جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

حملات «گسترده» روسیه به نیروگاه‌های تولید برق اوکراین

اوکراین می‌گوید ارتش روسیه در حملات «گسترده» تأسیسات انرژی این کشور را هدف قرار داده است و از سوی دیگر فعالیت یک پالایشگاه نفت روسیه بر اثر حمله پهپادی کی‌یف متوقف شده است. همچنین اعلام شده که این حملات تلاف جانی نیز داشته، اما جزئیاتی در این زمینه منتشر نشده است.

همکاری قزاقستان و افغانستان در حوزه معادن

تهران- ایرنا- معاون نخست‌وزیر قزاقستان، در دیدار با سرپرست وزارت معادن و نفت حکومت سرپرست طالبان گفت: آستانه خواهان تقویت روابط ۲ کشور برای توسعه دادوستد و همکاری اقتصادی در بخش‌های مختلف از جمله در بخش معادن با افغانستان است.

Loading

نگاهی به رزمایش اتمی اخیر پنتاگون با هدف مقابله با روسیه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: آیا آمریکا واقعاً دست به انتقام هسته‌ای تاکتیکی علیه استفاده روسیه از تسلیحات هسته‌ای غیرراهبردی در جریان حمله به یکی از متحدان ناتو خواهد زد؟ به قول هملت این یک سوال است.

کان کاساپوغلو در مطلبی که مرکز مطالعات اقتصادی و سیاست خارجی منتشر کرد، نوشت: در فوریه 2020، فرماندهی استراتژیک آمریکا تمرین نظامی با هدف شبیه‌سازی تبادل هسته‌ای محدود با نیروهای هسته‌ای روسیه انجام داد.

گزارش‌های خبری حاکی از آن است که در تمرین نظامی یادشده، استفاده از تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی در ضربه اول توسط مسکو در میدان اروپا و پاسخ آمریکا شبیه‌سازی شد.

تمرین نظامی پنتاگون متمرکز بر استفاده از موشک‌های بالستیک مجهز به کلاهک کوچک هسته‌ای قابل پرتاب از زیردریایی موسوم به W76-2 بود. به‌ویژه سند بازنگری وضعیت هسته‌ای سال 2018 به برنامه‌های ترامپ جهت ساخت و تولید موشک‌های بالستیک مجهز به کلاهک کوچک هسته‌ای قابل پرتاب از زیردریایی موسوم به W76 اشاره دارد.

کلاهک جدید مبتنی بر سلاح گرما-هسته‌ای W76 با قدرت انفجار 90 کیلوتن (مقدار انرژی آزاد شده در اثر انفجار) است. گزارش‌های موجود درباره انواع مختلف کلاهک‌های کوچک هسته‌ای موسوم به W76-2 نشان می‌دهد که کلاهک هسته‌ای تاکتیکی جدید قدرت انفجار کمتر از 10 کیلوتن دارد.

 

تسلیحات هسته‌ای غیرراهبردی روسیه

نگاه دقیق‌تر به مباحث سیاسی و نظامی کشورهای غربی، به‌ویژه آمریکا در ارتباط با تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی روسیه یا تسلیحات هسته‌ای غیرراهبردی در واژگان نظامی روسیه بیانگر دو مکتب فکری متمایز است.

از یک‌سو، دیدگاه خوش‌بینانه برآورد می‌کند که روسیه نمی‌تواند منازعه هسته‌ای محدود را حفظ کند و کرملین این واقعیت را درک کرده است. از این رو، برنامه‌ریزان نظامی روسیه به هرگونه گزینه هسته‌ای در منبع متعارف متوسل نخواهند شد.

از سوی دیگر، دیدگاه محتاطانه‌تر دارایی‌های هسته‌ای غیرراهبردی روسیه را مد نظر قرار می‌دهد که شامل 2000 کلاهک است و بخش جدایی‌ناپذیر از برنامه‌ریزی نظامی این کشور است. اگر درست باشد، این امر نشانه پتانسیل بسیار خطرناک برای تشدید تقابل در منطقه نظامی روسیه غرب و جناح شرقی ناتو است.

نوشته‌ها و گزارش‌های کشورهای غربی بر دو سناریوی استفاده از سلاح هسته‌ای غیرراهبردی در ضربه اول متمرکز است.

سناریوی اول حول محور ضربه هسته‌ای محدود به تجمّعات، تاسیسات و نیروهای ناتو در جناح شرقی با هدف کسب برتری قرار دارد.

سناریوی دوم چشم‌انداز نمایش ضربه توسط روسیه با هدف وارد نساختن خسارت، ولی بازداشتن بسیج تمام عیار نیروها و دارایی‌ها توسط ناتو را ارزیابی می‌کند.

 

سناریوهای خطرناک

نیروهای مسلح روسیه چه زمان و تحت چه شرایطی از تسلیحات تاکتیکی در وضعیت درگیری استفاده خواهند کرد؟

تمرین‌های نظامی عمده روسیه ماهیت هسته‌ای را به تصویر کشیده‌اند. در تمرین نظامی زاپاد از سال 1999 (تمرین نظامی اصلی که هر سال در بخش غربی روسیه برگزار می‌شود)، نیروهای مسلح این کشور استفاده از سلاح هسته‌ای در ضربه اول را بارها شبیه‌سازی کرده‌اند. این تمرین بعداً به تمرین‌های نظامی وستوک (تمرین نظامی عمده در شرق روسیه) نیز تسری پیدا کرد.

به علاوه، سناریوهای هسته‌ای روسیه در مجموعه گسترده‌ای از ماموریت‌ها صورت می‌گیرد که شامل استفاده از ابزار‌های کوچک علیه تهدید جدایی‌طلبان تا ضربات هسته‌ای عمده با موشک‌های بالستیک قاره‌پیما است. حتی خطرناک‌تر اینکه، در اوج عملیات جنگ ترکیبی روسیه در سال 2014 در اوکراین، مسکو تمرین هسته‌ای گسترده‌ای انجام داد.

دکترین نظامی فعلی روسیه در سال 2014 منتشر شد. براساس این سند راهبردی، مسکو می‌تواند به گزینه هسته‌ای علیه حمله هسته‌ای به هر بخش از خاک روسیه یا متحدانش و نیز واکنش متقابل به یک تهدید متعارف چالش‌انگیز متوسل شود که می‌تواند به‌طور اساسی تهدید موجودیتی باشد.

برنامه‌ریزی دفاعی فعلی روسیه سه لایه جغرافیایی جنگ (محلی، منطقه‌ای و در مقیاس بزرگ) را مد نظر دارد. درگیری محلی شامل استفاده محدود از ظرفیت نبرد و بدون استفاده از سلاح هسته‌ای است. جنگ‌های منطقه‌ای که به‌واسطه درگیری‌های محلی ممکن است تشدید شود ماهیت بین کشوری دارد و ممکن است استفاده از ظرفیت‌های هسته‌ای ضرورت پیدا کند. جنگ‌ها در مقیاس بزرگ فراتر از درگیری‌های مسلحانه منطقه‌ای است و می‌تواند تبادل هسته‌ای گسترده را به همره داشته باشد.

 

بروز جنگ

براساس برآورد آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا درباره قدرت نظامی روسیه، ارتش این کشور روبه گسترش است و از واحدهای بزرگ با تجهیزات و ادوات سنگین تشکیل شده که قادر به پیشبرد جنگ مدرن تمام عیار است. روسیه ارتشی دارد که می‌تواند در کشورهای دیگر در حوزه پیرامونی خود یا مناطق دورتر مداخله کند. ارتش جدید روسیه ابزاری است که می‌تواند برای تقویت بلندپروازی مسکو به‌عنوان نیروی پیشرو در جهان چندقطبی مورد استفاده قرار گیرد.

در راستای ارزیابی فوق‌الذکر و براساس گزارش‌های اندیشکده رند، ارتش روسیه ظرف کمتر از سه روز می‌تواند در اطراف پایتخت‌های منطقه بالتیک مستقر شود.

نیروهای مسلح روسیه توانایی بسیج تعداد قابل توجهی از نیروها در زمان کوتاه، بهره‌برداری از ابهامات سیاسی و نظامی در دوره انتقال از زمان صلح به زمان جنگ و انجام مانورهای نظامی در مقیاس بزرگ دارد. وجود سلاح و ابزار‌های ضددسترسی و منع منطقه‌ای در زرادخانه تسلیحات راهبردی روسیه همراه با برتری مهم مسکو در جنگ الکترونیکی به نیروهای زمینی کرملین زمان کافی جهت انجام عملیات رعدآسا می‌دهد.

براساس دکترین نظامی روسیه و اصلاحات دفاعی در زمان پوتین، ستادهای عملیاتی دیگری به نیروهای مسلح اضافه شده‌اند. این تقویت نظامی سازماندهی بهتری در اختیار واحدها و تیپ‌ها در زمان انجام حملات قرار می‌دهد.

از سوی دیگر، از زمان پایان جنگ سرد، اغلب کشورهای عضو ناتو در ظرفیت‌های ترکیبی نیروهای مسلح در مقیاس بزرگ سرمایه‌گذاری نکرده‌اند. در صورت تصمیم کرملین به محک زدن انسجام متحدان غربی، این کار را باید با استفاده از عامل غافلگیری انجام دهد. روسیه قادر به ابهام‌آفرینی در منطقه خاکستری در زمان تغییر از زمان صلح به زمان جنگ است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *