جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

تلاش محمد بن ‌سلمان برای نمایش قدرت

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تحرکات اخیر حکام سعودی می‌تواند شروعی برای تاجگذاری ولیعهد عربستان باشد.

سینزیا بیانکو در مطلبی که شورای روابط خارجی اروپا منتشر کرد، نوشت: عربستان با بازداشت تعدادی از اعضای ارشد خانواده سلطنتی و سقوط قیمت نفت به لرزه در آمده است.

هر دو اتفاق ظاهراً شاهدی است که محمدبن‌سلمان مشتاق است که قدرت خود را هم در داخل مرزها و هم فراتر از مرزهای این کشور تحکیم بخشد.

اوپک اخیراً درخواست یک نشست فوق‌العاده با کشورهای غیرعضو نمود تا درباره تاثیر شیوع ویروس کرونا بر بازار جهانی نفت تبادل نظر صورت گیرد. در این نشست عربستان قویاً به دنبال تمدید توافق قبلی با روسیه برای کاهش تولید نفت بود تا قیمت نفت تقویت شود. روسیه به‌عنوان کشوری که از کاهش سفارش‌های چین کمتر متاثر شد، نگران آن بود که کاهش تولید بر منابع مالی و درآمد آن تاثیر بگذارد.

از این رو، مسکو با تمدید توافق قبلی موافقت نکرد و به سال‌ها همکاری راهبردی بلندمدت در زمینه بازار نفت بین دو کشور پایان داد. عربستان بلادرنگ انتقام گرفت و قیمت نفت صادراتی خود را 10 درصد کاهش داد. راهبرد ریاض بهره‌گیری از اهرم ظرفیت منحصربفردش به‌عنوان کشور تعیین‌کننده در بازار نفت است و شرط‌بندی کرد که روسیه قادر نیست قیمت پایین نفت را تحمل کند. ریاض بر این باور است که در چنین شرایطی این بار تحت رهبری عربستان توافق جدید حاصل خواهد شد.

این استراتژی ممکن است موثر واقع شود، اما تاثیر فوری آن بر بازار جهانی انرژی فاجعه‌آمیز خواهد بود. کاهش قیمت نفت برنت به 28 دلار، شوک زیادی به بازارهای سهام در سراسر جهان وارد ساخته است. این امر باعث سقوط 8 درصدی ارزش سهام آرامکو نیز شده است.

شرایط اقتصادی نامعلوم ممکن است مشکلات زیادی برای محمدبن‌سلمان ایجاد کند. او اخیراً شهروندان عادی و صاحبان تجارت و سرمایه‌داران را به خرید سهام آرامکو ترغیب کرده است.

محمدبن‌سلمان همچنین مدت طولانی است که حامی خصوصی‌سازی و تجاری‌سازی اقتصاد عربستان است. در ایام رکود اقتصادی، چنین تغییرات اقتصادی نسبت به شوک‌های اقتصادی آسیب‌پذیرتر هستند. به علاوه، کاهش طولانی مدت قیمت نفت می‌تواند محدودیت‌های اقتصادی جدی بر پروژه‌های سرمایه‌گذاری در چارچوب سند چشم‌انداز 2030 و برنامه رفاه اجتماعی که عربستان به‌طور سنتی به شهروندانش ارائه می‌کند وارد سازد. چنین وضعیتی می‌تواند منجر به نارضایتی در داخل عربستان شود.

با چنین سابقه‌ای، حساسیت خاندان سلطنتی عربستان نسبت به انتقادها و نارضایتی‌ها از استراتژی‌های محمدبن‌سلمان به اوج خود رسید. ولیعهدی محمدبن‌سلمان خاندان سلطنتی سعودی را قطبی کرده است. گروه قدیمی در خاندان سلطنتی شامل اعضای ارشد که شدیداً نسبت به مسیر فعلی بدبین هستند، بر این باورند که در سنت چند دهه‌ای در تمامی زمینه‌ها اختلال ایجاد شده است. اعضای ارشد خاندان سلطنتی نسبت به اصلاحات لیبرالیستی، نوسازی شتابزده و رادیکالِ الگوی سیاسی و اقتصادی که منافع مقرر و تثبیت‌شده و شبکه‌های پشتیبانی را تضمین می‌کند، تاکتیک‌های قیمت نفت، جنگ علیه یمن، استراتژی‌های مخاطره‌آمیز سرمایه‌گذاری و شناورسازی آرامکو بدبین هستند.

اعضای ارشد خاندان سلطنتی که در ساعات اولیه روز یکشنبه دستگیر شده‌اند دارای ارتباطات بین‌المللی هستند. به‌عنوان مثال محمدبن‌نایف، ولیعهد سابق، ازجمله گزینه‌های مطلوب جانشینی سلطنت بود. هر یک از افراد قدیمی و ارشد خاندان سلطنتی منتقد سیاست‌های فعلی عربستان هستند. محمد‌بن‌نایف در سال 2017، بالاجبار بازنشسته شد و محمدبن‌سلمان جای وی را گرفت. محمد‌بن‌نایف هم منتقد جنگ علیه یمن و هم منتقد سیاست به‌شدت تهاجمی عربستان علیه قطر و ترکیه است. وی از سال 2017 به اینطرف تحت نظر بوده، دارایی‌هایش بلوکه شده و رفت‌وآمدهایش به‌شدت محدود شده است.

دومین فرد بازداشت‌شده از اعضای ارشد خاندان سلطنتی، شاهزاده احمدبن‌عبدالعزیز است که برادر جوانتر ملک سلمان است. وی برای مدتی مخالف برنامه‌های برادرزاده‌اش یعنی محمدبن‌سلمان بوده است. وی در سال 2018 در لندن همراه با گروهی از معترضان سعودی نسبت به جنایات آل سعود در یمن اعتراض کردند و ملک سلمان و محمدبن‌سلمان را مسئول این جنایات برشمردند.

در نامه‌ای که در سال 2015، برای گاردین ارسال شد، احمدبن‌عبدالعزیز تنها جانشین مشروع توسط تعدادی از اعضای خاندان سلطنتی شناسایی و معرفی شد که این افراد رهبری محمدبن‌سلمان را رد کردند. در سال 2017، احمد‌بن‌عبدالعزیز یکی از سه نفر از اعضای خاندان سلطنتی بود که در شورای بیعت به ولیعهدی محمدبن‌سلمان رﺃی نداد و از وی حمایت نکرد.

در حالی که شواهد و مدارک روشنی از مشارکت فعالانه این افراد برای برنامه‌ریزی جهت انجام کودتا علیه محمدبن‌سلمان وجود ندارد، به‌طور رسمی اتهام خیانت علیه آن‌ها صادر شد. بعلاوه، چندین شاهزاده دیگر دستگیر شده‌اند یا در بازداشت خانگی بسر می‌برند. اخبار حاکی از آن است که محمدبن‌سلمان در نظر دارد میزان وفاداری را در وزارت کشور که مدتی تحت مدیریت محمدبن‌نایف و احمدبن‌عبدالعزیز قرار داشته مورد بررسی قرار دهند.

به باور برخی از کارشناسان، دستگیری و بازداشت تعداد زیادی از خاندان سلطنتی برای قدرت‌نمایی محمدبن‌سلمان و ارعاب آن دسته از اعضای ارشد خاندان سلطنتی است که منتقد ولیعهد عربستان می‌باشند. بعلاوه، این قدرت‌نمایی با هدف آماده‌سازی و هموارسازی مسیر برای تاجگذاری پس از پدرش در آینده نزدیک است.

صرفنظر از اینکه تلاشی برای انجام کودتا صورت گرفت یا خیر، به‌طور فزاینده چنین بنظر می‌رسد که محمدبن‌سلمان برای دستیابی به تخت و تاج عجله دارد. بدون تردید محمدبن‌سلمان به‌دنبال پشت سر گذاشتن دوره گذار در زمان حیات ملک سلمان به‌عنوان پشتیبان اصلی‌اش است، چراکه احتمال بروز چالش برای شورای بیعت و ساختار حکومت در زمان حیات ملک سلمان کمتر است. در چنین شرایطی ملک سلمان خود را بازنشسته می‌نماید و خادم الحرمین و الشریفین خواهد بود و فرزندش که از سال 2009 دست راستش بوده قدرت را دست خواهد گرفت؛ امری که ملک سلمان مدت‌ها دنبال آن بوده است.

به علاوه، محمدبن‌سلمان متحدی به نام دونالد ترامپ دارد. این در حالی است که نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا از حزب دمکرات به‌شدت منتقد اتحاد آمریکا – عربستان هستند تا جاییکه برنی سندرز حکام سعودی را اوباش قاتل نامیده است.

برخی از افراد نزدیک به محفل محمدبن سلمان، ریاست گروه 20 در نشست نوامبر 2020 را زمان مناسبی برای انجام دوره انتقالی می‌دانند.

آنچه که حکام سعودی نادیده می‌گیرند این است که تحرکات برای ورود به جنگ قیمت نفت در جریان همه‌گیری شیوع ویروس کرونا یا حرکت پیشدستانه برای سرکوب اعضای ارشد خاندان سلطنتی و نهادهای حکومتی به‌شدت رهبران جهان را نگران می‌سازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *