جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

مخاطرات جنگ لیبی؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: جنگ بین دولت‌های رقیب در لیبی شدت گرفته است و کشورهای بیشتری به این درگیری ورود کرده‌اند. تحلیلگران نگران‌اند و بر این باورند که یک جنگ نیابتی در این کشور در حال شکل‌گیری است.

کالی رابینسون در مطلبی که شورای روابط خارجی آن را منتشر ساخت، نوشت: لیبی از سال 2014 بین دو دولت رقیب تقسیم شده است. در حال حاضر فائز سراج، نخست‌وزیر دولت وحدت ملی که توسط سازمان ملل متحد مورد شناسایی قرار گرفته است به دنبال حفظ طرابلس، پایتخت لیبی در برابر تهاجمات نیروهای شورشی به رهبری ژنرال حفتر است. جدیدترین تهاجم ژنرال حفتر و سیلی از پهپادها، تسلیحات دیگر و پول همراه آن نگرانی‌هایی ایجاد کرده است. به‌هرحال درگیری لیبی شدت یافته و در حال تبدیل‌شدن به یک جنگ نیابتی بین قدرت‌های خارجی است که به دنبال تسلط بر مدیترانه می‌باشند. ‌

 

وضعیت درگیری لیبی چگونه است؟

سازمان ملل متحد، روسیه و ترکیه تلاش کرده‌اند تا در جنگ و درگیری لیبی میانجیگری کنند. دو طرف درگیر در جنگ لیبی، دولت وحدت ملی به رهبری فائز سراج و مجلس مستقر در طبرق به رهبری ژنرال حفتر بر سر آتش‌بس غیررسمی و گفتگوهای صلح در برلین توافق کرده‌اند. مسکو قبل از نشست برلین درباره لیبی، نشستی را در این خصوص میزبانی کرد.

تنش‌ها در لیبی از آوریل 2019 شدت گرفته است، وقتی‌که ارتش ملی لیبی به رهبری ژنرال حفتر مستقر در شرق این کشور به سمت پایتخت حرکت کرد. علیرغم پیشروی‌های اولیه نیروهای ژنرال حفتر، نتیجه امر تاکنون بن‌بست بوده است.

 

چگونه درگیری لیبی به وضعیت فعلی منتهی شده است؟

لیبی از سال 2011 درگیر رقابت و تاخت‌وتاز بین گروه‌ها و دسته‌های رقیب بوده است، وقتی‌که حکومت معمر قذافی در اثر جنگ ناتو علیه این کشور سقوط کرد. نیروهای ضد قذافی تحت حمایت ناتو قرار داشتند.

با مداخله نظامی ناتو، وضعیت لیبی بهبود نیافت، بلکه دولت‌های انتقالی نتوانستند نظم را در این کشور برقرار کنند. در سال 2014، ژنرال حفتر انحلال دولت وحدت ملی مستقر در طرابلس را خواستار شد و به‌طور مخفیانه نیروی نظامی تشکیل داد و دولت رقیب در شرق لیبی تأسیس کرد.

 

بازیگران بین‌المللی عمده در لیبی کدام‌اند؟

الف) ترکیه. آنکارا از دولت وحدت ملی به رهبری فائز سراج حمایت می‌کند و شروع به اعزام نیرو به طرابلس کرده است. البته ترکیه پیش‌ازاین فقط تسلیحات به طرابلس ارسال می‌کرد. کارشناسان می‌گویند هدف ترکیه کسب اهرم در مناسباتش با طرابلس برای تثبیت جایگاهش به‌عنوان قدرت عمده در شرق مدیترانه است.

ب) مصر، فرانسه و امارات. این سه کشور از عمده‌ترین حامیان نیروهای شورشی به رهبری ژنرال حفتر به شمار می‌روند. مصر به دنبال مداخله نظامی مستقیم در لیبی است. امارات پهپادهای ارزان‌قیمت چینی در اختیار ارتش ملی به رهبری ژنرال حفتر قرار می‌دهد تا تهاجمات این نیروی شورشی را تقویت کند. فرانسه همراهی و همسویی با دیگر کشورهای اروپایی را نادیده گرفته و از ژنرال حفتر حمایت می‌کند.

ج) روسیه. مسکو تلاش کرده است تا نقش میانجی در درگیری لیبی ایفا کند و ارتباطات خود را با تمامی گروه‌های درگیر در لیبی حفظ کرده است.

د) اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد. اتحادیه اروپا در تلاش است تا جبهه متحدی را در قبال تحولات لیبی حفظ کند، به‌ویژه در شرایطی که فرانسه با حمایت از نیروهای شورشی به رهبری ژنرال حفتر و ایتالیا با پشتیبانی از دولت وحدت ملی به رهبری فائز سراج مسیر متفاوتی را در پیش گرفته‌اند. ضمناً نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور لیبی تلاش کرده است تا گفتگوهای صلح را تسهیل نماید.

ه) آمریکا. نقش واشنگتن محدود به حملات هوایی بوده است. البته ترامپ از نیروهای شورشی به رهبری ژنرال حفتر تمجید کرده و در حمایت آمریکا از دولت وحدت ملی به رهبری فائز سراج تردید ایجاد نموده است.

 

چه چیزی در خطر است؟

شورش و هرج‌ومرج در لیبی بحران مهاجرت مدیترانه را تشدید کرده و طیفی از تروریسم را برانگیخته است. بعلاوه، کشورهای دیگر برای تصاحب منابع اقتصادی لیبی به این کشور هجوم برده‌اند.

بحران لیبی 340 هزار نفر را آواره ساخته و از ابتدای سال 2019، نزدیک به 300 نفر عمدتاً در اثر حملات پهپادی کشته شده‌اند. علیرغم تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد، جریان ارسال پهپادها و دیگر تسلیحات توسط کشورهای خارجی به لیبی ادامه دارد و این نگرانی وجود دارد که سازمان‌های تروریستی بتوانند مجدداً خود را سازمان‌دهی کنند.

جنگ و درگیری لیبی همچنین ممکن است پناهندگان را مجبور کند که مسیر پرخطر مهاجرت به سمت شمال مدیترانه از طریق لیبی به اروپا را در پیش بگیرند. لازم به ذکر است ایتالیا اولویت مقصد تعداد زیادی از مهاجران آفریقایی است و ایتالیا با دولت وحدت ملی لیبی برای جلوگیری از حرکت مهاجرین به سمت ایتالیا و نگهداری آن‌ها در لیبی توافق جنجالی امضا کرد. قاچاقچیان انسان از جنگ لیبی سود برده‌اند.

لیبی یک کشور نفت‌خیز است. ذخایر نفت و گاز این کشور بالغ بر 48 میلیارد بشکه برآورد می‌شود که بزرگ‌ترین کشور نفتی در آفریقا و نهمین کشور در جهان به شمار می‌رود. شرکت ملی نفت لیبی 3/1 میلیون بشکه نفت در روز تولید می‌کند. تحلیلگران اعتقاددارند جنگ لیبی بهانه‌ای است برای کشورها خارجی تا برای تصاحب منابع انرژی لیبی وارد درگیری این کشور شوند. ضمناً ترکیه امیدوار است با حمایت از دولت وحدت ملی لیبی، نفوذ اقتصادی در این کشور به دست آورد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *