جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

Loading

بازی شطرنج ژئوپلیتیکی قدرت‌های خارجی در لیبی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پس از 9 سال جنگ داخلی، مردم لیبی از تبدیل‌شدن به سرباز پیاده بازی شطرنج ژئوپلیتیکی قدرت‌های خارجی خسته شده‌اند.

فردریک وهری در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده کارنگی آن را منتشر کرد؛ نوشت: آخرین باری که جنگ لیبی در کانون توجهات جهانی بود، طرفین جنگ عمدتاً مردم لیبی بودند. در بیشتر سال 2011، انقلابیون جوان لیبی با ظاهری آشفته و ناهماهنگ پشت سلاح‌های ضد هوایی فریاد آزادی سر می‌دادند. محرک اصلی این حوادث نیز تحولات بهار عربی بود که سرنگونی دیکتاتورها و تحویل قدرت به دست شهروندان را نوید می‌داد.

اگرچه لیبیایی‌ها این جنگ را آغاز کردند، اما از همان زمان، جنگنده‌های خارجی ائتلاف به رهبری ناتو بالای سرشان پرواز کرده و از آن‌ها در برابر جنگنده‌های وفادار به معمر قذافی محافظت می‌کردند. همچنین، نیروهایی نیز در قالب عملیات نیروهای ویژه خارجی و عوامل اطلاعاتی از فرانسه، آمریکا، امارات و قطر در میدان جنگ حضور داشته و تسلیحات و آموزش برای گروه‌های ضد قذافی فراهم می‌کردند. در چنین باتلاقی، نشانه‌های رقابت نیابتی وجود داشت و چند سال بعد نیز به جنگی آشکار تبدیل شد.

بااین‌حال، مردم لیبی هنوز احساس مالکیت بر سرنوشت خود را از دست نداده‌اند. در ماه‌های پس از کشته شدن قذافی، دولت اوباما و متحدان آن، با آگاهی از پیامدهای اشغال قهرآمیز عراق و افغانستان، می‌خواستند که خود مردم لیبی سرنوشتشان را رقم بزنند، از همین رو از دخالت عمده در جنگ این کشور اجتناب کردند که البته این رویکرد با انتقاداتی نیز مواجه شد.

 

جنگ داخلی در لیبی در خدمت منافع قدرت های خارجی

جنگ لیبی در آستانه ورود به دهمین سال خود، به یک جنگ بین‌المللی تغییر شکل داده است که در آن، دولت‌های خارجی به تأمین تسلیحات، پول و اخیراً نیز جنگجو برای گروه‌های مورد حمایت خود می‌پردازند. این جنگ دیگر به دنبال اهداف بزرگی مانند آزادی نیست، بلکه در خدمت «منافع» خارجی‌هاست که هیچ سودی برای مردم عادی لیبی ندارد.

آمریکا فعلاً در جنگ لیبی در حاشیه قرار گرفته و به‌طور اسمی ازیک‌طرف (دولت وفاق ملی) حمایت می‌کند. دولت وفاق ملی با تکیه بر شبه‌نظامیان فاسد، پایتخت را در اختیار دارد، اما بسیار سست و ضعیف است. بااین‌وجود، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، دشمن اصلی دولت وفاق ملی را نیز تحسین می‌کند که یک جنگ‌سالار سالخورده بوده و معتقد است که «لیبی برای دموکراسی آماده نیست».

این یاغی قدرتمند، یعنی خلیفه حفتر، مورد حمایت بسیاری از کشورهای استبدادی و اقتدارگرای عربی (امارات، مصر، عربستان و اردن)، فرانسه و به‌ویژه روسیه است. روسیه اخیراً برای تقویت حفتر در حمله به طرابلس، صدها جنگجوی قراردادی اعزام کرده است که از گروه واگنر تحت حمایت کرملین هستند. حفتر به آهستگی در حال پیشروی و تصرف سرزمین‌هاست. دولت طرابلس نیز در مواجهه با سرنگونی احتمالی دست به دامن ترکیه شده است. ترکیه تنها کشور حامی این دولت است که حمایتش فراتر از شعار می‌رود. از اواخر دسامبر، ترکیه بیش از 2 هزار شبه‌نظامی از سوریه (که در جنگ سوریه کارآزموده شده‌اند) به همراه سامانه‌های دفاع هوایی و توپخانه به لیبی اعزام کرده است.

 

2 هزار کشته غیر نظامی و صد ها هزار آواره در یک سال گذشته

طیف گسترده قدرت‌های خارجی درگیر در جنگ لیبی، این جنگ را از یک بازی شطرنج ژئوپلیتیکی به میدان کشت و کشتار تبدیل کرده است. بررسی تأثیر این جنگ 9 ‌ساله بر ساختار اجتماعی و روح و روان یک ملت دشوار است. به گفته سازمان ملل، تنها در سال گذشته حدود 2 هزار نفر ازجمله صدها غیرنظامی کشته شده و صدها هزار نفر هم از خانه‌هایشان آواره شده‌اند. یک فعال اقدامات بشردوستانه که روزانه اجساد بسیاری را از زیر آوار خارج کرده و پناه‌جویان غرق شده را از دریا بیرون می‌کشد، اظهار می‌کند که «قلب‌های ما مرده است».

 

مداخله نظامی امارات و ترکیه در لیبی

در لیبی، شدت جنگ در ماهواره‌ها و رسانه‌های اجتماعی هم به‌اندازه جنگ فیزیکی است. آن‌ها به تحریک و تهییج تنش‌ها بین شرق کشور (نیروهای حفتر) و غرب کشور (دولت طرابلس) می‌پردازند. به‌نحوی‌که دیگر برخی درباره یکپارچگی دوباره این کشور 6 میلیونی تردید دارند.

اگرچه فعالیت‌های میانجیگرانه با حمایت سازمان ملل ادامه دارد، اما امید چندانی به درمان زخم‌های عمیق جامعه لیبی نیست. تهاجم اخیر حفتر احتمالاً یکی از بزرگ‌ترین صحنه‌های جنگی لیبی با استقرار تجهیزات امارات ازیک‌طرف و ترکیه از طرف دیگر است. پهپادهای تأمین‌شده توسط امارات به‌تنهایی 850 حمله برای حفتر انجام داده‌اند که عمده قربانیان این حملات، غیرنظامیان هستند. قربانیان این حملات یکی از دلایل اهمیت جنگ لیبی برای غرب را نشان می‌دهد: چراکه در میان این قربانیان، کارگرانی از نیجریه و بنگلادش به چشم می‌خورند. این پناه‌جویان برای تأمین هزینه عبور قاچاق خود از لیبی به ایتالیا کارگری می‌کردند. به نظر می‌رسد گسیل پناه‌جویان کارگر از جنوب فقیر به شمال ثروتمند در کنار تشدید احساسات ضد مهاجرت در غرب تغییراتی در سیاست‌های کشورهای غربی در لیبی به وجود آورده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *