جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده است

زرشناس استاد دانشگاه و پژوهشگر فلسفه سیاسی با اشاره به جنبش اعتراضی دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا و اروپا در حمایت از غزه گفت: عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده، وقتی چنین اتفاقی رخ می‌دهد یعنی مدرنیته دارد کم کم قدرت اقناعی خود را از دست می‌دهد.

حمله موشکی حزب الله لبنان به میرون

مقاومت اسلامی لبنان در بیانیه‌ای اعلام کرد: رزمندگان حزب الله، شهرک‌های شمال فلسطین اشغالی را با ده‌ها موشک هدف قرار دادند.

Loading
ترور سردار سلیمانی

بدترین گزینه انتخابی و شگفتی مشاوران ترامپ

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ترامپ در این تصمیم تاثیر گذار بر سیاست خارجی، ظاهرا به مشاوران اندکی تکیه کرده و تصمیمات این گروه هم به جای منافع امنیت ملی، تمایلات ترامپ را دنبال کرده است.

آلیس فرند و مارا کارلین در یادداشتی که وب سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد، نوشتند: اعزام ارتش آمریکا برای استفاده از زور، جزء مهمترین تصمیماتی است که روسای جمهور آمریکا می توانند اتخاذ کنند. حتی در یک تصمیم گیری دقیق و آگاهانه نیز ممکن است اوضاع از کنترل خارج شود.

گام های نسنجیده در این رابطه بیانگر بی توجهی به منافع آمریکا و جان آمریکایی هاست. با این حال، شواهد زیادی به چشم می خورد که رئیس جمهور ترامپ به چرخه تنش ها با دشمنان آمریکا دامن زده است. بر اساس گزارش های خبری متعدد، گزینه ترور سردار سلیمانی به عنوان یکی از گزینه های چندگانه توسط سیاستگذاران به ترامپ ارائه شده است با این امید که این گزینه سخت، ترامپ را به گزینه ای متعادل تر سوق دهد. در عوض، ظاهرا ترامپ این گزینه را بدون آمادگی یا بررسی انتخاب کرده است، حال آنکه هدف سیستم امنیت ملی آمریکا اینگونه نبوده است.

ترامپ به جای برگزاری یک نشست بحث و بررسی فراگیر و مدیریت دقیق در اتاق وضعیت کاخ سفید، یکی از خطرناک ترین تصمیمات ریاست جمهوری خود را در میان گروه کوچکی در امارت مارالاگو (Mar-a-Lago) اتخاذ کرده است.

همانند سیستم کلی دولت (که برای پیشگیری از اقدام ناگهانی و ناسنجیده، بررسی ها و کنترل های زیادی بر عهده آن است)، فرایند سنتی تصمیم گیری برای بکارگیری نیروی نظامی، دقیق و حساس است. همچنین، این فرایند همه واکنش های احتمالی و آمادگی های لازم را مورد ملاحظه قرار می دهد. اقدامی خارج از این فرایند، ممکن است به قیمت خون مردم، دارایی ها، اعتبار و اعتماد آمریکا تمام شود.

از زمان ترور سردار سلیمانی، بسیاری از پیامدهای قابل پیش بینی آن آشکار شده است. ایران با تهدید به اقدام تلافی جویانه، ابتدا مرگ برجام را اعلام کرد و سپس با موشک های بالستیک، پایگاه نیروهای آمریکا در عراق را هدف قرار داد. ترامپ در اولین واکنش به این بحران، از توقف اقدام نظامی خبر داد، اما به طور حتم موقعیت آمریکا در خاورمیانه بدتر شده و ترور سردار سلیمانی مزیت چندانی نداشته است.

ترور سردار سلیمانی، آن هم در عراق، بی جهت باعث تشدید اوضاع شده است. طبق تجربه ما، هر نوع فرایند جدی نیازمند به نیروی نظامی، باید دارای شش معیار اصلی باشد: نخست، استفاده از نیروی نظامی باید مطابق با قوانین داخلی آمریکا و قوانین بین المللی باشد. مثلا، حمله عمدی به غیرنظامیان و سایت های فرهنگی نباید صورت بگیرد. دوم، اقدامات احتمالی باید در راستای اهداف راهبردی کلی آمریکا باشد. ترور سردار سلیمانی اگرچه یک موفقیت تاکتیکی بود، اما این کار به اهداف آمریکا در مبارزه با داعش، ایجاد ثبات در عراق و کشاندن ایران به میز مذاکره، آسیب زد. همچنین، ترور سردار سلیمانی نیروهای آمریکا در منطقه خاورمیانه را به خطر انداخته است. سوم، عملیات های نظامی باید با شرایط امنیتی متناسب باشد. در پاسخ به اعتراضات مقابل سفارت آمریکا در بغداد و حملات راکتی به یک پایگاه عراقی که به کشته شدن یک آمریکایی منجر شد، ترور یکی از مهمترین رهبران نظامی ایران، اقدامی افراطی محسوب می شود. ترور سردار سلیمانی در قبال این اتفاقات، نردبان تشدید تنش ها را ده ها پله بالا برد.

چهارم، اقدامات نظامی باید از نظر عملیاتی امکانپذیر باشد. ارتش آمریکا نمی تواند اهداف خود در سراسر جهان را هر وقت و هرجا پیدا کرد، به راحتی با پهپاد از بین ببرد. تحقیقات نشان می دهد که افسران درگیر در عملیات های پهبادی، هزینه ها و لجستیک را دست کم گرفته و در توانایی، دسترسی و برد پهبادها اغراق می کنند.

پنجم، گزینه های حمله باید گزینه هایی واقعی باشند. ظاهرا، کسانی که اسلایدهایی برای توضیح اجمالی به رئیس جمهور آماده می کنند، گزینه ها را در سلسله مراتب ضعیف تا شدید به همراه گزینه صحیح ارائه می کنند. در این موارد، حذف برخی گزینه ها بدیهی فرض می شود و ظاهرا ترور سردار سلیمانی بهترین گزینه نبوده است.

و آخر اینکه، گزینه ها باید از نظر سیاسی بررسی شود. به عنوان مثال عدم تمایل اوباما به مداخله در جنگ سوریه، از این اعتقاد سرچشمه گرفته بود که مردم آمریکا از آن حمایت نخواهند کرد و هنگامی که کنگره نیز مخالفت خود را نشان داد، نظر اوباما قطعی شد.

طبق اساسنامه داخلی پنتاگون، رئیس ستاد مشترک مسئول ارائه تجزیه و تحلیل نظامی، گزینه ها و برنامه ها با مشارکت وزیر دفاع و رئیس جمهور است. در واقع، توصیه نظامی ایده یک نفر نبوده بلکه فرایندی پیچیده و گسترده است که صدها متخصص نظامی و غیرنظامی را دربر می گیرد.

با این وجود، به نظر می رسد که محفل کوچک مارالاگو (عمدتا وزیر دفاع و وزیر امور خارجه) در تصمیم گیری برای ترور سردار سلیمانی بسیاری از این عناصر کلیدی را فراموش کرده است. ظاهرا تشکیلات امنیت ملی مراحل ضروری را دور زده است.

در عوض، ترامپ در این تصمیم تاثیر گذار بر سیاست خارجی، ظاهرا به مشاوران اندکی تکیه کرده و تصمیمات این گروه هم به جای منافع امنیت ملی، تمایلات ترامپ را دنبال کرده است. گذشته از ترامپ، گزینه های نظامی نامطلوب نباید روی میز گذاشته شود. این بار شاید آمریکا شانس آورد که تنش ها با ایران پایان یافت، اما آمریکا نباید دفعه بعدی به شانس و احتمال تکیه کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *