جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

پشت‌پرده استعفای مقام‌های نظامی-اطلاعاتی صهیونیست‌ها

«استعفای رئیس بخش اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل و همچنین فرمانده منطقه مرکزی ارتش رژیم اشغالگر قدس به همراه تنی چند از دیگر فرماندهان میدانی صهیونیست ها، نشان می دهد که رجزخوانی های مقام های ارشد اسرائیلی در بحبوحه جنگ غزه، نه از موضع قدرت بلکه برای لاپوشانی ضعف های این رژیم است.»

پشت‌پرده استعفای مقام‌های نظامی-اطلاعاتی صهیونیست‌ها

«استعفای رئیس بخش اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل و همچنین فرمانده منطقه مرکزی ارتش رژیم اشغالگر قدس به همراه تنی چند از دیگر فرماندهان میدانی صهیونیست ها، نشان می دهد که رجزخوانی های مقام های ارشد اسرائیلی در بحبوحه جنگ غزه، نه از موضع قدرت بلکه برای لاپوشانی ضعف های این رژیم است.»

Loading

تأثیر ویروس کرونا بر اقتصاد کشورهای عرب منطقه خلیج‌فارس

شورای راهبردی آنلاین – رصد: کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس به‌طور خاص به صادرات انرژی متکی هستند و 85 تا 90 درصد از درآمدهای آن‌ها از محل صادرات انرژی است. بعلاوه، 67 درصد از انرژی کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس به شرق آسیا صادر می‌شود.

جاناتان فولتن در مطلبی که شورای آتلانتیک آن را منتشر ساخت، نوشت: درحالی‌که جهان برای مقابله با ویروس کرونا بسیج شده است و قطعاً سلامت عمومی دغدغه اصلی به شمار می‌رود، اما بررسی کم‌وکیف تأثیر این ویروس بر اقتصاد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس نیز یک مسئله جدی است.

تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا در سراسر خاورمیانه افزایش یافته و نگرانی‌هایی درباره ظرفیت نظام مراقبت‌های بهداشتی منطقه برای مقابله با شیوع ویروس یادشده ایجاد شده است.

علاوه بر بحران در بخش نظام مراقبت‌های بهداشتی کشورهای منطقه، ویروس کرونا تأثیر قابل‌توجهی بر اقتصاد کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس داشته است؛ اما آنچه به‌طور جداگانه به کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس آسیب می‌زند، کُندی اقتصادی چین است. پیامدهای اتکای بیش‌ازحد به صادرات انرژی، ضعف ساختاری مزمن در اقتصاد این کشورها را بیشتر نمایان ساخته است.

در اوایل شیوع ویروس کرونا در چین، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس با دولت چین ابراز همدردی کردند و حکام این کشورها کمک‌های خود را به پکن ارسال نمودند. برج خلیفه دبی در اقدامی نمادین پرچم چین را به اهتزاز درآورد. پادشاه عربستان سعودی در جریان گفتگوی تلفنی با شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین قول ارسال کمک را داد و قطر 5 پرواز باری به وزن 300 تن تجهیزات پزشکی به چین ارسال کرد. دولت چین نیز از ارسال کمک‌های یادشده قدردانی نمود.

این قبیل اقدامات، غیرمنتظره نبود. در سال‌های اخیر چین به بزرگ‌ترین شریک اقتصادی و تجاری کشورهای عربی منطقه هم از منظر صادرات و هم از جنبه واردات تبدیل‌شده و تماس‌های سیاسی نیز بین طرفین شکل گرفته است. وقتی‌که محمد بن زاید، حاکم دبی اعلام کرد کشورش به توانایی چین برای فائق آمدن بر بحران شیوع ویروس کرونا اعتماد دارد، این پیام را داد که امارات آماده ارسال کمک به چین به‌عنوان شریک مهم است.

علیرغم وعده کشورهای عربی منطقه به ارسال کمک به چین، ویروس کرونا تأثیر زیادی بر اقتصاد این کشورها دارد و مرز بین حساسیت و آسیب‌پذیری اقتصاد آن‌ها نامشخص شده است. مناسبات اقتصادی به بستر و اساس روابط دوجانبه بین چین و کشورهای خاورمیانه تبدیل شده است و کالاهای مصرفی و صنعتی چین بازار کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس را در سلطه خود گرفته است.

تجارت بین چین و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس متفاوت است. به‌عنوان‌مثال تأثیر طبیعی صادرات انرژی کشورهای یادشده به چین این است که موازنه تجاری فی‌مابین به نفع این کشورها است. البته در این میان امارات به‌واسطه صادرات مجدد از بندر جبل‌علی یک استثنا است و صادرات آن به چین کمتر از واردات از این کشور است. این وضعیت در ایام معمول خوب است و مشکلی ایجاد نمی‌کند و درآمد به این کشورها سرازیر می‌شود.

اما طرف دیگر مسئله این است که بروز خسارت در بازار بزرگی همچون چین حتی موقتی و گذرا می‌تواند آسیب‌زننده باشد. این نکته تا حدودی در ارتباط با هر کشوری صدق می‌کند.

حدود 44 درصد از صادرات عمان به چین انجام می‌شود. در تابستان 2017، گروهی از مؤسسات مالی چین وام 55/3 میلیارد دلاری به عمان اعطا کرد تا کسری بودجه را جبران نماید. در پایان همان سال، شرکت برق دولتی عمان 49 درصد از سهام خود را به یک شرکت چینی واگذار کرد. بااین‌حال این کشور در سال 2019، نتوانست کسری بودجه خود به میزان 7 میلیارد دلار را برطرف کند. با چنین وضعیتی، کُندی اقتصادی چین به عمان آسیب خواهد زد.

دیگر کشورهای عربی منطقه نیز نسبت به وضعیت اقتصادی چین آسیب‌پذیر هستند. صادرات نفت عربستان سعودی به چین در دو سال اخیر افزایش 100 درصدی داشته است. قبل از شیوع ویروس کرونا، واردات نفت چین از عربستان سعودی بین 8/1 تا 2 میلیون بشکه در روز بوده که 500 هزار بشکه در روز کاهش یافته است. عربستان سعودی به‌شدت از کُندی اقتصادی چین به‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده نفت در جهان آسیب خواهد دید.

یک نکته‌ای که در ارتباط با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس بدیهی است نیاز مبرم این کشورها به تنوع منابع درآمدی است. تمامی کشورهای عربی منطقه برنامه چشم‌انداز اقتصادی آغاز کرده‌اند، اما این برنامه‌ها به درآمدهای نفتی متکی است و قیمت پایین نفت در سال‌های اخیر برنامه‌های یادشده را دچار مشکل کرده است. شوک فعلی به بازارهای جهانی انرژی و کاهش 15 درصدی قیمت‌ها از آغاز سال جدید میلادی، مدیریت وضعیت را برای کشورهای عربی منطقه دشوار ساخته است.

علاوه بر تأثیرات تجاری، وضعیت ناشی از شیوع ویروس کرونا پیامدهای اقتصادی نیز برای کشورهای عربی دارد. عربستان سعودی حج عمره را به حالت تعلیق درآورده است. این اقدام علاوه بر تأثیرات معنوی، پیامدهای مادی از حیث کاهش درآمد برای عربستان خواهد داشت.

اگرچه اقتصاد امارات متحده عربی مبتنی بر درآمدهای ناشی از صادرات نفت نیست، اما وضعیت بهتری از دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس ندارد. اقتصاد این کشور در سال‌های اخیر درآمد قابل‌توجهی از محل گردشگرهای چینی داشته است. در سال 2019، بالغ‌بر 1 میلیون نفر گردشگر چینی به امارات سفر کردند. در حال حاضر هتل‌ها در این کشور پایین‌ترین نرخ را از سال 2003 تجربه می‌کنند. همچنین سفرهای تجاری کاهش‌یافته و همایش‌ها لغو شده‌اند.

ادامه شیوع ویروس کرونا به اقتصاد امارات آسیب خواهد زد. حکام این کشور ضمن مقاومت در برابر آسیب اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا، تأثیر این بیماری بر اقتصاد خود را احساس می‌کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *