جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

وضعیت متشنج در خیابان‌های تل آویو + فیلم

رسانه‌های عبری زبان از زد و خورد و درگیری شدید بین تظاهرات کنندگان خواهان امضای فوری توافق مبادله اسرا و نیروهای امنیتی در خیابان‌های تل‌آویو خبر دادند.

Loading

توافق صلح و راهبرد مبهم آمریکا در افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: توافق بین آمریکا و طالبان به‌احتمال قریب‌به‌یقین شکست خواهد خورد و آمریکا نیازمند طرح صلحی دیگر است

ریچارد هاس در یادداشتی که وب‌سایت شورای روابط خارجی آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: آمریکا پس از نزدیک به دو دهه، با 2400 کشته، 20 هزار زخمی و بالغ‌بر 2 تریلیون دلار هزینه، به دنبال خروج از افغانستان است. رئیس‌جمهور دونالد ترامپ می‌خواهد تا قبل از انتخابات نوامبر 2020 تحقق وعده انتخاباتی خود برای پایان دادن به طولانی‌ترین جنگ آمریکا را تضمین کند. البته رقبای دموکرات ترامپ نیز در این خواسته او برای بیرون کشیدن آمریکا از این جنگ شریک هستند.

برای رسیدن به این هدف، آمریکا و طالبان یک توافقنامه امضا کرده‌اند. به نظر می‌رسد که توافق درباره انتخاب نام این پیمان بیش از توافق درباره مفاد آن‌وقت برده است: «توافق ایجاد صلح در افغانستان بین ایالات‌متحده آمریکا و امارت اسلامی افغانستان که آمریکا آن را به‌عنوان دولت به رسمیت قبول نداشته و به‌عنوان طالبان شناخته می‌شود».

از نام این توافق پیداست که دولت افغانستان طرف آن نیست، هرچند که این توافق دولت افغانستان و طالبان را به انجام گفتگو فراخوانده است. هموار کردن زمینه‌ها برای آتش‌بس فراگیر و دائمی و همچنین «توافق و تکمیل نقشه راه سیاسی آینده» افغانستان، دستور کار این گفتگوی بین الافغانی است. اگرچه جزئیات این نقشه راه هنوز بیان‌نشده است.

این توافق عمدتاً به دو مجموعه تعهدات پرداخته است. آمریکا متعهد شده است تا یک‌سوم از حدود 13 هزار نیروی خود را طی 135 روز و باقی 8600 نیروی خود را تا پایان آوریل 2021 خارج کند. پس‌ازآن، شرکای ائتلافی آمریکا نیز نیروهای خود را خارج خواهند کرد. همچنین، آمریکا موافقت کرده است که همه «پیمانکاران آموزشی، مشاوره‌ای و امنیتی خصوصی» را از افغانستان خارج کند و در جهت لغو تحریم‌ها علیه طالبان و آزادی زندانیان طالبان همکاری کند.

در طرف دیگر، طالبان متعهد شده است تا برای تضمین عدم استفاده گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان برای حمله به آمریکا و متحدان آن، همه تلاش خود را انجام دهد. همچنین طالبان موافقت کرده است که با گروهایی نظیر القاعده، همکاری نکرده و از افراد وابسته به آن‌ها حمایت نکند. این گروه‌ها در زمان حکومت طالبان در افغانستان مستقر بوده و در این کشور به آموزش کسانی پرداختند که مسئول حملات 11 سپتامبر علیه آمریکا بودند که در آن، نزدیک به 3 هزار نفر کشته شدند. بااین‌حال، طالبان هر نوع محدودیت در توانمندی‌های نظامی خود را نپذیرفته و مشروعیت دولت فعلی افغانستان را به رسمیت نشناخته است. این توافق در مورد انتخابات، تقسیم قدرت، قانون اساسی و نقش دین و حقوق زنان در جامعه افغانستان سکوت کرده است.

ضروری است که آمریکا یک توافق جداگانه با دولت افغانستان امضاء کند و شرایط و معیارهای لازم قبل از آغاز فرایند خروج نیروهای آمریکا در آن لحاظ شود. همچنین ضروری است که آمریکا تأمین حمایت‌های بلندمدت اقتصادی، سیاسی، اطلاعاتی و نظامی برای دولت افغانستان را تضمین کند – اما متأسفانه این امر به خاطر تعهد به طالبان برای خروج مشاوران آمریکایی از افغانستان دشوار شده است.

این توافق جانبی با دولت افغانستان باعث خنثی شدن این احتمال می‌شود که وعده‌های طالبان تاکتیکی بوده و به‌جای ایجاد صلح و پایان تروریسم، برای خروج نیروهای نظامی آمریکا طراحی شده است. همچنین، تعهد به دولت افغانستان به رهبران و شهروندان آن اطمینان می‌دهد که آن‌ها همانند کردهای سوریه تنها گذاشته نخواهند شد. چنین تعهدی در همه‌جای جهان باعث خشنودی متحدان و دوستان آمریکا خواهد شد.

به‌طور ایده‌آل، آمریکا می‌خواهد که طالبان به استفاده از خاک پاکستان به‌عنوان پناهگاه نظامی پایان دهد؛ اما مشکل اینجاست که تلاش آشکار آمریکا برای پایان دادن به حضور نظامی در افغانستان، موجب تضعیف اهرم خود در برابر طالبان شده است.

بااین‌حال، احتمال دارد که آرامش در افغانستان برقرار شود، گفتگوهای بین الافغانی به ثمر بنشیند و آتش‌بس تحقق یابد. البته این امر خوشایند خواهد بود، اما بعید است که توافق آمریکا- طالبان چنین ارمغانی داشته باشد. در این خصوص، عاقلانه این است که آمریکا و شرکای آن در ائتلاف، از راهبردی پیروی کنند که منافع اصلی آن‌ها را تأمین کرده و تضمین کند که افغانستان بار دیگر به بهشت تروریست‌ها برای طراحی و انجام حملات علیه غرب تبدیل نخواهد شد.

چنین راهبردی مستلزم حفظ چندین هزار نیرو در افغانستان است تا به آموزش نیروهای امنیتی افغانستان برای انجام مأموریت‌های ضد-تروریسم بپردازد. این امر در کوتاه‌مدت پرهزینه خواهد بود، اما با توجه به خطرات احتمالی، پرداخت این قیمت معقول است. با این راهبرد، «جنگ طولانی» افغانستان پایان نخواهد یافت اما توافق آمریکا طالبان نیز مسلماً پایان آن نخواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *