جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

اردن: فاجعه انسانی در غزه رو به وخامت است

تهران- ایرنا- وزیر امور خارجه و مهاجران اردن، امروز (شنبه) با بیان اینکه فاجعه انسانی در نوار غزه بدون راه حل های مشخص در حال بدتر شدن است، تاکید کرد: در حال حاضر هیچ چشم اندازی برای پایان دادن به تجاوزات علیه نوار غزه وجود ندارد.

مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران – مسکو

مدیر بخش بین‌الملل راسیا سگودنیا در گفتگویی گفت: ایران و روسیه با یک هدف مشترک به مقابله با غرب و اآریکا پرداخته، متحد شدند و همکاری‌ها را در این قالب پیش بردند.

کمبود شدید سرباز در اوکراین/ ارسال مهمات غربی چاره کار نیست

تهران- ایرنا- «ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

Loading

واکاوی ناآرامی‌های الجزایر

۱۳۹۸/۰۴/۲۹ | خبر تاپ, سیاسی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: همزمانی ناآرامی‌ها در الجزایر و سودان با گسترش درگیری‌های داخلی در لیبی سبب شده است تا برخی از تحلیلگران از ریشه‌های مشترک این رویدادها سخن بگویند و مجموعه رویدادهای سودان، الجزایر و لیبی را ناشی از موج تازه‌ای از تغییرات که پس از شکست بهار عربی در شمال و شمال شرق آفریقا آغاز شده، به شمار آورند. جعفر قنادباشی - کارشناس مسائل آفریقا و غرب آسیا

ناآرامی‌های پنج ماه اخیر الجزایر از دو ریشه کوتاه مدت و بلندمدت نشات می‌گیرد؛ در خصوص ریشه کوتاه مدت ناآرامی‌ها، باید به نامزدی عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس‌جمهور این کشور برای پنجمین بار اشاره کرد. اعلام نامزدی وی سبب بروز نارضایتی‌ها و به صحنه آمدن مردم شد؛ به گونه‌ای که می‌توان گفت گردهمایی‌ها و اعتراضات جمعه‌های الجزایر از همان مقطع آغاز شد.

این نارضایتی‌ها به اندازه‌ای پردامنه و گسترده بود که به رغم تأکیدات حزب حاکم مبنی بر باقی ماندن عبدالعزیز بوتفلیقه در صحنه انتخابات، سرانجام مقامات الجزایر ناگزیر شدند تا استعفای وی را از نامزدی انتخابات ریاست جمهوری اعلام کنند و از گسترده‌تر شدن و تعمیق نارضایتی‌ها و ناآرامی‌ها در الجزایر جلوگیری کنند.

با این حال به رغم کناره‌گیری بوتفلیقه از صحنه مبارزات انتخاباتی، ناآرامی‌ها همچنان در الجزایر ادامه یافت که این مسئله بازگوکننده ریشه دوم و بلندمدت نارضایتی‌ها در این کشور است.

درواقع مردم الجزایر با راهپیمایی‌ها و گردهمایی‌های هفتگی خود بر این امر تاکید دارند که ساختار سیاسی کنونی در الجزایر آن ساختاری نیست که توانایی پاسخگویی به مطالبات نسل کنونی را داشته باشد و از سوی دیگر با توجه به یک سلسله کاستی‌های شکل گرفته در طول چند دهه گذشته، حکومتی برخواسته از مردم تلقی نمی‌شود.

با توجه به این نوع علل ناآرامی‌ها در الجزایر است که برخی از تحلیلگران سیاسی، ناآرامی‌های چند ماه گذشته در این کشور را بخشی از یک انقلاب مردمی برای فروپاشی نظام کنونی الجزایر تلقی کرده‌اند و نارضایتی‌های ناشی از نامزدی آقای بوتفلیقه را جرقه‌ای برای شروع این نوع حرکات انقلابی به شمار می‌آورند.

البته زمامداران فعلی الجزایر مدعی آن هستند که آنچه اینک در الجزایر در حال اجراست مبتنی بر قانون اساسی این کشور است و قرار گرفتن رئیس مجلس قانونگذاری در سمت ریاست جمهوری به جانشینی بوتفلیقه امر موقتی است که قانون اساسی الجزایر بر آن صحه گذاشته است، ولیکن مردم الجزایر طی راهپیمایی‌ها و گردهمایی‌های مستمر خود نسبت به اجرای چنین روندی به شدت ابراز تردید کرده‌ و بر ضرورت کناره‌گیری دوستان، همکاران و یاران عبدالعزیز بوتفلیقه از قدرت پافشاری می‌کنند. به ویژه که گفته می‌شود که در ورای دولت موقت کنونی این ارتش الجزایر است که حرف اول را در اداره امور کشور و پیشبرد مقاصد هیئت حاکمه می‌زند و در عین حال ارتباط نظامیان و فرماندهان ارتش با برخی از طرف‌های منطقه‌ای، الجزایر را به محلی برای اجرای مقاصد بیگانه تبدیل کرده است.

در عین حال همزمانی ناآرامی‌ها در الجزایر و سودان با گسترش درگیری‌های داخلی در لیبی سبب شده است تا برخی از تحلیلگران از ریشه‌های مشترک این رویدادها سخن بگویند و مجموعه رویدادهای سودان، الجزایر و لیبی را ناشی از موج تازه‌ای از تغییرات که پس از شکست بهار عربی در شمال و شمال شرق آفریقا آغاز شده، به شمار آورند. به خصوص که در عرصه رویدادهای این سه کشور، ارتجاع عربی و به طور مشخص امارات و عربستان به صورت بسیار پررنگ و آشکاری، حضور و مشارکت دارند و می‌کوشند تا روند تحولات سیاسی در این سه کشور را همسو با سیاست‌های کشورهای مرتجع عربی خلیج فارس سامان دهند.

البته در برابر این عده از تحلیلگران، شمار دیگری از کارشناسان معتقد به علل متفاوتی در پیدایش اینگونه رویدادها در سه کشور نامبرده هستند و به ویژه درباره الجزایر فرا رسیدن موعد انتخاباتی و موضوع نامزدی آقای بوتفلیقه را عامل پیدایش این گونه رویدادها می‌دانند؛ اما این گروه از تحلیلگران نیز با اشاره به مداخلات پنهان و آشکار عربستان و امارات در تحولات الجزایر و همچنین ارتباطات مقامات کنونی الجزایر با این کشورها،‌ استمرار ناآرامی‌ها و مجموع کوشش‌ها برای مهار آن را همچون دسته اول از تحلیلگران به ارتجاع منطقه مرتبط می‌دانند.

در عین حال باید به نقش دولت فرانسه در تحولات الجزایر توجه داشت؛ دولت فرانسه از دو جهت تلاش‌هایی را برای تاثیرگذاری بر روند تحولات الجزایر آغاز کرده و در حال حاضر نیز بر اساس این دو امر می‌کوشد تا با حمایت از دولتمردان الجزایری، روند ناآرامی‌ها در این کشور را مدیریت کند. عامل اول به نقش تاریخی فرانسه در شمال آفریقا و به ویژه مناسبات استعماری دو قرن گذشته این کشور در الجزایر بازمی‌گردد. به خصوص که تاثیرات باقی‌مانده از استعمار فرانسه بر الجزایر سبب شده تا همواره قشرهایی از روشنفکران و شماری از دست‌اندرکاران امور سیاسی این کشور شمال آفریقا، تحت تاثیر سیاست‌های فرانسه باشند و به تناسب سیاست‌هایی که پاریس در شمال آفریقا دنبال می‌کند، نسبت به رویدادهای داخلی الجزایر موضع‌گیری کنند. الجزایر به دلیل برخورداری از بزرگترین منابع گازی جهان و ذخایر قابل ملاحظه نفت مورد توجه کشورهای اروپایی بویژه فرانسه قرار دارد و دولت‌های اروپایی به خصوص پاریس نسبت به تحولاتی که روابط اقتصادی الجزایر را با اروپا کاهش دهد، حساسیت زیادی دارند.

عامل دوم به سیاست‌های سال‌های اخیر فرانسه و موقعیت این کشور نزد مجموعه کشورهای آفریقایی بازمی‌گردد که بنابر توافق‌های صورت گرفته میان لندن، واشنگتن و پاریس، دولت فرانسه به نمایندگی از دو کشور دیگر بیشترین تحرکات را در شمال آفریقا دارد و به عنوان مجری سیاست‌های مجموعه کشورهای غربی می‌کوشد تا از تغییرات ساختاری در الجزایر جلوگیری کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *