جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading
ملی‌گرایی اقتصادی رئيس جمهور آمريکا در حال شکل دادن نتیجه‌ای معکوس است

آغاز جنگ تجاری ترامپ

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین-ترجمه: خسارات راهبرد تجاری ترامپ دیگر در حد فرضیه و نظری نیست. اقتصاددانان در مبارزات انتخاباتی سال 2016 هشدار داده بودند که رویکرد تهاجمی ترامپ - تهدید به ترک تعهدات رسمی آمریکا و معرفی موانع تجاری جدید- شرکای آمریکا را با این کشور بیگانه خواهد کرد. در حال حاضر مشاجره درخصوص یارانه‌های پرداختی کانادا و انگلیس به شرکت بمباردیه در حال تبدیل کردن احتمال وقوع یک جنگ تجاری به یک واقعیت است.

جفری کاسیک، استاد علوم سیاسی در دانشکده دولت و سیاست عمومی دانشگاه آریزونا در یادداشتی که بر روی پایگاه اینترنتی شورای روابط خارجی آمریکا منتشر شد، نوشت:  در اواخر سپتامبر وزارت بازرگانی آمریکا یافته‌های اولیه علیه شرکت بمباردیه را منتشر کرد. این تحقیقات مشخص کرد که بمباردیه از یارانه‌هایی که از کانادا و انگلیس دریافت می‌کند، به شکلی ناعادلانه سود می‌برد. یارانه‌ها به این شرکت اجازه می‌دهد که جت‌های خود را با قیمتی پایین در آمریکا بفروشد. بر اساس مقررات آمریکا چنین رفتاری شامل «دامپینگ» می‌شود و این یعنی برخی واردات بمباردیه به آمریکا می‌تواند با تعرفه‌های سنگینی روبرو شود که در جمع تقریبا 210 درصد خواهد بود. برای قیاس باید به این موضوع اشاره کرد که در حال حاضر متوسط تعرفه تجاری آمریکا برای واردات صنعتی دو درصد است.

تصمیم علیه بمباردیه واکنش‌هایی خشمگین را به دنبال داشت. جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا با اشاره به بوئینگ، شرکتی  که تحقیقات مربوطه را انجام داد، گفت «با شرکتی که سرگرم شکایت از ما است، مراوده تجاری نخواهیم داشت.» علاوه بر این، ترودو و ترزا می، نخست وزیر انگلیس هر دو تهدید کردند که سفارش‌های خرید هواپیمای نظامی جدید از شرکت بوئینگ را لغو خواهند کرد.

کاخ سفید مدعی است که دفاع از منافع اقتصادی آمریکا با کمک اصلاحات تجاری هدفمند کاری منطقی است. ترامپ می‌گوید شرکت‌های آمریکایی از سیاست‌های تبعیض آمیز در خارج – از جمله یارانه‌های دولت‌های خارجی نظیر یارانه‌ای که به بمباردیه پرداخت می‌شد- رنج می‌برند. در گذشته اغلب وقتی دولت آمریکا معتقد بود یارانه‌های خارجی سودی ناعادلانه برای رقبا فراهم می‌کند، عوارض گمرکی را بالا می‌برد. در واقع آمریکا یکی از کشورهایی است که بیشترین استفاده را از قوانین ضد دامپینگ می‌کند، اما ترامپ یک گام فراتر رفته است. راه حل او برای هر اقدام حفاظتی، دادن پاسخی از همان نوع است. او به تازگی  احتمال برقراری یک سری موانع تجاری را برای واردات قلع از چین و چوب ساج از کانادا مطرح کرده است.

این نوع رفتار تلافی جویانه در کنار بیان تند و نیشدار ترامپ تنش‌های جدیدی ایجاد می‌کند. ترامپ پیشتر گفته که از جنگ تجاری «بیم ندارم»، اما ملی گرایی اقتصادی او پرمخاطره و زیان‌آور است؛ به ویژه برای دولتی که به شدت گرفتار  کسری تجاری رو به رشد و موضوع رفاه شهروندان طبقه کارگر است.

در واقع توان شرکت‌های آمریکایی برای تجارت در خارج از کشور چیزی است که در معرض خطر قرار گرفته است. در ماه اوت سال جاری پکن به تعرفه پیشنهادی ترامپ برای واردات قلع با تهدید به محدود کردن واردات سویا پاسخ داد. چین بازاری 16 میلیارد دلاری برای تولیدکنندگان سویای آمریکا و در کل بزرگ‌ترین خریدار محصولات کشاورزی آمریکا است. در حال حاضر این تب به دلیل این مسائل فروکش کرده است. واشنگتن اعلام کرد که تصمیم‌گیری نهایی را درباره اینکه آیا چین اقدام به ارزان فروشی قلع در بازار آمریکا کرده یا خیر، به تعویق می‌اندازد.

با این حال با توجه به موضوع بمباردیه روشن است که دولت ترامپ هنوز از این قضیه درس نگرفته است. اگر بعد از حکم نهایی وزارت بازرگانی تعرفه ها افزایش یابد و ترودو بر سر حرف خود باقی بماند، کانادا سفارش‌های خرید اف -16 ساخت بوئینگ را که در مجموع ارزشی بالغ بر پنج میلیارد دلار دارد، فسخ خواهد کرد.

علت انتقادات اقتصاددانان که وعده‌های انتخاباتی ترامپ را کوته‌بینانه و باعث شکست می‌خواندند دقیقا امکان شکل‌گیری این نوع اقدامات تلافی جویانه بود. ملی‌گرایی اقتصادی خیابانی دو طرفه است. کاخ سفید نمی‌تواند بدون به خطر انداختن بازارهای صادراتی آمریکا تعرفه‌های جدیدی برای واردات تعیین کند. اکنون موانع تجاری ترامپ در حال محدود کردن دسترسی به بازاری است که صنایع واردات محور آمریکا از آن بهره می‌برند. در سال 2016 بمباردیه 2.4 میلیارد دلار را در 47 ایالت صرف کرد. اگر بمباردیه از بازار بیرون برود شرکت‌های فعال در صنایع هواپیمایی آمریکا یکی از مهم ترین مشتریان خود را از دست خواهند داد. در نتیجه به دشواری می‌توان گفت که اصلاحات تجاری منجر به رفاه در آمریکا فقط به ضرر دیگر کشورها تمام شده است. این سیاست‌ها مستقیما بر شرکت‌ها و مصرف‌کنندگان در صنایع مهم تاثیر می‌گذارد.

البته این فقط ترامپ نیست که وعده داده از بازار آمریکا حفاظت کند. آمریکا در دوران بوش و اوباما هم حدود 200 تحقیق ضددامپینگ انجام داد، اما این که اغلب این سیاست‌ها در اخبار ظاهر نشد، دلیل داشت. روسای جمهور پیش از ترامپ اهمیت یک رویکرد مبتنی بر قوانین را متوجه شدند. آنها هر دو برای دفاع از منافع آمریکا در برابر تبعیض تجاری به شدت به سازمان تجارت جهانی تکیه کردند.  

ترامپ بازی بسیار متفاوتی را دنبال می‌کند. کاخ سفید می‌گوید که دیگر کشورها در حالی آشکارا قواعد تجاری را زیر پا می‌گذارند که قانون تجارت دست آمریکا را بسته است. ترامپ اکنون با عمل به وعده انتخاباتی  خود در صدد جبران این عدم توازن است. هدف اصلی او در بازنگری نفتا (پیمان تجارت آزاد منطقه آمریکای شمالی) کاهش محدودیت‌ها برای استفاده از جبران‌های تجاری است.  او به ویژه می‌خواهد فصل 19 این توافق را که می‌گوید تدابیر ضد دامپینگ و تعرفه‌های گمرکی جبرانی باید مورد حل و فصل قرار گیرد، رها کند. به عبارت دیگر ترامپ می‌خواهد به این توافق که امکان دارد به کانادا اجازه دهد در برابر اقدامات اخیر شکایت کند، خاتمه دهد.

رویکرد ترامپ در برابر نفتا با سخنانش در سازمان تجارت جهانی هم‌راستا است. کاخ سفید بهار گذشته در خصوص اختیارات حقوقی سازمان تجارت جهانی ابزار تردید و بیان کرد به تصمیماتی که استقلال حاکمیت آمریکا را خدشه دار کند، عمل نخواهد کرد. این اولین باری است که یک رییس جمهور آمریکا آشکارا تهدید می‌کند اختیارات این سازمان را نادیده می‌گیرد.

همه آنچه گفته شد در زمان بدی برای آمریکا رخ می‌دهد. اقدامات غیرقابل پیش‌بینی ترامپ باعث شده بزرگ ترین شرکای تجاری این کشور در جستجوی بازارهایی جایگزین باشند. کانادا اخیرا یک توافق تجاری جدید را با اتحادیه اروپایی تکمیل کرد. مکزیک در حال مذاکرات دوجانبه با چین است و 11 عضو باقیمانده پیمان همکاری ترانس پاسیفیک  (TPP) که ترامپ در اولین روز کاری خود از آن خارج شد نیز با یکدیگر دیدار کردند تا درباره پیش رفتن در مسیرشان مذاکره کنند. در این مرحله تمامی شرکای تجاری ارشد این کشور در حال انعقاد توافقاتی جدید هستند و هیچ یک از این توافقات آمریکا را شامل نمی‌شود.

این امر نشان دهنده چیزی است که می‌توانند بزرگ‌ترین خسارت برای رویکرد ترامپ باشد. صبر معاصران او رو به پایان است. این کشورها که دیگر نمی توانند برای رهبری اقتصادی به آمریکا تکیه کنند، در جستجوی جای دیگری برای تعهداتی قابل اتکا هستند. این‌ها همه نشانگر آن است که ملی‌گرایی اقتصادی ترامپ در حال شکل دادن نتیجه‌ای معکوس است. بمباردیه فقط نمونه ای از یک روند رو به رشد است. سیاست «اول آمریکا» – به ضرر همکاری اقتصادی- اقتصاد آمریکا را حتی به جایگاهی عقب‌تر نیز خواهد راند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *