جدیدترین مطالب

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

Loading

أحدث المقالات

اعتراف‌ها و نگرانی اندیشکده آمریکایی از شکست سیاسی رژیم صهیونیستی در غزه

شورای راهبردی آنلاین-رصد: اندیشکده آمریکایی سیاست خاور نزدیک واشنگتن با اعتراف به اینکه رژیم صهیونیستی در جنگ غزه فاقد راهبرد است، هشدار داد سطح جنایات این رژیم به حدی رسیده است که حتی نزدیک‌ترین متحدانش هم نمی‌خواهند در آن‌ها شریک باشند.

ابعاد و پیامدهای سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سفر اخیر اردوغان به عراق، آن هم بعد از آخرین حضورش در بغداد که به 13 سال قبل برمی‌گردد، یکی از تحولات مهم سیاسی، اقتصادی و امنیتی در روابط دو کشور ارزیابی می‌شود.

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

Loading

تاثیر بحران کرونا و سقوط قیمت نفت بر ژئوپلیتیک خاورمیانه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: دو بحران کووید-19 و سقوط قیمت جهانی نفت، ژئوپلیتیک خاورمیانه را شدیدا تحت تاثیر قرار داده است. پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران با چالش‌های متفاوت این بحران‌ها مواجه هستند که با سیاست‌های داخلی و موضع سیاست خارجی آنها مرتبط است.

وب سایت موسسه روابط بین‌الملل ایتالیا در یادداشتی نوشت: اگرچه هر دو کشور برای مقابله با اثرات این همه‌گیری و شوک نفتی با مشکلاتی مواجه هستند؛ اما در نگاه اول، احتمالا عربستان سعودی از نظر ژئوپلیتیکی بازنده این وضعیت است. ایران علیرغم آسیب‌های کووید-19 و کمپین «فشار حداکثری» آمریکا، کمتر تحت تاثیر سقوط قیمت نفت قرار گرفته است.

گذشته از تغییر نظم منطقه‌ای، این دو بحران باعث تشدید روندهای موجود شده است که در آن، ایران فشار آمریکا را دفع کرده و نفوذ منطقه‌ای خود را حفظ می‌کند، در حالی که رهبران عربستان سعودی در حفظ امور داخلی و قیمت نفت در خارج دچار مشکل هستند.

همه گیری کووید-19 و سقوط قیمت نفت مشکلات جدی برای عربستان به وجود آورده است. در میان کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس)، عربستان دارای بیشترین نرخ ابتلا به کووید-19 بوده و بیش از یکصدوپنجاه نفر از اعضای خانواده پادشاهی به این ویروس مبتلا شده‌اند. برگزاری زیارت سالانه حج که میلیاردها دلار برای اقتصاد عربستان سودآوری داشت؛ احتمالا لغو خواهد شد. دولت عربستان اقتصاد را تعطیل کرده و در تلاش برای کاهش شیوع این بیماری، هزاران کارگر خارجی را اخراج کرده است.

با این وجود، در حالی که این بیماری عربستان را به بی‌ثباتی داخلی تهدید می‌کند، سقوط قیمت نفت خطر بزرگتری متوجه این کشور کرده و محاسبات اشتباه محمد بن سلمان، ولیعهد و حاکم بالفعل این کشور نیز موجب تشدید آن شده است.

از سال 2016، عربستان برای مقابله با اشباع نفت در بازار عرضه، با همکاری اوپک و روسیه به سازماندهی کاهش تولید پرداخته است. این ائتلاف، موسوم به اوپک پلاس، به تثبیت قیمت نفت مابین 50 تا 60 دلار پس از سقوط قیمت آن در سال 2015-2014 کمک کرد. ثبات قیمت به عربستان (که 80 درصد بودجه آن به نفت وابسته است) امکان داد تا طرح‌های اصلاحات بلندپروازانه‌ای برنامه‌ریزی کند که به چشم انداز 2030 معروف است.

در ماه مارس هنگامی که کووید-19 تقاضای نفت در چین را به رکود کشاند، عربستان تلاش کرد تا دیگر کشورهای اوپک پلاس را نیز در کمپین کاهش تولید با خود همراه سازد، اما روسیه با برنامه عربستان مخالفت کرد. ولیعهد عربستان نیز اعلام کرد که این کشور کاهش تولید را کنار گذاشته و تولید نفت را به حداکثر خواهد رساند تا قیمت نفت را بشکند و روسیه را برای بازگشت به میز مذاکره مجبور سازد.

این راهبرد شکست خورد، به‌طوری‌که با شروع «جنگ قیمت» در 8 مارس، قیمت نفت به کمتر از 30 دلار سقوط کرد، اما چیزی نگذشت که معلوم شد کووید-19 موجب سقوط هرچه بیش‌تر قیمت نفت خواهد شد، مگر اینکه اقدامی صورت گیرد. ظاهرا دونالد ترامپ از ولیعهد عربستان خواست تا ریاض برنامه جدیدی برای کاهش تولید به اجرا بگذارد و گرنه حمایت نظامی آمریکا را قطع خواهد کرد. بالاخره عربستان و روسیه با توقف جنگ قیمت موافقت کردند. اگرچه اوپک پلاس در 9 آوریل به توافق جدیدی رسید، اما این گروه تنها روی کاهش 9.7 میلیون بشکه در روز به توافق رسید در حالی که کووید-19 تقاضای نفت را در ماه می ‌احتمالا حدود 20-30 میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد. سقوط شاخص برنت در اواخر آوریل به کمتر از 20 دلار حاکی از آن است که اقدامات عربستان سعودی برای احیای بازارهای نفت تاثیر چندانی نگذاشته است.

تراز بودجه عربستان نیازمند نفت 55 دلاری است، اما نفت برنت برای ماه‌های آتی سال 2020 زیر 30 دلار معامله می‌شود. اقتصاد عربستان امسال 3 درصد کوچکتر خواهد شد و این دو بحران باعث بروز شک و تردید در رهبری محمدبن سلمان ولیعهد عربستان خواهد شد. همچنین، کمپین سیاست خارجی عربستان نیز عقب نشینی خواهد کرد و این اقدام احتمالا به نفع ایران، مهم‌ترین رقیب منطقه‌ای عربستان، خواهد بود.

تاثیر کووید-19 بر ایران بسیار شدیدتر از عربستان بوده است، اما علیرغم این، ایران به خاطر کاهش صادرات نفت ناشی از کمپین «فشار حداکثری» ترامپ، چندان تحت تاثیر سقوط قیمت نفت قرار نگرفته است. تا ژانویه 2020، تحریم‌های آمریکا صادرات نفت ایران را از 2.5 میلیون بشکه در روز به کمتر از 300 هزار کاهش داده بود. بودجه امسال ایران با این فرض بسته شده که صادرات نفت ناچیز خواهد بود و درآمد نفتی کلا 18 میلیارد دلار پیش بینی شده است. کاهش مضاعف بودجه و هزینه‌ها احتمالا به ایران امکان می‌دهد تا از این بحران مالی عبور کند.

صرف نظر از مشکلات چشمگیر اقتصادی، ایران ضمن دفع فشار آمریکا به گسترش نفوذ منطقه‌ای خود ادامه می‌دهد. در 22 آوریل، ایران با نمایش پیشرفت توانمندی‌های موشکی بالستیک خود، اولین ماهواره نظامی را به فضا فرستاد. در مقابل، عربستان به دنبال دوری از مناقشات منطقه‌ای بوده تا ثبات داخلی خود را حفظ کند. حملات انصارالله به آرامکو رهبران سعودی را وحشت زده کرد و آنها را به کاهش تنش با ایران سوق داد. در 8 آوریل، عربستان و متحدان آن با آتش بس در یمن موافقت کردند تا ظاهرا در شیوع کووید-19 «سلامتی و ایمنی» را حفظ کنند. اکنون ریاض به دنبال راهی برای خروج از این جنگ است.

علیرغم مشکلات اقتصادی و تداوم فشار آمریکا، این دو بحران فرصت مضاعفی در اختیار ایران قرار داده است تا در مواجهه با گرفتاری عربستان و سردرگمی آمریکا، موضع خود را حفظ کرده و حتی به گسترش نفوذ خود بپردازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *