جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

Loading

راهبرد تهاجمی هند در فضا؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: به همان اندازه که ویژگی‌های نظامی برنامه فضایی هند برجسته‌تر شد، رویکرد سیاست فضایی این کشور نیز از موضع سنتی عدم نظامی سازی فضا زاویه گرفت.

راجسواری پیلای راجاگوپالان در یادداشتی که موسسه روابط بین‌الملل فرانسه (IFRI) آن را منتشر کرد؛ نوشت: برنامه فضایی هند در پنج سال اخیر رشد و تکامل چشمگیری داشته است. برنامه این کشور در ابتدا بر توسعه تجهیزات فضایی متمرکز بوده و منافع توسعه‌ای مستقیمی داشت، ازجمله اینکه ماهواره‌های ارتباطات و سنجش‌ازدور در اختیار گذاشته، به بهبود تجهیزات ارتباطی کمک کرده و برای کشاورزان هندی سودمند بوده است؛ اما با گذشت زمان، هند بخشی از توجه خود را به کاوش فضایی و دیگر مأموریت‌های برجسته، ازجمله مأموریت‌های اکتشافی هند در ماه، متمرکز کرد که در ابتدا به‌روشنی در اهداف برنامه فضایی هند گنجانده نشده بود.

به‌طورکلی، هند در این فعالیت‌های خود کاملاً موفق بوده و برنامه فضایی این کشور به برنامه‌ای جامع تبدیل‌شده است که علاوه بر ظرفیت پرتاب دقیق و سامانه‌های ماهواره‌ای بزرگ سنجش‌ازدور، از برنامه کاوش فضایی عمیق و علمی برخوردار است. در گام مهم بعدی، اولین مأموریت فضایی سرنشین دار هند با عنوان گاگانیان (Gaganyaan) تا سال 2020 انجام خواهد شد. این هدف بلندپروازانه به چند دلیل اهمیت دارد. اولاً و مهم‌تر از همه، این مأموریت یک گام بلند علمی در تکامل برنامه فضایی هند محسوب می‌شود. اگرچه ارتباط بلافصل و مستقیم اقتصادی این برنامه مشهود نیست، اما منافع این مأموریت‌ها، به‌ویژه در مورد مزایای جانبی فن‌آوری، در بلندمدت به محقق خواهد شد.

ثانیاً مأموریت گاگانیان بر اهمیت برنامه فضایی هند افزوده و آن را برجسته‌تر خواهد کرد. هند در تأکید بر این بعد از برنامه خود، شک و تردیدی نخواهد داشت زیرا رقابت در امنیت فضایی در حال گسترش است.

طی دهه گذشته، برنامه فضایی نیرومند هند به لطف ظرفیت فنّاورانه روزافزون این کشور، بعد امنیت ملی نیز پیدا کرده است که مهم‌ترین دلیل آن تهدیدهای امنیتی فراروی هند، به‌ویژه در ارتباط با چین و پاکستان بوده است. با توسعه توانمندی‌های موشکی بالستیکی پاکستان در چند سال گذشته، لزوم حفظ صلح نیز تشدید شده و هند را به استفاده از این سامانه‌های تسلیحاتی راغب کرده است. علاوه بر این، اولین آزمایش موفقیت‌آمیز ضد-ماهواره (anti-satellite) چین در ژانویه 2007، ناگهان تجهیزات فضا-پایه هند را آسیب‌پذیر ساخت.

ازاین‌رو، هند مجبور شد تا حداقل برای بازدارندگی در برابر استفاده از ضد-ماهواره‌ها علیه دارایی‌های فضایی هند، به توسعه توانمندی ضد-ماهواره بپردازد. موفقیت‌های چین در فضا، هند را به توسعه برنامه ضد-ماهواره و دیگر مؤلفه‌هایی سوق داد که باعث ارتقای ابعاد امنیتی برنامه فضایی هند شد.

به همان اندازه که ویژگی‌های نظامی برنامه فضایی هند برجسته‌تر شد، رویکرد سیاست فضایی این کشور نیز از موضع سنتی عدم نظامی سازی فضا زاویه گرفت. اگرچه سیاست رسمی هند تغییر نکرده است، اما این کشور در چگونگی حفاظت از دارایی‌های خود در فضا (بالای جو) و زیرساخت‌های خود در روی زمین و خدمات مربوط به فضا، رویکرد قاطعانه‌ای را آغاز کرده است. توسعه توانمندی‌های فضایی نظامی هند و تشکیل نهادهای ساختاری، یکی از تغییرات مشهود در برنامه فضایی هند طی دهه گذشته بوده است که در محاسبات امنیت ملی این کشور پشتیبان عملکردها و نقش‌های آن در فضاست. در آوریل 2019 هند به تأسیس سازمان دفاع فضایی اقدام کرد که انتظار می‌رود دستورات برنامه تمام-عیار هوا-فضای این کشور را فرماندهی کند. همچنین، هند در حال تأسیس سازمان تحقیقات دفاع فضایی است که توسعه و تحقیق در مورد مجموعه توانمندی‌های موردنیاز برای سیاست‌ها و راهبردهای ارائه‌شده توسط سازمان دفاع فضایی را بر عهده خواهد داشت.

اواخر ژوئیه 2019، هند یک هیئت ارشد امنیت فضایی (موسوم به IndSpaceEx) تشکیل داد که همه ارگان‌های ذی‌نفع، ازجمله ارتش و تشکیلات عملی را دربرمی گیرد. این امر بازتاب دیگری از رویکرد هم‌افزایی بین ارتش و برنامه فضاست. ازاین‌رو، توسعه برنامه فضایی هند تنها در راستای نیازهای توسعه‌ای این کشور نبوده بلکه از عوامل سیاست جهانی، نظیر تشدید تنش‌های بین‌المللی، رقابت قدرت‌های بزرگ و همچنین فقدان حافظان صلح کافی و نهادها و قوانین بین‌المللی لازم برای حفاظت از فضای بالای غیرنظامی سرچشمه می‌گیرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *