جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شانتاژهای سیاسی ملاک عمل دولت‌های اروپایی در برابر سپاه نیست

شانتاژهای سیاسی ملاک عمل دولت‌های اروپایی در برابر سپاه نیست

عبدالرضا فرجی راد می گوید: باید بپذیریم که پاسخ موشکی و پهپادی ایران، هم در سطح و هم در حجم و وسعت یک حمله بی‌سابقه بود. البته ایران در نهایت هوشمندی و دقت این حمله را طوری طراحی و اجرا کرد که خسارت جانی و مالی یا تخریب گسترده به بار نیاورد و صرفا ملاک و هدف، ایجاد توازن بود که به آن دست پیدا کرد و در ادامه هم با وجود برخی ادعاها، حمله اسرائیل توازنی با حمله ایران نداشت و به‌همین‌دلیل قدرت بازدارندگی تل‌آویو زیر سؤال رفته است. از طرف دیگر چون حمله ایران با این شدت و وسعت است، برای هیچ کشوری پیش‌بینی‌پذیر نبود. خود اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها بارها گفته‌اند که از پاسخ ایران دچار یک شوک شدند؛ بنابراین غرب سعی دارد که با این تحریم‌ها فضا را به نفع خود مدیریت کند.

دانشگاه مک‌گیل هم به جمع اعتراض‌های دانشجویی در حمایت از غزه پیوست + فیلم

تهران- ایرنا- دانشجویان دانشگاه مک‌گیل شهر مونترال در ایالت کبک کانادا هم با الهام از جنبش همبستگی غزه در پردیس‌های دانشگاهی در ایالات متحده، روز شنبه اردوگاهی را در محوطه این دانشگاه برپا کردند.

ببینید | حرکت جنجالی وزیر خارجه آمریکا با رئیس جمهور چین

ویدبویی از لحظه انتظار رئیس جمهور چین، شی جین پینگ، برای استقبال از آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و دست دادن آنها در شبکه‌های اجتماعی در حال دست به دست شدن است. از سوی دیگر، بر اساس آنچه رسانه‌های چینی گزارش دادند، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا حین ورود به چین نه تنها با استقبال سردی روبرو شد، بلکه خداحافظی سردی نیز داشت و تنها سفیر آمریکا در چین او را بدرقه کرد./چندثانیه

هشدار مقام‌های واشنگتن درباره بی‌اعتباری تضمین‌های تل‌آویو در استفاده از سلاح‌های آمریکایی

تهران- ایرنا- خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که برخی از مقام‌های ارشد آمریکایی به آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور هشدار داده‌اند که تضمین‌های رژیم صهیونیستی در مورد استفاده مطابق با قوانین بشردوستانه بین‌المللی از سلاح‌های ارائه شده از سوی آمریکا را معتبر نمی‌دانند.

Loading

خشونت‌های اخیر افغانستان و آینده توافق صلح

شورای راهبردی آنلاین – رصد: روز 12 می، وقوع تعدادی حملات مرگبار در افغانستان ایده فرایند صلح را زیر سوال برد. بسیاری از احتمال مرگ این فرایند قبل از اجرای آن خبر داده‌اند. با این حال، بسیار بعید است که مذاکرات درون افغان بین دولت افغانستان، کارگزاران قدرت، طالبان و شاید (تحت خوشبینانه‌ترین شرایط) جامعه افغان، در راستای توافق آمریکا- طالبان (یا کاهش چشمگیر خشونت) باشد.

واندا فلباب براون در یادداشتی که وب سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد؛ نوشت: خشونت‌های اخیر احتمالا چشم‌اندازی روشن (اگرچه هولناک) از آینده است: قطع و وصل مذاکرات، تعلیق طولانی مدت همزمان با خشونت‌های دامنه دار و خونریزی‌های فاجعه آمیز تا خروج نیروهای آمریکا از افغانستان (که قرار است تا ژوئیه 2021 تکمیل شود).

با این وجود، نخبگان و دولت افغانستان (به همراه جامعه بین‌المللی، علیرغم خروج ارتش آمریکا) هنوز می‌توانند آینده این کشور را شکل دهند. اگرچه تا به حال چنین موفقیتی حاصل نشده است، اما تلاش برای کاهش خشونت و عدم حمله به غیرنظامیان باید ادامه یابد.

 

خونریزی در سراسر کشور

صبح روز 12 می، 3 نیروی شبه نظامی، بخش زایمان بیمارستانی در منطقه شیعه نشین کابل را منفجر کردند که به دفعات توسط داعش (ولایت خراسان) هدف قرار گرفته است. آنها به مدت چهار ساعت زنان، کارگران، مادران و نوزادان آنها و پرسنل پزشکی را قتل عام کرده و حداقل 15 نفر را کشتند. همان روز، مهاجمان به یک مراسم خاکسپاری در ننگرهار (یکی دیگر از پایگاه‌های داعش) حمله کرده و در یک حمله انتحاری 25 نفر را کشته و 68 نفر را زخمی کردند.

در منطقه دیگر افغانستان، طالبان به اهداف نظامی و پلیس حمله کردند. این حمله در حالی است که هنوز جوهر توافق طالبان-آمریکا در اوایل مارس خشک نشده است. علیرغم شیوع کووید-19، طالبان آتش‌بس ملی را رد کرده و می‌خواهد مذاکرات را با حداکثر قدرت در میدان نبرد پیش برده و فرماندهان میانی خود را خشنود سازد. پس از حملات 12 می، دولت افغانستان از پایان «دفاع فعال» و آغاز عملیات‌های تهاجمی علیه طالبان خبر داده است. دولت افغانستان این حملات را به طالبان نسبت داده و اعلام کرد که واحدهای این گروه نظیر گروه حقانی با داعش ولایت خراسان نیروهای مشترکی تشکیل داده اند. طالبان مسئولیت حملات کابل و ننگرهار را رد کرده، اما داعش خراسان مسئولیت حمله دوم را برعهده گرفته است.

 

روند غیرمنتظره فرایند صلح

اظهارات اشرف غنی پایانی تلخ بر نسخه خوشبینانه از مذاکرات درون افغان محسوب می‌شود. این نسخه خوشبینانه تصور می‌کرد که بلافاصله پس از توافق آمریکا – طالبان، طالبان با دولت افغانستان بر سر میز مذاکره خواهد نشست و همزمان خشونت‌ها را کاهش خواهد داد. در توافق آمریکا- طالبان تصریح شده است که طالبان حمله‌ای تروریستی علیه دارایی‌های آمریکا یا خاک این کشور انجام ندهند و اجازه ندهد که تروریست‌ها از قلمرو تحت کنترل این گروه برای حمله حداقل علیه آمریکا و متحدان آن استفاده کنند.

در مقابل، آمریکا تا ژوئیه 2021 نیروهای خود را از افغانستان خارج خواهد کرد. ظاهرا ارتش آمریکا به این تفاهم نانوشته امیدوار است که طالبان در دوره خرو ج آمریکا و طی مذاکرات با دولت افغانستان، کاهش چشمگیر خشونت (شاید 80 درصد) را برقرار می‌کند. طالبان ادعا می‌کند که چنین تفاهم شفاهی وجود ندارد و یک و نیم سال گذشته نشان می‌دهد که این گروه طی مذاکرات هرگز به دنبال کاهش خشونت نبوده است. علاوه بر این، طالبان فکر می‌کرد که توافق نانوشته‌ای برای تبادل زندانیان وجود دارد به‌طوری‌که آمریکا دولت افغانستان را برای آزادی سریع 5 هزار زندانی طالبان مجبور خواهد کرد و پس از آن طالبان نیز به آزادی بیش از 1000 زندانی اقدام خواهند کرد. دولت غنی از این کار خودداری کرده و به این نتیجه رسید که با این کار، یکی از اندک اهرم‌های دولت در قبال آمریکا (در به رسمیت شناختن پیروزی انتخاباتی مورد مناقشه) و طالبان را از دست خواهد داد.

 

تغییر بازی بالقوه اما بعید

سوال این است که نیروهای آمریکا تا چه حدی به دفاع از نیروهای افغانستان خواهند پرداخت و آیا اقدامات آمریکا طالبان را به آغاز مجدد حمله علیه نیروهای آمریکایی تحریک خواهد کرد. ارتش آمریکا قبلا اعلام کرده است که علیرغم از سرگیری عملیات‌های تهاجمی توسط ارتش افغانستان، به حملات هوایی در دفاع از نیروهای افغان ادامه خواهد داد. آیا طالبان برخلاف توافق، به نیروهای آمریکایی حمله خواهد کرد؟ احتمالا دولت غنی (همانند بسیاری از مردم افغانستان) امیدوار است که حملات طالبان به نیروهای آمریکا، تصمیم آمریکا به خروج نظامی را تغییر دهد. بسیاری از سیاستمداران افغان به این باور غلط تاکید دارند که آمریکا افغانستان را منطقه‌ای با اهمیت ژئواستراتژیک می‌داند و ارتش خود را از آن خارج نخواهد کرد. بسیاری از شهرنشین‌های افغان خواستار ماندن آمریکا بوده و بیمناک هستند که خروج آمریکا به خونریزی بیش‌تر نظیر 12 می‌منجر شده و شرارت حکمرانی دهه 1990 طالبان را بازگرداند. با این حال، هر نوع حمله آتی طالبان به ارتش آمریکا، در حقیقت ممکن است دولت ترامپ را به خروج هرچه سریع‌تر از افغانستان ترغیب کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *