جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

وخامت اوضاع ارتش اوکراین در میدان نبرد با روسیه

فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع ارتش این کشور در میدان نبرد با روسیه گفت: اعضای ناتو از وضعیت دشوار عملیاتی و راهبردی اوکراین در میدان نبرد مطلع هستند.

دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان

ایروان اعلام کرد: ارمنستان رویکرد مثبتی به تلاش‌های میانجی‌گری برای تحدید حدود مرزها بر اساس دستیابی به صلح واقعی پایدار در قفقاز جنوبی و همچنین به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی ارمنستان و جمهوری آذربایجان دارد.

بیمارستان شفاء، حافظه ی جنایات رژیم صهیونیستی

با گذشت بیش از 200 روز از تهاجم وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه، بیمارستان ها و مراکز درمانی در زمره مهم ترین اهداف حملات ارتش اسرائیل در خلال این نبرد بوده اند. بیمارستان شفا در خلال این نبرد شاهد سه مرحله از جنایات نظامیان صهیونیست بوده اند.

Loading

چشم‌انداز راهبرد چین در منطقه خلیج‌فارس

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در طول سالیان گذشته، فعالان سیاست خارجی منطقه خلیج (فارس) آمریکا را یگانه شریک راهبردی معتبر برای خود تصور می‌کردند، اما واقعیت‌های جدید اکنون این عقل متعارف را به چالش می‌کشد که آمریکا یگانه شریک معتبر این منطقه است.

کریستین میر در یادداشتی که وب‌سایت شورای آتلانتیک آن را منتشر کرد؛ نوشت: اکنون چین مهم‌ترین واردکننده صادرات نفتی کشورهای حوزه خلیج (فارس) به شمار می‌رود. از سوی دیگر، اهداف راهبردی چین به‌طور فزاینده‌ای بر ثبات خاورمیانه احاطه دارد و هم‌زمان، سیاست خارجی کنشگرانه شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین نیز مشارکت بیشتر چین در امنیت، اقتصاد و گفتمان این منطقه را تضمین کرده است.

مهم‌ترین دلیل تغییر تدریجی و ظاهراً برگشت‌ناپذیر محاسبات راهبردی این است که چین اکنون خریدار عمده نفت خاورمیانه محسوب می‌شود. وسعت چین و رشد سریع آن طی 30 سال اخیر به همراه کمبود نسبی منابع نفتی داخلی این کشور باعث شده است که پکن به مهم‌ترین بازار برای تولیدکنندگان نفت تبدیل شود. با افزایش وابستگی پکن به واردات نفت (حدود 72 درصد نفت مصرفی در چین از خارج وارد می‌شود) اهمیت ژئوپلیتیکی واردات نفت نیز [برای چین] افزایش یافته است.

بر اساس گزارش رویترز، در سال 2019 واردات نفت چین از عربستان سعودی سالیانه 47 درصد افزایش داشته و به 1.67 میلیون بشکه در روز رسیده است. این مقدار حدود 16.5 درصد از کل نفت وارداتی چین در آن سال بوده و عربستان برای چین به بزرگ‌ترین منبع واردات نفت خام تبدیل‌شده است.

دیگر کشورهای حوزه خلیج (فارس) نیز معمولاً جزو 10 تأمین‌کننده اصلی نفت خام چین به شمار می‌روند: بر اساس اداره کل گمرکات چین، در سال 2019 عراق با 1.01 میلیون بشکه در روز، سومین تأمین‌کننده واردات نفت خام چین بوده و عمان با 0.63، کویت با 0.43، ایران با 0.31 و امارات با 0.28 میلیون بشکه در روز به ترتیب، ششمین، هفتمین، هشتمین و نهمین تأمین‌کننده بزرگ نفت خام چین هستند. به‌طورکلی، تولیدکنندگان حوزه خلیج (فارس) بیش از 40 درصد واردات نفت چین را تأمین می‌کنند.

خلیج (فارس) برای چین تنها منبع فراوان واردات نفت نیست؛ بلکه گاز طبیعی نیز منبعی حیاتی بوده و در ترکیب انرژی چین، رشد سریعی داشته است. در حال حاضر، قطر بیش از 20 درصد واردات گاز چین را تأمین می‌کند. این مقدار از وابستگی وارداتی طبعاً ارزش راهبردی خاورمیانه را برای چین افزایش داده و به تغییر جهت سیاسی منجر شده است که طی سال‌های اخیر مشهود بوده است.

در سال 2016، چین اولین دستورالعمل سیاسی خود در قبال جهان عرب را منتشر کرده و شی جین پینگ، در سال 2016 و 2018 از این منطقه دیدار کرده است. پکن به‌طور فزاینده‌ای به حفظ مهم‌ترین منبع واردات خویش علاقه‌مند است. هم‌زمان، اهمیت راهبردی چین برای کشورهای حوزه خلیج (فارس) نیز افزایش یافته است. چین در انرژی به خلیج (فارس) متکی است و کشورهای خلیج (فارس) هم برای رونق اقتصادی به چین وابسته هستند.

گذشته از نفت، چین مهم‌ترین شریک تجاری کشورهای این منطقه به شمار می‌رود. چین مهم‌ترین شریک تجاری شورای همکاری خلیج (فارس) بوده و یکی از مهم‌ترین شرکای سرمایه‌گذاری این منطقه محسوب می‌شود. به همین جهت، کشورهای حوزه خلیج (فارس) در محاسبات راهبردی خود، پکن را وزنه‌ای مهم تلقی کرده و در میدان‌های نفتی امتیازات قابل‌توجهی به شرکت‌های چینی داده، تجهیزات نظامی چینی خریداری کرده و موافقت‌نامه‌های مشارکت راهبردی امضا کرده‌اند.

حتی قدرت نرم چین نیز در حال افزایش است – به‌عنوان‌مثال، در امارات معلمانی برای تدریس در کلاس‌های ماندارین (زبان استاندارد چینی) در 600 مدرسه استخدام شده‌اند، دولت امارات در جشن‌های سال نو چینی سنگ تمام گذاشته است و در طول شیوع کرونا ویروس جاری، نمادهای ملی با پیام حمایت از چین نورپردازی شده بودند.

ازاین‌رو، محاسبات راهبردی در هر دو طرف معادله ظاهراً در حال تحول است به‌طوری‌که چین بیش‌ازپیش به حوزه خلیج (فارس) متکی است و وابستگی این حوزه به چین نیز افزایش‌یافته است. بااین‌حال، چین هنوز به‌اندازه آمریکا به این منطقه متعهد نیست. برخلاف تفسیرها و نظرهای مخالف، آمریکا این منطقه را فراموش نکرده و همچنان به دنبال دستیابی به اهدافی ازجمله، تضمین آزادی حمل‌ونقل، حمایت از اسرائیل، بازدارندگی در برابر ایران و سرکوب گروه‌های تروریستی و شورشی است.

اما ورق در حال برگشتن است و نفوذ منطقه‌ای چین در حال افزایش است. با گذشت زمان، تمایل پکن به ارائه طیفی از طرح‌های راهبردی و تمایل کشورهای حوزه خلیج (فارس) به استقبال از آن، احتمالاً افزایش خواهد یافت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *