جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

عکس | تصویری از وزیر جنگ اسرائیل در بیمارستان؛ چه بر سر «بنی‌گانتس» آمده است؟

اسرائیل هیوم عکسی را به عنوان تصویر بنی گانتس، وزیر جنگ اسرائیل در بیمارستان منتشر کرد و بعد از دقایقی بدون توضیح حذف کرد. تاکنون جزئیات بیشتری از مصدومیت گانتس منتشر نشده است. پیش از وی «بن گویر» وزیر امنیت داخلی و «حاییم بیتون» وزیر آموزش و پرورش این رژیم در دو حادثه جداگانه رانندگی مصدوم شده بودند./آخرین خبر

Loading

آیا عراق می‌تواند نیروهای آمریکایی را اخراج کند؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در پی ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، ترامپ رئیس جمهور آمریکا در یک سخنرانی اظهار داشت؛ اگر دولت عراق نیروهای نظامی آمریکا را از این کشور اخراج کند، با پیامدهای جدی مواجه خواهد شد. وی گفت که آمریکا هزینه های ساخت پایگاه هوایی در عراق را مطالبه خواهد کرد و تهدید کرد که واشنگتن «تحریم هایی، شدیدتر از تحریم های ایران، علیه عراق اعمال خواهد کرد که این کشور نظیر آن را قبلا هرگز ندیده است».

استکی اِل. پتیجان در یادداشتی که اندیشکده رند آن را منتشر کرد؛ نوشت: عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، حمله برای ترور سردار سلیمانی را «نقض گسترده حاکمیت [عراق]» و «نقض آشکار ضوابط حضور نیروهای آمریکا» در عراق قلمداد کرد. پارلمان عراق نیز خروج تقریبا 5 هزار نیروی آمریکایی از عراق را با 170 رای موافق و بدون رای مخالف (به همراه تقریبا 150 رای غایب نماینده های سنی و کرد) تصویب کرد. اگرچه این قطعنامه لازم الاجرا نیست، اما نمایش خشونت آمریکا را بیش از پیش سیاسی کرد و احتمالا از پایان حضور نظامی آمریکا در عراق حکایت می کند.

 

قوانین و شرایط حضور نیروهای آمریکا در عراق چگونه است؟

نیروهای آمریکایی در سال 2014 با دعوت دولت عراق برای مبارزه با داعش به این کشور بازگشتند. با این حال، حضور نیروهای آمریکا در عراق به خاطر آثار حمله آمریکا به این کشور در سال 2003، بحث برانگیز بود. بسیاری از عراقی ها نیروهای آمریکایی را «متجاوز» تلقی کرده و حضور آنها را نقض استقلال عراق می دانستند. در همین راستا، عبدالمهدی تاکید کرد که آمریکا هیچ پایگاهی در عراق ندارد و مشاوران نظامی آمریکا در پایگاه های عراق مهمان هستند و به محض شکست داعش، هیچ نیروی جنگی آمریکا در عراق باقی نخواهد ماند.

اوایل 2019، ائتلافی از گروه های عراقی مورد حمایت ایران تلاش کردند تا نیروهای آمریکا را به خاطر برخی تخطی ها اخراج کنند. همچنین، در دسامبر 2018، برخی از عراقی ها دیدار اعلام نشده ترامپ از پایگاه هوایی الاسد را نمونه ای دیگر از بی احترامی آمریکا به حاکمیت عراق عنوان کردند. سرانجام، در ماه فوریه، ترامپ اظهار داشت که نیروهای آمریکایی برای «نظارت بر ایران» در عراق باقی خواهند ماند. این اظهارات عجیب در سیاست های اعلام شده ی دولت عراق جایی نداشت.

هیچ پیمان یا توافقی برای حضور نیروهای آمریکا در عراق وجود ندارد. حضور نظامی آمریکا در عراق غیررسمی بوده و با درخواست دولت عراق صورت گرفته است و این دولت هر زمان می تواند دعوت خود را فسخ کند. با این حال، معلوم نیست که پارلمان عراق از اختیارات لازم برای اخراج نیروهای آمریکا برخوردار باشد. رای پارلمان عراق لازم الاجرا نیست و دولت موقت عراق هم نمی تواند قوانینی تصویب کند اما این رای نشان می دهد که اکثریت پارلمان عراق خواهان خروج نیروهای آمریکایی هستند و احتمال چنین امری زیاد است.

 

آمریکا دارای توافق ایجاد پایگاه در بسیاری از سایر کشورهاست

عمده پایگاه های خارجی آمریکا پس از جنگ جهانی دوم از طریق توافق داوطلبانه با دیگر کشورها صورت گرفته است. اگرچه این توافق ها از نظر ماهیت، شکل، و اندازه متفاوت هستند اما کشورهای میزبان بطور قانونی به حضور نیروهای آمریکا در خاک خود، در ازای امنیت یا پرداخت پاداش، رضایت داده اند.

بین سال های 1950 و 2014، کشورهای میزبان بندی به توافق ها وارد کردند که آمریکا را به مشاوره یا کسب تاییدیه آشکار آنها، قبل از بکارگیری پایگاه های خود در عملیات های خارج از روال، ملزم می کرد. مثلا، در توافق 2009 با عراق تصریح شده است که همه عملیات های نظامی باید به تایید دولت عراق برسد.

به لحاظ تاریخی، چشم پوشی خواسته کشور میزبان و اقدام یکجانبه آمریکا معمولا پیامدهایی داشته است. سال 1975، دولت [جرالد] فورد مخالفت دولت تایلند را نادیده گرفته و برای نجات اس اس مایاگوئز (SS Mayaguez)، کشتی تجاری آمریکایی که توسط خمرهای سرخ [کامبوج] ربوده شده بود، از پایگاه های هوایی خود استفاده کرد. اگرچه آمریکا این کشتی و خدمه آن را نجات داد اما نقض گستاخانه حاکمیت تایلند به تظاهرات ضد-آمریکایی دامن زد که مقامات طرفدار آمریکا در تایلند را از گسترش حضور نظامی آمریکا بازداشت.

بین سیاست تایلند در حادثه مایاگوئز و سیاست های عراق امروزی شباهت های قابل توجهی وجود دارد. هر دو کشور دارای دموکراسی نوپا با جامعه ای دوقطبی بوده و در حال انتخاب دولت جدید بودند. در چنین فضایی، سیاستمداران برای کسب حمایت عمومی غالبا به احساسات ضد-پایگاه [آمریکایی] متوسل می شوند. با این حال، ممکن است این تحولات از کنترل خارج شده و دولت عراق را، علیرغم میل واقعی آن، به خروج نیروهای خارجی وادار سازد.

عراق نیروهای آمریکایی را اخراج کند یا نکند، حمله آمریکا برای ترور سردار قاسم سلیمانی تا به حال پیامدهایی برای عملیات آمریکا علیه داعش داشته و آن را متوقف کرده است تا به تقویت دفاع آمریکا در برابر اقدام تلافی جویانه احتمالی ایران پرداخته شود. این وقفه احتمالا به داعش امکان خواهد داد تا شبکه ستیزه جویان خود را دوباره شکل داده و به تهدیدی جدی برای امنیت عراق تبدیل شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *