جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

افزایش نظامیان قراردادی خارجی در شیخ‌نشین‌های خلیج‌فارس

شورای راهبردی آنلاین – رصد: از قدیم کشورهای ثروتمند، اما فاقد تعداد کافی شهروندان علاقه‌مند به خدمت در نیروهای مسلح، به اجاره سربازان خارجی می‌پرداختند. این سربازان غیربومی خیلی پیش از مداخله انگلیس در خاورمیانه، در شبه‌جزیره عربستان خدمت کرده‌اند. علاوه بر عربستان سعودی، شیخ‌نشین‌های حوزه خلیج‌فارس نیز جمعیت چندانی ندارند و توانایی آن‌ها برای تامین نیرو برای بخش دفاعی این کشورها از میان شهروندان خود محدود است.

زولتان بارانی در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده کارنگی آن را منتشر کرد، نوشت: استخدام سربازان خارجی در راستای تحولات سیاسی در خلیج‌فارس است. شش کشور شورای همکاری خلیج‌فارس، پادشاهی‌هایی هستند که شهروندان آن‌ها (به‌استثنای کویت) حقوق سیاسی چندانی نداشته و بر امور نظامی نظارتی ندارند. ازاین‌رو استخدام سربازان خارجی ازنظر سیاسی برای این کشورها مطلوب است، زیرا این سربازان هیچ سیاستی را به نفع خویش نمی‌بینند و در فعالیت‌های براندازی رژیم مشارکت نمی‌کنند. علاوه بر این، از آنجائی که این سربازان هیچ پیوند اجتماعی با جمعیت بومی ندارند، دولت می‌تواند در شرایط اضطراری داخلی برای سرکوب شهروندان، با اطمینان خاطر آن‌ها را به کار گیرد. بر اساس این دینامیسم سیاسی، کشورهای خلیج‌فارس در رده‌های پایین نظامی به‌طور چشمگیری از سربازان خارجی استفاده می‌کنند.

اکثریت قریب به‌اتفاق سربازهای خارجی که در خلیج‌فارس به خدمت گرفته‌شده‌اند، از کشورهای مسلمان سنی جهان عرب و شرق آسیا هستند. غالب سربازان غرب آسیا از پاکستان، به‌ویژه از استان بلوچستان این کشور، به خدمت گرفته‌شده‌اند. همچنین، تعداد زیادی از سربازان بنگلادشی، مراکشی و یمنی و همچنین تعداد فزاینده‌ای از سربازان سوری (به‌ویژه از سال 2011) نیز در خلیج‌فارس به چشم می‌خورد. ارتش کشورهای حوزه خلیج‌فارس، بیش از همه به دنبال جذب سربازان اردنی هستند، زیرا آموزش، حرفه‌ای گری و نظم و انضباط آن‌ها مطلوب است. درحالی‌که بسیاری از این سربازان در رده‌های عادی بکار گرفته می‌شوند، اما سربازان کاملاً آموزش‌دیده عمدتاً اردنی، جزء افسران درجه‌دار هستند. جبهه عربستان – امارات در جنگ یمن به بازار متنوعی از سربازان خارجی از کلمبیا گرفته تا آمریکا و سومالی و سودان تبدیل شده است.

 

تنوع استخدام سربازان خارجی

نتایج بیش از 15 مصاحبه در منطقه نشان می‌دهد که این بازار سربازان خارجی تنها منحصر به عربستان و امارات نمی‌شود. در سال 2009، 65 درصد از کارکنان آژانس امنیت ملی بحرین غیر- بحرینی بودند. 18 درصد از کارکنان نیروی هوایی بحرین پاکستانی بوده و به‌طورکلی 10 هزار پاکستانی در تشکیلات نظامی و امنیتی بحرین استخدام‌شده‌اند که بسیاری از آن‌ها حتی کلمات ابتدایی عربی را بلد نیستند. در خیزش 2011، رژیم بحرین برای سرکوب اعتراضات عمدتاً از کارکنان پاکستانی استفاده کرد.

بر اساس برخی منابع، در سال 2016 سربازان خارجی 25 تا 50 درصد نیروهای مسلح عادی کویت را تشکیل می‌دادند، هرچند که همه کارکنان گارد ملی، شهروند کویت بودند. بااین‌حال، برخی از کارشناسان معتقدند که سهم سربازان خارجی در قسمت‌های مختلف نظامی کویت نزدیک به 80 درصد است.

عمان دارای کمترین تعداد سربازان خارجی در تشکیلات نظامی خویش است. عمان نسبت به دیگر کشورهای حوزه خلیج‌فارس ثروت کمتری دارد و عمانی‌ها خدمت در نیروی مسلح سلطان را افتخارآمیز و نسبتاً مرفه قلمداد می‌کنند.

معلوم نیست که چه تعداد از اتباع کشورهای حوزه خلیج‌فارس به‌عنوان سرباز خارجی در دیگر کشورهای این حوزه خدمت می‌کنند؛ اما تعداد عمانی‌ها از همه بیشتر بوده و آن‌ها در همه ارتش‌های کشورهای خلیج‌فارس به کار گرفته‌شده‌اند، به‌طوری‌که در دهه 1990، عمانی‌ها در کشور هم‌جوار یعنی امارات حداقل 60 درصد از کارکنان ارتش را تشکیل می‌دادند.

نیروهای مسلح قطر به‌طور قابل‌توجهی (تا 85 درصد) دارای سربازان اجاره‌ای است که بسیاری از آن‌ها اهل پاکستان، سودان و اخیراً کلمبیا هستند. در سال 2016، دوحه 6 هزار سرباز سومالیایی و حداقل 360 نفر از کارکنان سودانی را در نیروهای امنیتی خود استخدام کرد. در قطر نیز همانند امارات و کویت، همه کارهای نظامی رده پایین (مانند پخت‌وپز، نظافت، دژبانی، حفظ و نگهداری تجهیزات و تأسیسات و غیره) توسط خارجی‌ها انجام می‌شود. پیمانکاران آمریکایی این سربازان خارجی را برای قطر آموزش داده‌اند که عمدتاً از ترکیه و اردن جذب شده و به صحنه‌های مختلف نظیر لیبی و یمن اعزام می‌شوند. عدم تعادل بین شهروندان و اتباع خارجی در نیروهای مسلح قطر از سال 2017 به نگرانی جدی تبدیل شده است.

در مقایسه با دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس، عربستان سعودی به لطف جمعیت زیاد خود، سربازان خارجی نسبتاً کمتری دارد – هرچند که تعدادی بسیاری را برای جنگ در یمن استخدام کرده است. به ادعای کارشناسان، تقریباً کل نیروی زمینی عربستان در یمن از سربازان خارجی تشکیل شده است. علاوه بر سربازان اجاره‌ای اهل آفریقا و آسیا، عربستان سعودی میزبان تقریباً 1000 نفر از کارکنان نظامی آمریکا و 300 نظامی بریتانیایی است.

امارات نیز همانند دیگر کشورهای ثروتمند حوزه خلیج‌فارس، سربازان خارجی زیادی استخدام کرده است. حداقل 70 درصد از نیروی نظامی امارات اهل عمان و یمن هستند. اخیراً امارات به دنبال جذب سربازان آموزش‌دیده کلمبیاست که در جنگ‌های چریکی تجربه زیادی دارند.

سربازان و مشاوران خارجی در نیروهای مسلح کشورهای حوزه خلیج‌فارس نقش غیرقابل‌انکاری ایفا می‌کنند. آن‌ها موجب نگرانی حاکمان این کشورها نمی‌شوند و حضور دیرینه آن‌ها در شبه‌جزیره عربستان احتمالاً ادامه خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *