جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

سوداگری هند در غرب‌آسیا

۱۳۹۶/۰۵/۱۶ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – ترجمه: سیاست بی‌طرفی سنتی هند در خاورمیانه با دیدار تاریخی نخست وزیر این کشور از سرزمین‌های اشغالی فلسطین پایان یافت.

بلال بلوچ در تحلیلی که اندیشکده کارنگی (هند) منتشر کرد؛ نوشت: میزان چرخش آتی هند به سمت غرب تا حد زیادی توسط یک نظم جدید منطقه‌ای به رهبری عربستان رقم خواهد خورد، کشوری که ایران را به عنوان دشمن شماره یک خود قلمداد می‌کند.

سفر پرهیاهوی ماه گذشته نارندرا مودی، نخست وزیر هند به اسرائیل، پایانی بر نگاه سنتی به مناقشه اسرائیل – فلسطین در تفکر راهبردی هند در غرب آسیا بود که البته به روابط دهلی‌نو با کشورهای عربی آسیبی نرساند. اگرچه، در ادامه این روند، نحوه نقش‌آفرینی ایران می‌تواند تعیین کننده باشد.

از نظر تاریخی، هند همواره اسرائیل را رژیمی نژادپرست قلمداد کرده است. اگرچه تا دهه‌های اخیر، ابراز تمایل‌های اسرائیل برای بهبود روابط با هند به جایی نرسیده بود، اما در نهایت، تضعیف ساختارهای قدیمی، سیاستمداران دهلی را به سمت ایده‌های جدید سوق داد، چنانکه در سال 1992 توافقات امنیتی متقابل به سطح قابل توجهی رسید. از آن زمان به بعد همکاری‌ها و روابط تجاری بین طرفین به تدریج ارتقا یافت؛ هرچند که هند به طور طبیعی هر از گاهی از آرمان فلسطین حمایت می‌کند، با این حال، مودی در سفر اخیر خود به اسرائیل از رام الله دیدار نکرد، حال آنکه زمینه‌های آن طی میزبانی ماه مه ‌نخست وزیر هند از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، در دهلی آماده شده بود.

سکوت نسبی کشورهای عربی در طول دیدار مودی با مقامات اسرائیلی نشان داد که روابط هند با غرب آسیا دیگر نه از منشور اسرائیل – فلسطین بلکه از چشم‌انداز امنیتی متغیر منطقه و نقش برجسته ایران در آن نشات می‌گیرد.

این برداشت برخی از جوامع بین‌المللی نادرست است که روابط هند با اسرائیل به طور طبیعی بر روابط این قدرت جنوب آسیا با کشورهای عربی، به ویژه با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، تاثیر منفی می‌گذارد.

در واقع، اگر مودی چنین ارزیابی می‌کرد که سفر وی به اسرائیل باعث دشمنی رهبران عرب خواهد شد که در بازار رو به رشد هند منافع قابل توجهی دارند، هرگز این سفر را انجام نمی‌داد. هند نیز به نوبه خود برای جبران نفت خام و گاز طبیعی مورد نیاز فزاینده خود به منطقه خلیج فارس چشم دوخته است. اساسا، رهبران عرب در حال حاضر می‌توانند با متحدانی همزیستی داشته باشند که با اسرائیل و نه با ایران، مراوده دارند، چرا که از زمان توافق هسته‌ای ایران، بلاتکلیفی رقبای تهران، تا حد زیادی افزایش یافته است.

رویکردهای ایران در روزهای منتهی به دیدار مودی از اسرائیل حاکی از آن بود که دولتمردان ایران کاملا به این پویایی‌های متغیر منطقه آگاهی دارند. چنانکه در طول آن روزها، آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر معظم ایران، دو بار فاجعه مسلمانان در غزه، یمن و بحرین را بر خلاف انتظار به فجایع کشمیر پیوند داد.

براین اساس، نمی توان زمان طرح این سخنان را که مقارن با دیدار مودی از اسرائیل ارائه شد، نادیده گرفت.

دولتمردان ایران از این دیدار و نیز از گرایش آشکار هند به طرفداری از ریاض ناخشنود هستند. با وجود این، روابط بین ایران و هند به این زودی قطع نخواهد شد، بلکه این روابط در مسیری مستقل جریان خواهد داشت. در واقع، این دو کشور در حال حاضر به توسعه بندر چابهار در خلیج عمان می‌پردازند که از نظر ژئوپلیتیکی حائز اهمیت است.

با این حال، افزایش قدرت اقتصادی دهلی و ایجاد نظم منطقه‌ای جدید بدین معناست که هند نمی‌تواند سیاست سنتی خنثی و بی‌طرفانه خود را در غرب آسیا برای مدت زمان طولانی حفظ کند. اگر هند، فارغ از دیدارهای تاکتیکی، بخواهد راهبرد منطقه ای مشخصی  را اتخاذ کند، چیزی نخواهد گذشت که این رویکردها در معرض توجه و آزمایش دیگران قرار خواهد گرفت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *