جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بیداری جهانی و باتلاقی که اسرائیل برای آمریکا ساخت

یک رسانه برجسته عربی با اشاره به بیداری جهان بعد از مشاهده جنایات اسرائیل تحت حمایت کامل آمریکا و غرب در نوار غزه تاکید کرد که دورویی آمریکا برای جهانیان فاش شده و امروز اسرائیل یک بارِ استراتژیک و پرهزینه بر دوش ایالات متحده است.

Loading

هدف اتحادیه اروپا: حفظ برجام نه حذف آن

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اروپایی‌ها می‌گویند در شرایط فعلی راه‌اندازی مکانیسم حل اختلاف توسط سه کشور اروپایی برای حفظ برجام است، نه از بین بردن آن. این در حالی است که مخالفان توافق هسته‌ای با ایران امید دارند اتحادیه اروپا از طریق مکانیسم یادشده دست از برجام بکشد.

یارنت بلانک در مطلبی که بنیاد کارنگی آن را منتشر ساخت، نوشت: بعد از کمتر از چهار سال از اجرای توافق هسته‌ای ایران، سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه مکانیسم حل اختلافات برجام را فعال کردند.

مخالفان برجام در آمریکا بانگ سر دادند که فعال‌سازی مکانیسم حل اختلافات در برجام موسوم به ماشه حرکتی از سوی اروپا برای اعاده همسویی سنتی با آمریکا علیه ایران است؛ اما وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی عضو برجام (آلمان، انگلیس و فرانسه) حرکت اخیر خود را در راستای هدف اصلی یعنی حفظ برجام برشمردند. اقدام ایران نیز حاکی از پایان توافق هسته‌ای نیست و تهران اعلام نمود که پیش‌ازاین و در واکنش به عدم پایبندی سایر طرف‌های برجام به تعهدات خود، مکانیسم ماشه را فعال کرده است.

در قضیه هسته‌ای ایران، بهتر است به دولت‌هایی گوش فرا دهیم که تصمیم‌گیر هستند نه آن‌هایی که در تلاش‌اند تا قضیه را وارونه جلوه دهند. سه کشور اروپایی بجای دست کشیدن از توافق هسته‌ای، به دنبال سرمایه‌گذاری مجدد در آن و در نظر گرفتن دیگر مدل‌های دیپلماتیک می‌باشند.

 

مکانیسم حل اختلاف در چند کلمه

مکانیسم حل اختلافات در توافق هسته‌ای نمونه کلاسیک چگونگی مدیریت اختلافات درباره توافقی است که بین دشمنان منعقد گردید. توافق هسته‌ای یک سند کاملاً فنی است که صدها صفحه شامل ضمایمی از تعهدات مبسوط طرف‌های این توافق است. چنین تعهدات مبسوطی، اختلاف‌نظر مبسوطی را نیز به همراه دارد. مکانیسم حاصله اساساً مجموعه‌ای از ضرب‌الاجل‌هایی برای مذاکره در سطوح مختلف از گفتگو در سطح مدیران سیاسی تا وزرای امور خارجه و نهایتاً شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

درحالی‌که مکانیسم حل اختلاف در توافق هسته‌ای به هر یک از طرف‌های ذینفع حق شکایت می‌دهد، مکانیسم یادشده در حقیقت مسیری برای طرح نگرانی‌ها است. با فعال شدن این مکانیسم و طرح موضوع در شورای امنیت سازمان ملل، تمامی تحریم‌های قبلی این سازمان علیه ایران بازگردانده می‌شوند. البته برنامه‌ریزی برای مشورت‌ها و مذاکرات برای هر مدتی که طرف‌ها توافق داشته باشند می‌تواند تمدید شود و سه کشور اروپایی اعلام داشته‌اند که عجله‌ای برای حرکت به سمت شورای امنیت سازمان ملل ندارند.

موضوع بازگشت خودکار تحریم‌ها این است که تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران بدون چانه‌زنی بازمی‌گردد؛ اما همه تحریم‌ها به شکل نمادین توسط ترامپ بازگردانده شده و فقط محدودیت‌های تسلیحاتی سازمان ملل باقی مانده که قرار است در اکتبر 2020 منقضی شود. بعلاوه، ایران تاکنون از مزایا و منافع اقتصادی توافق هسته‌ای بهره‌مند نشده است.

دولت ترامپ علاقه‌مند است اروپا به سمت بازگشت خودکار تحریم‌ها علیه ایران گام بردارد نه اینکه امتیازی توسط ایران به دست آورد، چراکه هدف ترامپ این است شرایط را برای دولت دمکرات آتی جهت احیای همه توافق هسته‌ای با ایران یا بخشی از آن دشوار سازد؛ بنابراین دولت ترامپ به این نوع از ایده شدیداً پایبند است. در همین راستا ترامپ کشورهای اروپایی را به وضع تعرفه 25 درصدی بر واردات خودروهای اروپایی تهدید کرده است.

 

زمان تصمیم اروپایی

اجرای توافق هسته‌ای تا به امروز بحث‌برانگیز بوده است. ازاین‌رو، چرا مکانیسم حل اختلاف اینک راه‌اندازی شده است؟

سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه به‌وضوح بیان نداشته‌اند که چرا در شرایط فعلی مکانیسم حل اختلاف پیش‌بینی شده در توافق هسته‌ای با ایران را فعال کردند. دلایل آن‌ها حاکی از محدودیت‌های اقدام فعلی آن‌ها است. در سراسر سال 2019، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه تلاش‌های زیادی به عمل آورد تا مذاکرات بین ایران و آمریکا مجدداً آغاز شود که منجر به تقویت توافق هسته‌ای شود و شرایط را برای کاهش تنش در منطقه فراهم سازد. سه کشور اروپایی بر این باور بودند که فعال‌سازی مکانیسم حل اختلاف چنین تلاش‌های دیپلماتیک را تضعیف می‌ساخت.

با توجه به تلاش‌های بلااثر رئیس‌جمهور فرانسه و عدم‌بارگذاری ترامپ، مکانیسم حل اختلاف برای حفظ و تقویت برجام و نه حذف آن راه‌اندازی گردید.

 

تأخیر در توافق هسته‌ای

برخلاف امیدهای مخالفان توافق هسته‌ای با ایران، تصمیم سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه برای فعال‌سازی مکانیسم حل اختلافات این نیست که اتحادیه اروپا از توافق هسته‌ای با ایران دست بکشد یا به دنبال مذاکره برای توافق جایگزین نیست. بلکه کشورهای اروپایی در پی سرمایه‌گذاری مجدد برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران هستند تا به‌عنوان یک سکوی بالقوه برای دیپلماسی با ایران در آینده باقی بماند تا زمانی که واشنگتن و تهران مایل به گفتگو با یکدیگر باشند.

احتمالاً بهترین سناریو استمرار بحران فعلی و قدری بدتر شدن بحران، اما نه خیلی زیاد تا زمانی که آمریکا به‌طورجدی در سیاست‌هایش در قبال ایران تجدیدنظر کند و درنهایت تلاش‌های دیپلماتیک از سر گرفته شود.

 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *