جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading
پل زدن بین سه رکن پیمان منع اشاعه هسته‌ای

به سوی یک فایروال هسته‌ای

۱۳۹۶/۰۱/۰۸ | علمی - فرهنگی

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: هیچ تعریف پذیرفته شده بین‌المللی از‌‌ اینکه چه فعالیت‌ها یا فن‌آوری‌هایی یک برنامه سلاح‌های هسته‌‌ای را تشکیل می‌دهند، وجود ندارد.

توبی دالتون، وایات هافمن، آریل ای  لاویت، لی بن، جورج پرکوویچ و تانگ ژائو در پژوهشی که اندیشکده کارنگی منتشر کرد، نوشتند: این عدم تعریف مانع همکاری انرژی هسته‌‌ای می‌شود و حل صلح‌آمیز مباحثات مربوط به گسترش را پیچیده می‌کند. یک «فایروال (دیوار آتشین) هسته‌‌ای» می‌تواند تفاوت بین فعالیت‌های مربوط به سلاح‌های هسته‌‌ای و دیگر کاربردهای غیرتسلیحاتی از فن‌آوری هسته‌‌ای را بالا ببرد.

استفاده از یک چارچوب همچون فایروال برای تجزیه و تحلیل برنامه‌های هسته‌‌ای می‌تواند حاکمیت بین‌المللی فن‌آوری هسته‌‌ای را بهبود بخشد و همکاری هسته‌‌ای صلح‌آمیز و خلع سلاح را تسهیل کند. هم‌چنین می‌تواند زمان و ابزار در دسترس کشورهای کلیدی و سازمان‌های بین‌المللی مانند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ و شورای امنیت سازمان ملل متحد را برای حل و فصل دیپلماتیک بحران‌های قریب‌الوقوع اشاعه ای را توسعه بخشد.

تعریف سلاح‌های هسته‌‌ای

پیمان منع گسترش هسته‌‌ای که هنجارها و قواعد هدایت کننده مدیریت بین‌المللی فن‌آوری هسته‌‌ای را تعیین می‌کند، عبارت سلاح هسته‌‌ای را تعریف نمی‌کند. شواهدی را که تعیین می‌کند آیا یک دولت به دنبال تولید یا به دست آوردن سلاح‌های هسته‌‌ای است نیز شناسایی نمی‌کند.

این گونه ابهام در تعریف و تحلیل، کار تشخیص ‌‌این را که‌‌ آیا قطعات، تجهیزات، مواد هسته‌‌ای و امکانات به برنامه سلاح‌های هسته‌‌ای مربوط هستند و یا برای کاربردهای صرفا صلح‌آمیز از فناوری هسته‌‌ای هستند، سخت‌تر می‌کند.

همچنین بررسی‌های ملی و بین‌المللی درباره مرزهای قانونی برای کاربردهای هسته‌‌ای مدنی و مسالمت‌آمیز و مدیریت خطرات و واکنش اشاعه هسته ای را پیچیده می‌کند.

«بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی» یک رویکرد تحلیلی موسوم به دیوار آتش هسته‌‌ای را برای کمک به تشخیص بین فعالیت‌ها و برنامه‌هایی که کاملا صلح‌آمیز هستند و برنامه‌هایی که به عنوان سلاح‌های هسته‌‌ای تعریف می‌شوند، ‌‌ایجاد کرده است.

فایروال هسته‌‌ای همانند فایروال نرم افزاری:

  • فعالیت‌ها، مواد و تجهیزاتی را شناسایی می‌کند که باید مهار شوند، زیرا آن‌ها صرفا یا به شدت با برنامه سلاح‌های هسته‌‌ای در ارتباط هستند؛
  • فعالیت‌هایی را تشخیص می‌دهد که باید تسهیل شوند، چرا که آن‌ها به طور کامل با برنامه‌های کاربردی صلح‌آمیز فناوری و دانش هسته‌‌ای سازگار هستند؛ و
  • فعالیت‌های بینابینی را ارزیابی می‌کند که ‌‌این امر به شفافیت و اقدامات اطمینان بخشی که دولت ها به عهده می‌گیرند، بستگی دارد.

چارچوب فایروال

برای توسعه فایروال، تیم کارنگی با کارشناسان برجسته فنی و سیاسی از کشورهای دارای سلاح هسته‌‌ای و غیر سلاح هسته‌‌ای جهت شناسایی شاخص‌های مربوطه و عوامل زمینه‌‌ای که مرز بین فعالیت‌های صلح‌آمیز را از سلاح‌های هسته‌‌ای معین می‌کند، همکاری کرد.‌‌

این تلاش که در مطالعات موردی تاریخی مورد آزمایش قرار گرفته بود، به‌‌ ایجاد یک چارچوب انجامید که می‌تواند در برابر چالش‌های ناشی از فقدان اطلاعات کامل و دقیق در مورد فعالیت‌های یک کشور و امکان تلاش‌های عمدی برای فریب دادن ‌‌ایستادگی کند.

روند مزبور به طور قابل پیش‌بینی نشان داد (1) پارامترهای فنی به تنهایی برای جلب ارزیابی قابل اعتماد در مورد جهت‌گیری کلی برنامه هسته‌‌ای یک کشور به ندرت کافی هستند؛ و (2) در برخی موارد، عدم وجود فعالیت‌ها، مواد یا سیاست‌های ویژه می‌تواند بهتر نشان دهد که آ‌یا هدف بیان شده یک برنامه، در واقع صلح‌آمیز است یا خیر.

بنابراین چارچوب  چند بعدی – که طوری طراحی شده است که برای همه کشورها بی‌طرف، شفاف، و به راحتی کاربردی باشد – دارای چندین ویژگی است:

  • حضور و عدم حضور فعالیت‌ها، تجهیزات، مواد، الگوهای رفتاری و زمینه وسیع‌تر را ارزیابی می‌کند. فایروال ارزیابی می‌کند که آیا ‌‌این عناصر – به صورت جداگانه و جمعی – با اهدافی که کشورها برای آن‌ها پیشنهاد می‌کنند، سازگاری دارند. هویت یک کشور نباید موجب پیش‌داوری در مورد تجزیه و تحلیل برنامه هسته‌‌ای آن کشور شود.
  • در ماهیت و جهت برنامه‌های هسته‌‌ای بینش ایجاد می‌کند و به ارزیابی نگرانی‌های بالقوه گسترش کمک می‌کند. فایروال می‌تواند توصیه کند که چه ترکیبی از اقدامات ویژه و شاخص‌های دیگر باید در طول زمان، حس اطمینان و یا سطح نگرانی در مورد فعالیت‌های هسته‌‌ای یک دولت خاص را افزایش یا کاهش دهد که می‌تواند بحث در مورد چنین نگرانی‌هایی را در چارچوب ملی یا چند ملیتی اطلاع دهد.
  • اجرای موثر هر سه رکن پیمان منع گسترش، یعنی عدم گسترش، استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌‌ای و خلع سلاح را کامل می‌کند. با کمک به کاربران برای شناسایی نظام مند فعالیت‌های با گرایش به تسلیحات ‌و افزایش گزینه‌های سیاسی برای اصلاح آن‌ها – فایروال می‌تواند کاربردهای مشروع از انرژی صلح‌آمیز هسته‌‌ای را تسهیل نماید و راه‌هایی را که دولت‌ها می‌توانند دیگران را از جهت‌گیری صلح‌آمیز برنامه‌های خود اطمینان بخشند، مورد تاکید قرار دهد. علاوه بر‌‌این، با شناسایی شاخص‌های جامع برنامه‌های تسلیحاتی، فایروال یک شرط لازم برای پیشرفت به سوی خلع سلاح را مورد توجه قرار می‌دهد. زیرا بدون یک الگوی فن‌آوری دقیق برای تعریف این که چگونه برنامه‌های هسته‌‌ای نظامی ‌را به برنامه‌های صرفا صلح‌آمیز تبدیل کرد، خلع سلاح هسته‌‌ای موجب افزایش امنیت به طور کامل نخواهد شد و بنابراین از نظر سیاسی دست‌یافتنی نخواهد بود.

در حالی که عناصر چارچوب [فایروال] از طرف کارشناسان برجسته بین‌المللی مورد بررسی قرار گرفته است، دولت‌ها و جامعه مدنی باید آن‌ها را مورد مطالعه قرار دهند و بررسی کنند که کدامیک شایستگی توسعه فنی بیشتری دارند و کدامیک آماده برای اجرا در زمینه‌های سازمانی متعدد هستند. نرم‌افزار فایروال می‌تواند توسط دولت‌های منفرد برای ارزیابی خطرات گسترش و تصمیم‌گیری در مورد کنترل تجارت راهبردی، توسط سازمان‌های بین‌المللی و در مجامع چند جانبه و نهادهای دانشگاهی و جامعه منع گسترش به طور گسترده‌تر مورد استفاده قرار گیرد.

متن کامل این پژوهش را می توانید در این لینک دانلود کنید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *