جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شعله‌ور شدن اعتراضات ضدصهیونیستی در ایالات‌متحده / نسل زد آمریکا علیه پدران اوانجلیست

در آمریکا با یک جامعه‌ای مواجه هستیم که نسل زد آن تفکراتش فرق کرده است. همین الان در کنگره چندین نماینده با چفیه به مجلس نمایندگان می‌روند و در حمایت از فلسطین صحبت می‌کنند. ممکن است این نمایندگان یا حتی فرزندان‌شان تهدیدهایی شده باشند و حتی با خطر اخراج از مدرسه و دانشگاه روبه‌رو شده باشند ولی همه اینها نشان می‌دهد در آینده در سطح حاکمیتی آمریکا نیز شاهد تغییرات اساسی خواهیم بود.

کشور‌هایی که برای آمریکا خط و نشان می‌کشند

کشور‌هایی که برای آمریکا خط و نشان می‌کشند

سید محمدکاظم سجادپور در یادداشتی می نویسد: اینکه، همه اعضای دائم بجز، ایالات متحده، رأی به عضویت کامل فلسطین در ملل متحد می‌دهند، موضوع کم اهمیتی نیست، جالب آنکه رأی مثبت چین و روسیه قابل پیش‌بینی به نظر می‌رسد، اما همراهی فرانسه جلب توجه می‌کند.

نقشه خیزش اعتراضی در دانشگاه‌های آمریکا

تظاهرات محکومیت رژیم صهیونیستی و توقف نسل کشی در غزه به بیش از ۵۸ دانشگاه، موسسه و دانشکده آمریکا راه یافته است، اما تظاهرات در برخی از دانشگاه‌ها قوی‌تر و تاثیرگذار‌تر است.

Loading

درس سخت تونس برای محمد بن سلمان

۱۳۹۷/۰۹/۱۲ | سیاسی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ایده‌ی «مدل» تونس موجب آرامش خاطر آن دسته از ناظرانی است که هنوز به نوید قیام‌های عربی خوش‌بین هستند. بااین‌حال، این ایده آرامش چندانی برای خود تونسی‌ها به همراه نداشته است که (به‌حق) احساس می‌کنند دموکراسی‌شان همچنان ناقص است.

شادی حمید و شاران گریوال در یادداشتی که اندیشکده بروکینگز منتشر کرد، نوشتند: تونسی‌ها که زندگی تحت خشونت محض دیکتاتور مصر یا ساختار دولتی متلاشی‌شده‌ی یمن را تجربه نکرده‌اند، خود را با این کشورها مقایسه نمی‌کنند، بلکه خود را به‌درستی با چیزی مقایسه می‌کنند که قادر به دستیابی به آن بودند.

ما در گفتگو با جوانان تونسی، همواره به این موضوع اشاره می‌کردیم که تونس برخلاف همسایگان خود، حداقل تا حدی دموکراتیک است؛ اما ادعای ما اغلب با شک و تردید مواجه می‌شد. دی جی کوستا، خواننده مطرح تونسی، به ما گفت: «ما در تونس دموکراسی نداریم. تونس همانند مردی است که بدنش کثیف است. ماه‌ها تن و رویش را نشسته است، اما روزی لباس خوب و گران‌قیمت پوشیده است؛ اما ما او را می‌شناسیم و واقعیت او را می‌دانیم».

بسیار خوب، او کیست؟ دموکراسی تونس درواقع در حال دست‌وپا زدن است. این کشور قادر به بهبود اقتصاد و کاهش فساد نیست و همچنین به حملات تروریستی واکنش بیش‌ازحد نشان داده و تصمیمات مهم و قطعی را به تأخیر می‌اندازد. بااین‌حال، تونس همچنان طوری ظاهر می‌شود که حداقل در این منطقه عادی نیست؛ بنابراین، تعجبی ندارد که تونسی‌ها در اعتراض به دیدار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، تظاهرات کرده‌اند. اهمیت این اعتراضات در آن است که این نوع اعتراضات (اعتراضات در کل) پس از گرایش قیام‌های عربی به تاریکی، در جهان عرب بسیار نادر بوده است.

تونسی‌ها تحت دموکراسی خود از آزادی لازم برخوردار هستند تا به خاطر ترور جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد آل سعود توسط عربستان، جنگ ویرانگر این کشور در یمن و سرکوب فعالان مدنی، به محمد بن سلمان اعتراض کنند. از سوی دیگر، حاکمیت قانون صرفاً یک ایده خوب نبوده، بلکه واقعی و در حال اجرا است، به‌طوری‌که سندیکای روزنامه‌نگاران تونس با طرح دعوی خواستار تحویل محمد بن سلمان به دیوان کیفری بین‌المللی شده اند. یک دادگاه مستقل نیز با آغاز تحقیقات به این خواسته پاسخ داده است. از همه مهم‌تر این‌که تونسی‌ها بدون ترس از مجازات دولتی به این اقدامات مبادرت کرده‌اند.

این رویدادهای هرچند کوچک به ما خاطرنشان می‌سازد که تونس علیرغم نقص‌ها و کشمکش‌ها هنوز می‌تواند یک درس به ما یاد دهد. شاید تونس یک الگو نباشد، اما همچنان منبع الهام جهان عرب بوده و خواهد بود. به همین خاطر، تونس برای جهان عرب همواره استبدادی، هم استثنا و هم تهدید محسوب می‌شود. در حقیقت، تنها دموکراسی قیام‌های عربی جایی است که در آن مردم علیه محمد بن سلمان تظاهرات می‌کنند؛ بنابراین می‌توان گفت که تونس تقریباً در زمین مخالف با عربستان سعودی قرار دارد.

قتل خاشقجی توسط سعودی‌ها اوج جنایات و خشونت‌های زیادی است که همه آن‌ها اکنون تحت بررسی دقیق‌تر قرارگرفته‌اند.

اکنون انتقادات به جنگ یمن متمرکزشده است. فاجعه انسانی به وجود آمده در یمن احتمالا بزرگ‌ترین گستاخی و خودسری محمد بن سلمان به شمار می‌رود. بااین‌وجود، تاثیر مخرب عربستان سعودی در دیگر حوزه‌های این منطقه به قبل از محمد بن سلمان بازمی‌گردد. از سال 2011 و در پی بهار عربی، مقامات عربستان بی‌وقفه تلاش کرده‌اند تا دیکتاتوری خود را تحکیم بخشند. عربستان سعودی برای سرکوب اعتراضات بحرین به مداخله نظامی دست‌زده و برای تقویت دیکتاتوری‌های مراکش و اردن میلیاردها دلار در اختیار آن‌ها گذاشته است. دیوید کرک پاتریک، روزنامه‌نگار نیویورک‌تایمز، در کتاب خود با عنوان «در دستان سربازان»، جزئیات جدیدی از نقش موثر عربستان سعودی و امارات در راه‌اندازی کودتای نظامی 2013 در اختیار عموم می‌گذارد که به تجربه دموکراسی مصر پایان داد. این دو کشور در مصر از یک شریک مطلوب به نام عبدالفتاح السیسی، ژنرال ارتش، برخوردار بودند، اما خوشبختانه در تونس چنین شریکی نداشته اند و علیرغم فشار اقتصادی و سیاسی چشمگیر، (تابه‌حال) نتوانسته اند تونس را از مسیر دموکراسی خارج کنند.

امروز، تونس نه تنها به همسایگان خود بلکه به آمریکا و اروپا می‌آموزد که چگونه با مردان قدرتمندی نظیر بن سلمان برخورد کنند – یعنی، نه با تداوم تجارت، بلکه با انتقاد، مسئولیت‌پذیری و ایمان به اجرای عدالت؛ هرچند که انجام آن‌ها کند و دشوار باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *