جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

سایه دمکراسی غربی روی سر متحدین

ایالات متحده و کشورهای اروپایی سالها است که مدعی تبعیت از فلسفه یونانی ای که کلئیستِنِس پنج قرن قبل از میلاد مسیح بنا نهاد می باشند و در مواردی حتی برای تحمیل ایدئولوژی فلسفی خود اقدام به اشغال و یا اعمال فشار به کشورهای مختلف جهان نموده اند.

Loading

سلطان جدید عمان و تداوم همکاری‌ها با ایران

۱۳۹۸/۱۱/۱۶ | خبر تاپ, رصد, سیاسی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: عمانی‌ها بر این باور هستند که رفتار تهران متعادل و گفتگوها با این کشور سودمند است. در این چارچوب، عمان تأکید دارد که ایران باید بخشی از معماری امنیتی منطقه باشد و تلاش برای انزوای آن بیهوده است.

گئورگی کافیئرو در مطلبی که شورای آتلانتیک آن را منتشر ساخت، نوشت: در 10 ژانویه 2020، سلطان بن قابوس درگذشت. مرگ سلطان فقید عمان به حدود پنج دهه از حکومتش پایان داد که طولانی‌ترین حکمرانی در خلیج‌فارس بود.

یک روز پس از درگذشت سلطان قابوس، هیثم بن طارق آل سعید، به‌عنوان جانشین وی و سلطان جدید عمان انتخاب شد. برای سلطنت عمان، انجام روند جانشینی به شکل سریع، آرام و قاطع مهم بود تا به سال‌ها گمانه‌زنی و نگرانی از درگیری داخلی خاتمه دهد که ممکن بود به بحران جانشینی منجر شود.

اینک سلطان هیثم طارق آل سعید وظیفه سنگین و خطیری دارد. هیچ‌یک از حکام عرب منطقه به‌اندازه سلطان قابوس در میان شهروندان خود مشروعیت برای حکمرانی نداشتند. در حقیقت سلطان قابوس در میان مردم عمان به‌شدت محبوبیت داشت و به‌واسطه توسعه اقتصادی و اجتماعی عمان از اعتبار خاصی برخوردار بود. سلطان قابوس با پنجاه سال حکمرانی (2020 -1970)، عمان را از یک کشور دورافتاده و حاشیه‌ای به یک کشور مدرن و مرفه و با سیاست خارجی‌ای تبدیل کرد که به یک بازیگر کلیدی در خاورمیانه و دیپلماسی جهانی در آمد.

اینک با انتقال قدرت در مسقط که به شکل آرام صورت گرفت، سؤال‌های بسیاری در خصوص چگونگی تأثیرگذاری کشورهای خاورمیانه بر رهبر جدید عمان مطرح است. ضمناً مطالب زیادی در خصوص امکان استفاده امارات و عربستان سعودی از نفوذ خود برای تأثیرگذاری بر سلطان جدید عمان برای همسویی بیشتر با مواضع ضدایرانی ابوظبی و ریاض نوشته شده است.

بدیهی است منافع ایران ایجاب می‌کند که مانع از چنین پیامد و نتیجه‌ای شود. در حقیقت حفظ مناسبات ویژه و منحصربه‌فرد جمهوری اسلامی ایران با عمان برای تهران مهم است.

علیرغم اینکه عمان عضو شورای همکاری خلیج‌فارس است ارتباطات قوی با ایران دارد. با توجه به مجاورت با ایران و برخورداری از مرز دریایی مشترک با این کشور، مسقط برای همکاری با ایران در بسیاری از مسائل منطقه‌ای عملگرا بوده است. به‌علاوه، رکن کلیدی و مهم سیاست خارجی عمان برقراری توازن بین همسایگان عرب و متحدان غربی از یک‌سو و ایران در سوی دیگر بوده است.

درحالی‌که برخی از مقامات کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس نگران توسعه نفوذ ایران هستند، نگرانی‌های عمده در مسقط مربوط به تلاش عربستان سعودی برای کسب هژمونی در شبه‌جزیره عربستان است. ازاین‌رو همکاری و شراکت با ایران، عمان را قادر ساخته است تا در مقابل عربستان سعودی موازنه ایجاد کند، چراکه عربستان سعودی به‌عنوان کشور مسلط بر شورای همکاری خلیج‌فارس هرگز استقلال دیگر کشورهای شورای یادشده را محترم نشمارده است.

همچنین مؤلفه‌های تاریخی مهمی برای تأثیرگذاری و نقش‌آفرینی وجود داشته است. مناسبات تاریخی و مهم ایران و عمان همواره ادامه داشته است. مقامات عمان و مردم این کشور دیدگاه مثبتی نسبت به ایران دارند و به‌نوعی قدردان این کشور هستند.

با توجه به سابقه تاریخی بسیار مثبت در مناسبات ایران و عمان، دلیلی ندارد که هیثم طارق آل سعید، سلطان جدید عمان تغییر اساسی در مناسبات با ایران ایجاد کند. در همین چارچوب، در ماه جاری دولت عمان بر استمرار، انسجام و وحدت در امور داخلی و خارجی این کشور تأکید کرد. به گفته مارال شمشیری فرد، دانشجوی دکتری در مدرسه علوم اقتصادی و سیاسی لندن اگرچه سلطان قابوس درگذشته است، اما حکومت وی استمرار دارد و چنین حکومتی غیرممکن است حمایت حیاتی ایران در زمان نیاز را درک نکند.

هیثم طارق آل سعید، سلطان جدید عمان در اولین اظهاراتش بعد از جانشینی گفت: «عمان پساقابوس همچنان به اصول سیاست خارجی‌ای پایبند است که مسقط از سال 1970 بدان پایبند بوده است. ما مسیر مشابه سیاست‌های سلطان فقید و اصول اعلامی سیاست خارجی، ازجمله همزیستی مسالمت‌آمیز میان کشورها و مردم و حسن هم‌جواری را دنبال خواهیم کرد».

سلطان جدید عمان همانند سلفش به گسترش همزیستی و یکپارچگی اقتصادی میان همه کشورهای خلیج‌فارس، ازجمله ایران متعهد است.

از زمان به قدرت رسیدن سلطان جدید عمان، مقامات ایران گام‌های مهمی برای نشان دادن تعهد این کشور به حمایت از وی برداشته‌اند و به حفظ مناسبات نزدیک جمهوری اسلامی ایران با عمان متعهد هستند. دو روز پس‌ازاینکه سلطان جدید عمان به تخت نشست، حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران پیام تبریکی برای وی ارسال کرد و بر اعتماد متقابل بین دو کشور تأکید کرد. رئیس‌جمهور ایران در پیام مذکور گفت: امیدوارم مناسبات دوجانبه در دوره جدید گسترش بیش‌ازپیش داشته باشد.

چهار روز بعد، وزیر امور خارجه ایران به عمان سفر کرد و با یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه این کشور دیدار نمود. وزیر امور خارجه عمان قبل از آن و در سال 2020، دو بار به ایران سفرکرده بود. بعلاوه، سلطان جدید عمان در سخنرانی رسمی خود به مناسبت به قدرت رسیدنش قول داد که مسقط به تلاش‌هایش برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز اختلافات ادامه دهد.

اگرچه حفظ سیاست خارجی عمان بر اساس عدم‌تعهد دشوار است، اما این رویکرد در قبال روابط بین‌المللی بخشی از نگاه مسقط به تحولات منطقه‌ای و جهانی است. مقامات عمان جملگی بر این باور هستند که خاورمیانه از فقدان گفتگو و کثرت بازیگران متکی به نیروی نظامی بیش‌ازحد برای حل‌وفصل بحران‌ها رنج می‌برد. در چنین شرایطی مقامات عمانی اعتقاد دارند جمهوری اسلامی ایران باید بخشی از دیالوگ باشد.

درگیری‌هایی که سراسر خاورمیانه را در برگرفته است و هیچ‌کس نمی‌داند که تنش‌ها بین ایران و آمریکا به چه سمت و سویی میل می‌کند، عمان نقش ویژه‌ای برای گسترش راه‌حل‌های سیاسی و دیپلماتیک برای بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ایفا خواهد کرد. عمان و کشورهایی همچون ژاپن، قطر، کویت و سوئیس که مناسبات خوبی با تهران و واشنگتن دارند، نقش مهمی برای کاهش تنش‌ها ایفا خواهند کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *