها ضعف ارتش موزامبیک را آشکار ساخت، بلکه شانس ارتباط شبه‌نظامیان با شهروندان را نیز فراهم ساخت. توانایی این گروه برای تصرف شهرها در حال افزایش بوده و تعدادشان نیز احتمالاً در حال افزایش است.

 

داعش دو گروه خود در غرب آفریقا را ادغام می‌کند

تهدید فزاینده داعش توسط «داعش صحرای بزرگ آفریقا» در منطقه ساحل مرکزی متقارن با تصمیم این گروه در مارس 2019 برای ادغام داعش صحرای آفریقا با داعش ولایت غرب آفریقا (ایسواپ) بود. این شاخه از داعش، موسوم به ایسواپ (ISWAP)، در منطقه دریاچه چاد فعالیت می‌کند. ایسواپ در ابتدا مدعی حملات مختلف در مقیاس کوچک بود که چندان موردتوجه نبود تا اینکه مسئولیت حمله مه ‌2019 تونگو-تونگو در غرب نیجر را به عهده گرفت که 28 سرباز نیجری در آن کشته شدند. از آن زمان، ایسواپ موردتوجه داعش قرار گرفت به‌طوری‌که در پایان سال 2019، داعش ایسواپ را به‌عنوان «موفقیت‌آمیزترین» شاخه خود معرفی کرد.

بااین‌وجود، این ادعا بیانگر ادغام واقعی این دو گروه نیست، چراکه ماهیت و قابلیت آن‌ها امکان ساختار فرماندهی مرکزی و اقدام واحد را فراهم نمی‌کند، اما نباید تصمیم داعش به ادغام این دو گروه را نادیده گرفت.

 

ظهور داعش در صحرای آفریقا

علاوه بر تحولات محلی و قومی که به‌طور طبیعی توسعه و موفقیت داعش صحرای آفریقا را شکل می‌دهد، سایر عوامل (ازجمله روابط نزدیک با مرکز داعش از مارس 2019 به بعد) نیز بر رفتار این گروه تأثیرگذار است. افزایش قابل‌توجه تجهیزات داعش صحرای آفریقا و پیچیدگی فزاینده حملات آن مسلماً نتیجه ارتباطات روزافزون داعش با داعش صحرای آفریقاست. این امر با هماهنگ‌سازی حملات در مقیاس بزرگ علیه مواضع نظامی در «مالی» در اواخر 2019 و اوایل 2020 به اوج رسید. سپس، حملات از طریق مرز به نیجر راه باز کرد که حداقل 400 نظامی در آن‌ها کشته شده‌اند.

برای قطع چرخه این خشونت، کشورهای شرکت‌کننده در دیدار جی 5 در ژانویه 2020 در «ساحل»، راهبردهای جدیدی اتخاذ کردند که چارچوب جدید همکاری برای «ائتلاف بین‌المللی برای ساحل» ازجمله آن‌هاست. از همه مهم‌تر، مبارزه با داعش صحرای آفریقا در منطقه «لیپتیکو-گورما» (در راستای مرزهای بورکینافاسو، مالی و نیجر) یک «اولویت» قلمداد شده است. این امر تحولی مهم برای منطقه‌ای است که تابه‌حال تحت سلطه وابسته‌های القاعده و داعش بوده است.

افزایش تنش‌ها و رویارویی بین داعش صحرای آفریقا و وابسته‌های القاعده در این منطقه (موسوم به گروه حامی اسلام و مسلمین) و همچنین، تهدید اتحاد ایسواپ و داعش صحرای آفریقا در شمال غرب نیجریه، یا گسترش آن‌ها به جنوب به سمت خلیج گینه، در صدر تهدیدهاست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *