جدیدترین مطالب

الزامات ایران پس از مواجهه مقتدرانه با اسرائیل

الزامات ایران پس از مواجهه مقتدرانه با اسرائیل

محمدمهدی مظاهری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: هر چند مقامات کشورمان پیش از این حمله اعلام کرده بودند در صورت عملیات تلافی جویانه رژیم اسرائیل به خاک ایران، سریع و سخت به آن پاسخ خواهند داد؛ اما حمله اسرائیل (البته اگر حمله نهایی همین باشد) به حدی کم اثر  بود که به نظر نمی رسد جمهوری اسلامی ایران قصد پاسخگویی به آن را داشته باشد. با این وجود رسیدن اوضاع منطقه به این شرایط و قرار گرفتن در لبه مرز جنگ منطقه ای حاوی برخی درس ها و نکات است که باید به آنها توجه کرد. 

قدرت از غرب به شرق در حال انتقال است

کارشناس مسائل بین الملل گفت: قدرت در دنیا در حال جابه جایی از تمدن غرب به شرق است، با افول تدریجی آمریکا و همین طور کشور‌های غربی و وضعیت موجود، قدرت در طول زمان جابه جا می‌شود.

محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا

دبیرکل شورای علمای شیعه پاکستان در واکنش به اظهارات اخیر سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان مبنی بر تهدید به تحریم کشور‌های علاقه‌مند به توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران گفت: این رویکرد یکجانبه را شدیداً محکوم می‌کنیم.

Loading

أحدث المقالات

رشد علمی و دستیابی به مرزهای دانش، گفتمان محوری انقلاب اسلامی است

تهران- ایرنا- معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: پس از انقلاب اسلامی نگاه به علم و فناوری توسعه و گسترش یافت زیرا رشد علمی و دستیابی به مرزهای دانش دال مرکزی گفتمان انقلاب اسلامی است.

کرملین: شرکت مستقیم آمریکا در درگیری اوکراین نتیجه عملیات ویژه نظامی روسیه را تغییر نخواهد داد

دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه به خبرنگاران گفت که ایالات متحده مستقیماً در درگیری در اوکراین دخالت دارد، اما این نمی تواند نتیجه عملیات ویژه نظامی روسیه را تغییر دهد.

ریابکوف: هدف بلینکن تضعیف روابط روسیه و چین است

معاون وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به اینکه واشنگتن می‌خواهد با سفر بلینکن به چین «ارتباط مسکو و پکن» را تضعیف کند، گفت: محرومیت شهروندان روس از پروازهای ترکیه به مقصد کشورهای منطقه آمریکای لاتین با اعمال فشار آمریکا مربوط است.

واکنش تند بیروت به فرود یک هواپیما با عبارت حک‌شده «تل‌آویو»

بعد از فرود یک هواپیمای اتیوپیایی در فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری در بیروت که روی آن عبارت «تل‌آویو» حک شده بود، سازمان هواپیمایی لبنان فورا شرکت صاحب این هواپیما را مجبور کرد تا عبارت مذکور را پاک کند و دیگر چنین موضوعی تکرار نشود.

Loading

تاثیر بحران کرونا بر روابط چین و روسیه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پس از بروز شکاف در روابط روسیه-آمریکا، پوتین برای مقابله با تحریم‌های غرب به چین روی آورده است. در اکتبر 2019، رئیس جمهور روسیه کمک مسکو به پکن در ساخت سامانه هشدار زودهنگام حمله موشکی را تایید کرده و روابط چین-روسیه را به عنوان «روابط ائتلافی در معنای کامل مشارکت راهبردی چندبعدی» توصیف کرده است.

وب سایت اندیشکده کارنگی در یادداشتی نوشت: اگرچه مرحله اول شیوع کرونا ویروس ضربه‌ای بر دیدگاه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، درباره شبه ائتلاف چین-روسیه وارد کرد، اما به هر حال، این همه‌گیری باعث تعمیق روابط این دو کشور خواهد شد. با تشدید رقابت جهانی بین آمریکا و چین، تغییر جهت پکن به سمت روسیه و منطقه وسیع اوراسیای پسا شوروی احتمالا پیامدهای جهانی خواهد داشت.

پس از موضوع کریمه و در پی تیرگی روابط چین-آمریکا تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ، اساس سیاست کرملین گسترش سریع روابط امنیتی، اقتصادی و انرژی با پکن بوده است. از سال 2014، مسکو و پکن به تدریج به دنبال رزمایش نظامی مشترک و توافق بهره‌برداری از انرژی و خط لوله بوده و برای مهار قدرت آمریکا در مسائلی نظیر جنگ سوریه، بحران هسته‌ای کره شمالی و آینده اداره اینترنت، نقش پلیس بد و پلیس خوب را دنبال کرده‌اند.

اکنون بروز کرونا ویروس، بدگمانی عمیق موجود بین این دو همسایه غول‌آسا را نمایان کرده است. از نظر چین، روسیه برای رقابت با چین یا آمریکا در رهبری جهان یک ابرقدرت واقعی محسوب نمی‌شود. اگرچه بطور رسمی بیان نمی‌شود، اما بسیاری از ناظران صریح‌اللهجه روسی و چینی، روسیه را در شرایط افولی بلندمدت و در بحبوحه کاهش جمعیت توصیف می کنند که دارای مشکلات داخلی فزاینده و وابستگی تک بعدی به صادرات نفت و گاز است.

از طرف دیگر، روسیه جزو اولین کشورهایی بود که از ماه فوریه ورود شهروندان چین را ممنوع کرده و به سرعت مرز 2600 مایلی خود با چین را بست. دانشجویان چینی از سراسر روسیه اخراج شدند و اتباع چینی در خیابان‌های شهرهای روسیه مورد آزار و اذیت قرار گرفتند، به‌طوری‌که این مسئله موجب اعتراض رسمی پکن شد.

با این حال، درست چند هفته بعد شرایط تغییر کرده است. در حالی که روسیه و کشورهای آسیای مرکزی برای مقابله با چالش ناشی از همه گیری دست و پا می زنند، چین بیش از پیش در کانون محاسبات آنها قرار گرفته است. تحت این شرایط چالش‌آور، چین بی‌تردید مهم‌ترین شریک خارجی این دولت‌های درگیر با این چالش ها محسوب می شود. احتمالا تنها روزنه امید صادرکنندگان کالا در روسیه و آسیای مرکزی این است که چین احتمالا اقتصاد خود را زودتر از آمریکا و اروپا احیا خواهد کرد. در حالی که صادرات نفت روسیه به اروپا رو به کاهش است، حجم این صادرات به چین تا به حال به لطف تمایل پکن به پرکردن ذخایر راهبردی به قیمت مطلوب، ثابت بوده است.

نخبگان کرملین امیدوار هستند که چین در حمایت از اقتصاد متزلزل روسیه و پیشگیری از بیکاری فزاینده و به تبع آن، ناآرامی‌های اجتماعی اقدامات گسترده‌ای خواهد کرد و به سرمایه‌گذاری دولتی در ساخت و ساز و زیرساخت ها، از جمله تسریع ارائه شبکه 5 جی، ادامه خواهد داد. رهبران متزلزل کشورهای اوراسیا برای تقلید از مدل نظارت و کنترل اجتماعی چین اشتهای زیادی دارند. تا قبل از همه‌گیری کرونا ویروس، شرکت‌های چینی ازجمله هواوی، محصولات خود را به طور تهاجمی به رهبران اقتدارگرای این منطقه تحمیل کرده‌اند.

اهمیت فزاینده شبکه مخابراتی در اقتصاد روسیه بدین معناست که کرملین نیز به برنامه خود برای ارتقای زیرساخت‌های دیجیتال روسیه، ازجمله ارائه 5 جی، شتاب خواهد بخشید. با توجه به بی‌اعتمادی عمیق سرویس‌های امنیتی روسیه به شرکت‌های فن آوری غربی، شرکت ZTE و هوواوی در صدر رقابت تامین سخت افزارهای اصلی بازار 5 جی روسیه قرار دارند. به لطف محدودیت‌های بودجه دولتی روسیه، شرکت‌های چینی در ارائه فن آوری‌های پیشرفته با قیمت پایین نسبت به شرکت‌های غربی مزیت واضحی دارند.

قبل از همه‌‌گیری کرونا ویروس، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، تلاش می کرد تا کرملین را متقاعد کند که همه تخم‌مرغ‌های خود را در سبد چین نگذارد. وی برای جلوگیری از ظهور محور چین-روسیه، آشکارا به بهبودی روابط اروپا با روسیه فرا خواند. بر اساس مصاحبه مکرون با اکونومیست، غرب باید گزینه‌ای پیش روی پوتین قرار دهد تا وی را به آغوش چین نسپارد.

در حال حاضر پرداختن به این بحث ها بسیار دشوار است، زیرا اروپا خود در رکود دردناکی افتاده است. در هر حال، پکن می خواهد به عنوان عامل عمده رشد اقتصادی، تامین کننده فن‌آوری‌های حساس و موسس شکل‌های جدیدی از کنترل سیاسی برای رژیم‌های متزلزل، نقش خود را در اوراسیا گسترش دهد. به طور متناقضی، شیوع کرونا ویروس احتمالا چین را یک گام به برقراری یک نظم منطقه‌ای با محوریت پکن نزدیک سازد که بخش وسیعی از مناطق اوراسیا را پوشش می دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *