جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شعله‌ور شدن اعتراضات ضدصهیونیستی در ایالات‌متحده / نسل زد آمریکا علیه پدران اوانجلیست

در آمریکا با یک جامعه‌ای مواجه هستیم که نسل زد آن تفکراتش فرق کرده است. همین الان در کنگره چندین نماینده با چفیه به مجلس نمایندگان می‌روند و در حمایت از فلسطین صحبت می‌کنند. ممکن است این نمایندگان یا حتی فرزندان‌شان تهدیدهایی شده باشند و حتی با خطر اخراج از مدرسه و دانشگاه روبه‌رو شده باشند ولی همه اینها نشان می‌دهد در آینده در سطح حاکمیتی آمریکا نیز شاهد تغییرات اساسی خواهیم بود.

کشور‌هایی که برای آمریکا خط و نشان می‌کشند

کشور‌هایی که برای آمریکا خط و نشان می‌کشند

سید محمدکاظم سجادپور در یادداشتی می نویسد: اینکه، همه اعضای دائم بجز، ایالات متحده، رأی به عضویت کامل فلسطین در ملل متحد می‌دهند، موضوع کم اهمیتی نیست، جالب آنکه رأی مثبت چین و روسیه قابل پیش‌بینی به نظر می‌رسد، اما همراهی فرانسه جلب توجه می‌کند.

نقشه خیزش اعتراضی در دانشگاه‌های آمریکا

تظاهرات محکومیت رژیم صهیونیستی و توقف نسل کشی در غزه به بیش از ۵۸ دانشگاه، موسسه و دانشکده آمریکا راه یافته است، اما تظاهرات در برخی از دانشگاه‌ها قوی‌تر و تاثیرگذار‌تر است.

Loading

ابعاد و پیامدهای راهبردی کریدور هند – اعراب – اروپا در رقابت با چین

۱۴۰۲/۰۶/۲۴ | اقتصادی, خبر تاپ, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه آمریکا در حال ایجاد و تقویت شبکه ای از ائتلاف‌‏ها و اتحادهاست و این راهبرد را در اروپا و شرق آسیا نیز پیش می‏برد، گفت: آمریکا با پیگیری طرح کریدور اقتصادی هند ـ خاورمیانه ـ اروپا تلاش می‌کند بخشی از متحدان و شرکای خود را در اروپا، خاورمیانه و درمحدوده هند-اقیانوس آرام به یکدیگر پیوند دهد و چارچوب و شبکه‌ای از روابط اقتصادی و تجاری ایجاد کند که پیامدهای راهبردی به‏ویژه در موضوع رقابت با چین و مهار این کشور دارد.

مهدی شاپوری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با اشاره به رونمایی از طرح ایجاد کریدور هند، اعراب و اروپا در حاشیه نشست گروه 20 در هند، تصریح کرد: این پروژه که از هند -از طریق دریا- به امارات و سپس عربستان، اردن و سرزمین‌های اشغالی به اروپا متصل خواهد شد، گفته شده که تا سال 2027 با بودجه ابتکار «دروازه جهانی» اتحادیه اروپا -که قرار است بودجه‏ای بالغ بر 300 میلیارد یورو در زیرساخت‏های کشورهای در حال توسعه و نوظهور سرمایه‏گذاری کند و به عنوان رقیب ابتکار «کمربند-جاده» چین از آن یاد می‏شود- تکمیل شود. اجرایی‌شدن این کریدور به عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی و عربستان ارتباط دارد.

وی با بیان اینکه یکی از سناتورهای آمریکایی اعلام کرده که عادی‌سازی احتمالا اوایل سال آینده میلادی اتفاق خواهد افتاد، به استقبال محمد بن سلمان از ایجاد این کریدور اقتصادی اشاره کرد و گفت: بن سلمان معتقد است خاورمیانه می‌تواند مانند اروپا شود و در این راستا، از طرح‌های این چنینی که باعث گسترش روابط اقتصادی با جهان خارج می شود، استقبال می‌کند. با این حال، برای تحقق آن، اراده سیاسی لازم است و باید دید تحولات سیاسی چگونه پیش خواهد رفت.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با تاکید براینکه هدف اصلی این کریدور دریایی – ریلی، رقابت با طرح‌های چینی‌ها درزمینه ارتباطات و ترانزیت است، ادامه داد: چین چندین سال است که بحث کریدورها را مطرح کرده، اما موانع آن زیاد بوده و به رغم سرمایه گذاری‌های قابل توجهی که درخصوص طرح کمربند – جاده صرف شده، همچنان چشم انداز آن روشن نیست. اینکه چین بیشتر در طرح‏های مربوط به ابتکار کمربند-جاده وام می‏دهد تا اینکه سرمایه‏گذاری کند، نشان می‏دهد خود مقام‏های چینی نیز ابهامات و تردیدهایی درباره موفقیت این ابتکار دارند.

وی با بیان اینکه در این طرح، آمریکا امکانات بیشتر و دست بازتری نسبت به چین دارد تا بتواند هماهنگی میان بازیگران کریدور ایجاد کند، درخصوص امکان عدم تحقق این کریدور به واسطه مناسبات سطح بالای چین با عربستان و امارات خاطرنشان کرد: کشورهای عربی در حوزه اقتصادی با چین و آمریکا کار می‌کنند و این همکاریها با چین نمی‌تواند مانعی برای همکاری با آمریکا، اروپا و هند باشد. البته آمریکا نسبت به همکاری این کشورها با چین در برخی زمینه‏ها مانند نظامی و تکنولوژی‏هایی که امکان نظارت و جاسوسی احتمالی به چینی‏ها می‏دهد، حساسیت دارد و مانع آنها می‏شود. برای نمونه، امارات تحت فشار آمریکا پروژه‏ای که گفته می‏شد در راستای ایجاد پایگاه نظامی چین در این کشور است، را متوقف کرد.

این عضو هیات علمی‌پژوهشکده مطالعات راهبردی ادامه داد: اتصال هند به عنوان قدرتی نوظهور، اروپا به عنوان منطقه‏ای توسعه‏یافته و خاورمیانه به‏عنوان منطقه‏ای در حال توسعه و دارای منابع انرژی می‌تواند برای همه طرف‏ها پرمنفعت باشد. در شرایطی که رشد اقتصادی چین کند شده، هند، رشد اقتصادی بالایی را تجربه می‌کند و این رشد بالا همچنان می‌تواند استمرارداشته باشد. ظرفیتهای اقتصادی که هند در سالهای اخیر ایجاد کرده، این چشم انداز را ایجاد کرده که این کشور در آینده، نقش جایگزین چین به عنوان محرک رشد اقتصادی جهان را ایفا نماید.

شاپوری ضمن تشریح روابط هند و آمریکا و نوع بازیگری که هند در تنظیم مناسبات خود با قدرتها داشته است، افزود: بازار هند، بازاری نوظهور و پرقابلیت است که کشورهای منطقه می‌توانند منابع طبیعی خود را به فروش برسانند و آمریکا و اروپا هم تلاش می‌کنند که هند را در حوزه تجارت و ایفای نقش در زنجیره تولید و عرضه، جایگزین چین کنند. کشورهای عرب منطقه، رویکرد تجاری و اقتصادی پررنگی در پیش گرفته اند و از چنین طرحهای توسعه ای استقبال خواهند کرد.این طرح، می‌تواند با جایگزینی هند به جای چین، از منافع اروپا و آمریکا نیز بیشتر حمایت کند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل اظهارداشت: سیاست دولت فعلی آمریکا، برخلاف دولت ترامپ، این است که هر چه بیشتر پیوندهای آمریکا با شرکا و متحدانش را تقویت کند. آمریکا تلاش می‌کند با طرح این کریدور، بخشی از متحدان و شرکای خود را در اروپا، خاورمیانه و در محدوده هند-اقیانوس آرام به یکدیگر پیوند دهد و چارچوب و شبکه ای از روابط اقتصادی و تجاری ایجاد کند که پیامدهای راهبردی در کمک به رقابت با چین و مهار آن دارد.

شاپوری درخصوص تأثیر ایجاد این کریدور در جذب رژیم صهیونیستی در آسیا، گفت: رژیم صهیونیستی علاوه بر  چالش ها و دوقطبی داخلی که در درون با آن مواجه است، مشکلاتی در درون دارد. اگر چالشهای داخلی و دوقطبی که شکل گرفته را بتواند حل کند، این طرح ها می‌توانند به پیشبرد پذیرش احتمالی اسرائیل در خاورمیانه کمک کند. اگر تندروهای اسرائیلی بخواهند سیاستهای افراطی خود را درخصوص فلسطین پیش ببرند، این پذیرش دشوارتر خواهد بود. حتی آمریکا خصوصا دموکراتها نیز با طیف افراطی حاکم در این رژیم مشکلات اساسی دارد. اگر آنها بخواهند به برخی سیاستهای خود، از جمله رد طرح دو دولتی و تداوم و توسعه شهرک سازیها در کرانه باختری ادامه دهند، پشتیبانی آمریکا از عادی‏سازی روابط این رژیم با کشورهای منطقه ضعیف می‏شود.

علاوه بر شرایط و چالشهای درونی رژیم اسرائیل، انتخابات سال آینده ریاست جمهوری آمریکا نیز بر چشم‏انداز این کریدور تأثیرگذار خواهد بود.  پیروزی دموکراتها، احتمال موفقیت این طرح را بالا می برد، اما در صورت پیروزی جمهوری‌خواهان، چشم‏انداز اجرای آن دچار ابهام خواهد بود. از طرف دیگر سیاست های ملی‏گرایانه افراطی دولت کنونی هند که غیرهندوها را در معرض فشار و تبعیض قرار می‏دهد نیز ممکن است در روند توسعه هند به‏طور کلی و سیاست خارجی این کشور به‏طور خاص مشکل ایجاد کند.

0 Comments