جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

هدف ائتلاف‌ سازی یا اجماع جدید منطقه‌ای؟

هدف ائتلاف‌ سازی یا اجماع جدید منطقه‌ای؟

جلال خوشچهره در یادداشتی می نویسد: اهمیت اجلاس ریاض از آن روست که در شمار هزار شرکت کننده، دوازده رئیس دولت، و نیز وزیران امور خارجه ایالات متحده و تروئیکای اروپایی حضور دارند. مهم‌تر این که «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده بلافاصله پس از خروج از چین، راهی ریاض شد تا با مقام‌های سعودی وارد گفت‌وگو شود. این گفت‌وگو پیش از سفر او به تل‌آویو است که قرار است آخرین رایزنی‌ها درباره آتش بس در غزه و احتمال حمله اسرائیل به «رفح» و نیز خطر وقوع جنگ گسترده در جنوب لبنان انجام گیرد.

صاحب‌نظر روس: ایران الگوی مثال‌زدنی پیشرفت برای شرق و غرب است

مسکو- ایرنا- خانم لودمیلا آودیووا ایران‌شناس، شاعر و نویسنده روس بر این باور است که ایران معاصر راه طولانی پیشرفت که نیازمند چند قرن است را در چند دهه و پس از انقلاب اسلامی پیموده و به کشوری مثال‌زدنی برای شرق و غرب جهان تبدیل شده است.

Loading

لیبی میدان رقابت قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: لیبی اکنون به میدان رقابت قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تبدیل شده است. تعدد کانون های قدرت و بازیگران داخلی بحران لیبی، تعدد منافع در حوزه کشورهای همسایه و در محیط بین‌الملل وضعیت پیچیده‌ای را برای این کشور رقم زده است. جعفر قنادباشی- کارشناس مسائل غرب آسیا

هرچند که رسانه‌های غربی در گزارش‌های خود درخصوص درگیری‌های سه ماه گذشته در لیبی از پیشرفت‌ها و موفقیت‌های نیروهای تحت فرمان ژنرال حفتر سخن می‌گویند و در حمایت از وی از پیشرفت‌هایی که در قسمت‌های جنوبی و شرق طرابلس بدست آورده گزارش می‌دهند ولیکن واقعیت آن است که نیروهای تحت فرمان ژنرال حفتر به هیچ وجه در موقعیت مناسبی قرار ندارند و به نوعی با بن‌بستی ناگشودنی مواجه شده‌اند، چنانکه کشورهای غربی به ویژه فرانسه ناگزیر شده‌اند تا به طور آشکارا محموله‌های تسلیحاتی تازه‌ای را در اختیار نیروهای ژنرال حفتر قرار دهند.

علاوه بر آن امارات و عربستان نیز با ارسال محموله‌های جدیدی از تسلیحات سنگین و نیمه سنگین به ناگزیر پشتیبانی خود را از تهاجمات حفتر آشکارتر ساخته‌اند. این در حالی است که گفته می‌شود واحدهایی از ارتش مصر به خصوص واحدهایی از نیروی هوایی این کشور با هدف جلوگیری از شکست نیروهای حفتر به طور مکرر نیروهای وی را مورد پشتیبانی قرار می‌دهند و با هدف قرار دادن مواضع نیروهای تحت فرمان دولت وفاق ملی از ژنرال حفتر حمایت می‌کند.

به این ترتیب می‌توان گفت که اصلی‌ترین عامل شفاف‌تر شدن وابستگی‌های ژنرال حفتر به ارتجاع منطقه و غرب، نگرانی‌هایی است که به  دنبال به‌بن‌بست رسیدن نیروهای وی در دنیای غرب و منطقه پدید آمده است.

در چنین شرایطی است که حامیان دولت وفاق ملی به ریاست آقای فائز سراج یعنی حکومت‌های قطر و ترکیه نیز در اقدامی مشابه به ارسال محموله‌های تسلیحاتی تازه‌ای برای نیروهای دولت وفاق ملی مبادرت کرده و برخلاف گذشته به طور علنی با حامیان ژنرال حفتر وارد یک نبرد غیرمستقیم شده‌اند؛ نبردی که می‌توان آن را به درستی جنگی نیابتی یا وکالتی نامید؛ بدین صورت که درگیری‌های حاضر در لیبی را برخلاف تبلیغات رایج نمی‌توان درگیری بین دو گروه لیبیایی تلقی کرد.

بلکه درحقیقت این کشورهای مرتجع (امارات و عربستان) هستند که بنابر گرایش‌های ضداخوانی خود (مخالفت و ضدیت ایدئولوژیک و سیاسی با جماعت اخوان المسلمین) می‌کوشند تا اصلی‌ترین حکومت‌های حامی اخوان‌المسلمین را به چالش بکشند و توان عملیاتی آن‌ها را در شمال آفریقا به شدت تضعیف کنند.

این تلاش آنها در حالی جنبه عملیاتی یافته است که درگیری‌های سه ماه گذشته در لیبی، مهمترین حرکت‌ جماعت اخوان المسلمین در مقطع حاضر تلقی شده و به عنوان تنها جبهه‌ای است که در دوره فترت کنونی فعال محسوب می‌شود.

بنابراین آنچه در لیبی می‌گذرد درواقع به یک تعبیر نبردی میان گرایش‌های اخوانی و گرایش‌های وهابی است. ولیکن تنش‌ها در لیبی به تعبیر درست‌تر جنگی وکالتی میان قدرت‌های غربی است که دو جناح فعال در عرصه لیبی را در مناقشات سیطره‌طلبانه برای تصاحب منابع غنی نفت لیبی به کار گرفته‌اند و هزینه‌های چنین نبرد مهمی را از طریق درآمدهای نفتی عربستان و امارات از یک سو و درآمدهای نفتی قطر و برخی از قابلیت‌های ترکیه از سوی دیگر تامین می‌کنند.

بخشی از این درگیری‌ها نیز شرکت‌های بزرگ تسلیحاتی را به موازات شرکت‌های بزرگ نفتی منتفع می‌سازد. به ویژه آنکه بنا به برخی از تحلیل‌ها، با فروکش کردن دامنه جنگ‌ها در یمن، دنیای غرب برای فروش تسلیحات بیشتر و همچنین جلوگیری از گسترش نهضت‌های اسلامی به درگیری‌های جاری در لیبی چشم دوخته و می‌کوشد تا لیبی را به مرکزی برای به چالش کشیدن کلیه حرکت‌های اسلامی در شمال آفریقا تبدیل کند.

لیبی اکنون به میدان رقابت قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تبدیل شده است. تعدد کانون های قدرت و بازیگران داخلی بحران لیبی، تعدد منافع در حوزه کشورهای همسایه و در محیط بین‌الملل وضعیت پیچیده‌ای را برای این کشور رقم زده است. از طرف دیگر به‌نظر می‌رسد که سازمان ملل هم توان و قدرت پایان دادن به این درگیری‌ها را ندارد و شاید هم تمایلی به این امر ندارد، چرا که مصلحت قدرت‌های بزرگ در ادامه جنگ فرسایشی در این کشور نهفته است که با کمک به یکی از طرف‌های درگیر باعث طولانی شدن جنگ داخلی در لیبی شده‌اند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *