جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading

وضعیت دشوار ترکیه در ادلب و جنگ سوریه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ترکیه با چالش مشروعیت‌بخشی به اقداماتش در سوریه مواجه شده است، اگرچه انگیزه‌هایی همچون دغدغه‌های امنیتی و کمک‌های انساندوستانه به آوارگان سوری را برای توجیه اقدامات خود مطرح می‌سازد. از سوی، دیگر متحدان غربی ترکیه به واسطه اختلاف نظر با این کشور در خصوص هزینه نگهداری آوارگان، آنکارا را تنها گذاشته‌اند.

گونکا اکوز گوک در مطلبی که موسسه امور بین‌الملل استرالیا منتشر کرد، نوشت: جنگ در سوریه به نقطه عطفی در سیاست خارجی ترکیه در قبال منطقه خاورمیانه تبدیل شده است. آنکارا با وضعیت دشوار و مشکل فزاینده‌ای جهت پی‌جویی سیاست‌هایش در قبال سوریه مواجه شده است.

جنگ خشونت‌بار در سوریه از سال 2011، به بخش عمده این کشور آسیب زده است. براساس آمار کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در ماه‌های اخیر فقط در استان ادلب به عنوان یک منطقه آشوب‌زده در شمال شرق سوریه بیش از 900 هزار نفر خانه‌های خود را ترک کرده‌اند.

ترکیه که میزبان نزدیک به 1 میلیون مردم آواره سوریه است تصمیم به گشودن مرزهایش به اروپا بر روی آوارگان گرفته و بعد از کشته شدن 30 تن از سربازهایش از ناتو درخواست نشست مشورتی کرده است.

تشدید درگیری در ادلب بین ارتش سوریه و نیروهای ترکیه، مسائل زیادی درباره آینده تلاش‌های چندجانبه جهت یافتن راه حل برای بحران سوریه مطرح ساخته است؛ بحرانی که چندین سال است ادامه دارد. ازجمله مسائل مطرح شده در باره آینده سوریه می‌توان به مشارکت شکننده ترکیه – روسیه در ادلب، سرنوشت توافق اتحادیه اروپا – ترکیه درباره آوارگان سوری و بدترشدن وضعیت انسانی آوارگان اشاره کرد.

 

سیاست خارجی ترکیه در منطقه

سیاست خارجی ترکیه بر پایه اصل آرامش در داخل و جهان بنا شده است. با توجه به موقعیت جغرافیایی این کشور که در مجاورت نواحی بی‌ثبات و بحرانی خاورمیانه قرار دارد، آنکارا همیشه ناچار بوده ابزارهای سیاست خارجی‌اش را در بستر تحولات شکننده منطقه‌ای انتخاب کند. ترکیه از زمان عصر جنگ سرد برای یافتن موازنه بین مناسباتش با غرب و روابط با همسایگانش در منطقه تقلا کرده است.

ترکیه بعد از تلاش‌های ناموفقش برای تشکیل منطقه پرواز ممنوعه در مناطق شمالی سوریه، تصمیم به مداخله نظامی در این کشور گرفت. آنکارا برای توجیه مداخله نظامی‌اش در سوریه به دغدغه‌های امنیتی و انگیزه‌های انسانی در ارتباط با آوارگان سوری متوسل شد.

 

همکاری روسیه ترکیه در سایه تحولات ادلب

سال‌ها پس از 2016، همکاری بین ترکیه و روسیه در چند زمینه افزایش داشته است که ازجمله می‌توان به خط لوله گاز ترک استریم و تحویل سامانه دفاع هوایی اس- 400 اشاره کرد. تحویل سامانه دفاع هوایی روسی به ترکیه در زمانی اتفاق افتاد که حمایت واشنگتن از اکراد منجر به نارضایتی آنکارا هم از آمریکا و هم از ناتو شده است. همکاری با روسیه، آنکارا را قادر می‌سازد تا سطحی از استقلال را در روابطش با متحدان غربی و اعضای ناتو حفظ کند و نیز فرصتی برای نمایش بدیل غرب در مناسباتش است.

اگرچه روسیه و ترکیه همکاری در سوریه را در چارچوب گفتگوهای آستانه در سال 2017، برای طرح مشترک آتش بس آغاز کردند، اما این دو کشور به‌طور اساسی از راه‌حل‌ها برای جنگ در سوریه به‌طور اعم و درگیری در ادلب به‌طور اخص حمایت کردند.

ترکیه عمدتاً به دنبال مقابله با افزایش نفوذ یگان‌های مدافع خلق و جلوگیری از تسری این نفوذ به داخل خاک خود و برقراری منطقه پرواز ممنوعه بوده است. اما در سوی دیگر، روسیه از دولت سوریه حمایت می‌کند و به دنبال دولت فراگیر در این کشور با حضور همه طرف‌ها و گروه‌های سوری ذینفع، ازجمله اکراد در روند برقراری صلح فراگیر است. روسیه همچنین به دنبال برچیدن فعالیت‌های تروریستی است. در حالی که ترکیه از دولت اسد انتقاد می‌کند، روسیه از ترکیه به واسطه عدم مقابله با فعالیت‌های تروریستی انتقاد کرد.

بعد از گفتگوهای فشرده بین پوتین و اردوغان، آتش بس در ادلب برقرار شد و طرفین در خصوص کاهش درگیری و گشتزنی مشترک نیز توافق کردند. البته احتمال تبدیل شدن این توافق به صلح دائمی در ادلب اندک است.

 

نتیجه‌گیری

اگرچه پتانسیل ترکیه در موضوعات و مسائل منطقه‌ای در برخی موارد همچون مشارکت در گفتگوهای صلح آستانه وجود دارد، اما به نظر می‌رسد آنکارا در شرایط دشواری گیر کرده و به بخشی از رقابت‌های درون منطقه‌ای و فراتر از آن تبدیل شده است.

به واسطه اختلاف نظر ترکیه با روسیه و ایران در خصوص دولت سوریه و نیز به دلیل اختلاف نظر ترکیه با متحدان غربی‌اش در خصوص پیشبرد استراتژی‌ها در قبال سوریه، آنکارا یا تنها مانده یا باید به بخشی از بازی قدرت بین روسیه ایران از یک سو و آمریکا و اتحادیه اروپا در سوی دیگر در ارتباط با سوریه به پیوندد.

روی هم رفته، درخواست ترکیه از ناتو برای تشکیل نشست مشورتی اضطراری و بازگشایی مرزهایش به سمت اروپا به روی آوارگان بار دیگر نشان از تلاش آنکارا برای قرار دادن بحران سوریه در دستورکار بین‌المللی دارد. این تلاش ترکیه دو هدف را مد نظر دارد. اول اینکه به غرب برای پرداختن به مسئله آوارگان فشار وارد سازد. دوم اینکه اتحادیه اروپا را وادار سازد تا به روسیه برای حصول توافق در خصوص سوریه فشار وارد نماید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *